Mai mult de jumătate din cremele cosmetice verificate de Ministerul Sănătății sunt retrase de pe piață, deoarece, ceea ce este indicat pe etichetă, nu coincide cu realitatea. Multe dintre cremele care se vor a fi naturiste sunt, de fapt, pline de substanțe chimice.
Crema naturistă falsă
O mămică a avut parte de un incident groaznic. A fost păcălită de ceea ce scria pe eticheta unei astfel de creme naturistă, pe bază de mimoză, smirnă și propolis. Femeia a achiziționat-o pentru bebelușul ei, în martie 2018, pentru a-i trata desele iritații și bubițele de pe corp.
Crema promitea tratarea mai multor tipuri de afecţiuni dermatologice, dar şi arsurile de gradul I şi II. Rezultatele miraculoase ale produsului au depăşit graniţele ţării noastre şi au ajuns inclusiv în Austria, acolo unde autorităţile sanitare au decis testarea ei pentru a afla ce conţine cu adevărat crema.
„Au fost mulţi austrieci care au folosit această cremă pentru eczeme, alergii şi în special în psoriazis. Unii pacienţi au deveni suspicioşi: „Cum este posibil ca o cremă care conţine doar trei compuşi, care nu sunt chimice, ceea ce înseamnă smirna, propolis şi mimoză – cum pot ele funcţiona atât de bine în psoriazis?”. Şi aşa am început examinarea cremei. Produsul este declarat ca fiind un produs natural, nu unul medical şi asta bineînţeles este, conform Austriei şi conform legilor europene, ilegal. Pentru că dacă ai substanţe active, precum diclofenac sau anestezice în compoziţie, atunci ai nevoie de o autorizaţie pentru asta. Deci este un produs ilegal”, a spus pentru digi24.ro Christoph Baumgärtel, AGES Austria.
Rezultatele testelor de laborator au fost comunicate şi autorităţilor din România, care au notificat producătorul să retragă produsul, până la rezolvarea situaţiei.
Cremă interzisă, comercializată în continuare pe Internet și magazine naturiste
Deşi toate aceste comunicări au fost făcute la mijlocul anului trecut, crema mai putea fi cumpărată şi şase luni mai târziu atât de pe internet, cât şi din magazine special destinate produselor naturiste. Astfel, la începutul anului Agenţia Naţională a Medicamentului de la noi din ţară a publicat pe un cont de socializare al instituţiei un anunţ în care ne recomanda să nu mai cumpărăm crema respectivă deoarece poate avea un impact negativ asupra sănătăţii.
Ce spun autoritățile competente
„Producătorul are obligaţia punerii pe piaţă a unor produse sigure pentru populaţie, iar informarea consumatorului trebuie să fie una corectă. În acest caz produsul ar fi trebuit să fie pus pe piaţă ca medicament, asta dacă Agenţia Naţională a Medicamentului ar fi autorizat acest produs, după ce ar fi studiat, cu siguranţă, un dosar complex cu multe informaţii”, spune Dr. Simona Pârvu, Inspecția Sanitară de Stat, pentru digi24.ro.
De partea cealaltă, producătorul a anunţat, tot printr-o postare pe reţelele de socializare, că nu le-au fost solicitate mostre ale cremelor pentru a fi testate şi îşi asigură clienţii că produsele lor sunt „fabricate în mod controlat, din produse naturale, sub atenta supraveghere în laborator”. Până în prezent producătorul nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Unul din două produse cosmetice este fals
Această cremă nu este însă un caz izolat. Anual, Ministerul Sănătăţii verifică prin sondaj produsele cosmetice care se vând atât în magazine, cât şi în saloane de înfrumuseţare. Rezultatul controalelor arată că un produs din două nu este conform, iar autorităţile decid retragerea lor.
„Sancţiunea pe care noi o putem aplica în aceste situaţii este variabilă – între 25.000 de lei și 50.000 de lei, aplicabilă persoanei juridice”, spune Dr. Simona Pârvu, Inspecția Sanitară de Stat. Până la amenzi însă, trebuie să fim atenți fiindcă aceste crème ne pot pune sănătatea în pericol.
„Recomandările noastre sunt foarte clare – nu cumpăraţi produse de pe internet. Cumpăraţi produse din farmacii, din locul de încredere, pentru că internetul este plin de produse ilegale şi contrafăcute, aşa că staţi departe de astfel de produse”, Dr. Christoph Baumgärtel, AGES Austria.
Sursa: digi 24.ro