Nu toţi preşcolarii şi elevii din judeţul Sibiu au asigurat săpunul, ca să se poată spăla corespunzător, când merg la grădiniţă sau şcoală, deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a atras atenţia că este epidemie de gripă. Neoficial, unii părinţi scot din buzunarele lor ca să cumpere pentru copiii lor, săpun şi hârtie igienică, când sunt la şcoală. La ţară situaţia este şi mai gravă, spun voluntarii care fac programe de educaţie în igienă pentru cei mici.
Apa şi săpunul, primul pas ca să te protejezi de gripă
Spălarea mâinilor cu apă şi săpun cât mai des şi mai ales corect este primul pas pentru oricine, să se protejeze de gripă, potrivit medicilor. Problema este când copiii nu sunt acasă, ci merg la grădiniţă şi la şcoală, iar acolo nu există săpun. „Modelul de morbiditate în România este asemănător ţărilor în curs de dezvoltare, a ţărilor sărace, unde predomină afecţiunile determinate de bacterii, viruşi, ciuperci, deci în general de micro-organisme şi care reflectă foarte clar imaginea unei societăţi destul de sărace, cu un nivel de instruire redus şi cu deprinderi igienice la un nivel foarte scăzut. Spitalul nostru abordează această temă deoarece pur şi simplu este asediat de patologie de acest gen. (…) suntem în plină epidemie de gripă şi alte viroze respiratorii. Rolul igienei este fundamental pentru a reuşi să ţinem sub stăpânire aceste fenomene”, a afirmat joi, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Stelian Banciu.
Medicii spun că nu există săpun nici în toate școlile din municipiul Sibiu
Medicii de la Pediatrie au început anul trecut, o campanie în școlile din municipiul Sibiu, unde s-au dus în mod voluntar, ca să-i învețe pe cei mici cum să se spele corect pe mâini. Astfel, 1.200 de copii au avut șansa la grădiniță sau la școală să înțeleagă mai bine cât de important e să ai mâinile curate, dacă vrei să fii sănătos. Medicul Ciprian Şofariu de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu a recunoscut joi, într-o conferință de presă, că o treime din școlile din municipiul Sibiu, nu aveau săpun pentru copii, la toalete. „Am fost în şcoli în care exista săpun şi în şcoli în care nu era. Două treimi aveau”, a spus medicul Ciprian Şofariu.
Săpun și hârtie igienică la școală, din banii părinților
Reprezentanta unei fundații care se îngrijește să facă programe de sănătate pentru copii în județul Sibiu arată care este realitatea de fapt, când vorbim despre săpunul copiilor: „Problema este foarte acută în zonele rurale. (…) În zonele urbane, de multe ori părinţii cotizează la acel fond al şcolii, neoficial. Şi se cumpără săpun. Săpunul stă în clasă. Copilul când se duce la baie, ia săpunul şi hârtia igienică sub braţ. În şcolile din mediul rural, din păcate nu există acest sistem şi atunci, de unde penuria şi mai acută”.
Oficial nu se poate garanta că toţi copiii au cu ce se spăla pe mâini la şcoală şi grădiniţă
Contactat, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, profesorul Marius Novac a spus că directorii ştiu că medicii au cerut să se asigure săpunul şi toate cele necesare la toalete, pentru copii, dar nu poate garanta că toţi directorii au şi cheltuit bani pe săpun şi hârtie igienică. Întrebat dacă toţi elevii şi preşcolarii din Sibiu au asigurat săpunul unde învaţă, şeful IŞJ Sibiu a răspuns: „Directorii au la materiale de curăţenie. (…) Eu recomandarea, solicitarea le-am făcut-o, le-am transmis adresele de la DSP la toţi. Deci, eu sper că da. Nu pot să garantez, pentru că nu pot să fie în toate şcolile şi grădiniţele din judeţ. Este foarte necesar să aibă toate lucrurile pentru igienă la toaletă.” Potrivit lui Marius Novac, niciun părinte nu s-a plâns Inspectoratului Şcolar Judeţean, că ar fi fost nevoit să cumpere din bani proprii săpun pentru copilul lui, la şcoală.