foto diagnostic dur pus de un medic sibian: în românia se moare ca în țările sărace

Medicii sibieni, îndeosebi cei pediatri fac un apel ca să ne spălăm cât mai des pe mâini și mai ales corect, cu atât mai mult că este epidemie de gripă. Directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Stelian Banciu, spune că în continuare ne confruntăm cu boli care au cauze ca și în țările în curs de dezvoltare, sărace.

Dr. Banciu: „Modelul de morbiditate în România este asemănător ţărilor în curs de dezvoltare”

Medicul Stelian Banciu spune că încă avem probleme cu igiena, aşa că primul pas esenţial este să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Modelul de morbiditate în România este asemănător ţărilor în curs de dezvoltare, a ţărilor sărace, unde predomină afecţiunile determinate de bacterii, viruşi, ciuperci, deci în general de micro-organisme şi care reflectă foarte clar imaginea unei societăţi destul de sărace, cu un nivel de instruire redus şi cu deprinderi igienice la un nivel foarte scăzut. Spitalul nostru abordează această temă deoarece pur şi simplu este asediat de patologie de acest gen. (…) suntem în plină epidemie de gripă şi alte viroze respiratorii. Rolul igienei este fundamental pentru a reuşi să ţinem sub stăpânire aceste fenomene”, a declarat azi, medicul Stelian Banciu, într-o conferinţă de presă.

Criză de medici pediatri în ţară

Medicii din Spitalul de Pediatrie atrag atenţia că România se confruntă cu o criză de medici de copii în teritoriu. „Din păcate sistemul sanitar românesc, cel puţin în teritoriu, este destructurat. Dacă la un moment dat existau medici pediatri, care înţelegeau fenomenul, în teritoriu aceşti medici lipsesc aproape cu desăvârşire. (…) Sper să reuşim ca numărul de pacienţi bolnavi să scadă într-un procent semnificativ”, a spus Stelian Banciu. Spitalul sibian a început de anul trecut un proiect prin care medicii de la Pediatrie au instruit elevii în şcoli, cum să se spele corect pe mâini. Şi în acest an, Spitalul de Pediatrie şi Fundaţia Polisano, condusă de Cătălina Costache şi-au propus să îi educe pe copiii din judeţ să se spele corect pe mâini. 

Ultima oră

Comentariul meu