Organizată într-un anonimat aproape desăvârșit, ceremonia prin care Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, a avut loc marți seară la Academia Forțelor Terestre.
Evenimentul la care au participat aproximativ 200 de persoane, printre care membrii Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, s-a desfășurat în prima parte în Aula Academiei Forțelor Terestre, acolo unde accesul a fost destul de anevoios. Invitații au trebuit în mare parte să își lase mașinile în afara AFT-ului și să meargă pe jos câteva sute de metri, pe aleile acoperite de zăpadă.În cadrul ceremoniei, regiunea Sibiu și regiunea Egeea de Sud din Grecia au preluat oficial titulul de la regiunile care l-au deținut în 2018 – Brabantul de Nord din Olanda și Galway din Irlanda.
’’Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este pregătit să înceapă. (..) Plecând de la experiența anului 2018 sunt convinsă că agenda acestui an va fi și mai bogată. Avem tradiții gastronomice puternice și bine conservate. (..) Beneficiem de experiență, creativitate și inovare în rândul producătorilor locali, în bucătăriile restaurantelor, dar și în rândul organizatorilor de evenimente care doresc să atragă un public cât mai numeros. De asemenea, avem parteneri puternici care ne susțin programul. (..) Vreau să precizez că acest program nu este finanțat din fonduri europene, ci este finanțat de contribuția tuturor membrilor consorțiului. (..) Se prefigurează un an cu multe provocări și evenimente. (..) Bineînțeles vom avea foarte multe festivaluri, demonstrații și evenimente gastronomice în Sibiu’’, a spus în discursul său, Astrid Fodor, primar al Municipiului Sibiu. Au urmat apoi discursurile celorlalți membrii ai Consorțiului, iar Guvernatorul din Regiunea Egeea de Sud, a trimis și el un mesaj de salut prin intermediul unei înregistrări video.De remarcat este și faptul că Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a trimis unul dintre consilierii săi (foto mai sus), acesta promițând sprijin pentru programul SRGO 2019.
Festin culinar cu iz de popotă militară
Imediat după discursuri, tot evenimentul s-a mutat în curtea interioară a Academiei Forțelor Terestre. Tinerii care studiază la Academie au întâmpinat oaspeții, i-au salutat și au intonat imnul național al României. După aceea ca la un semn sutele de cadeți și studenți militari s-au năpustit cu poftă către standurile cu mâncare, devorând mâncarea pregătită de bucătari.
S-a gătit printre altele muschiuleț de porc cu sos de coniac, taur la proțap, varză cu cârnați, pește la plită, gulyaș, ciorbă de afumătură cu tarhon, prăjituri și multe alte bucate. Cei prezenți s-au încălzit cu țuică, pălincă, vin fiert, ceai cu rom și multe alte licori tradiționale. Nu au lipsit desigur și mezelurile specifice zonei Sibiului. Totul a fost devorat în mai puțin de o oră, semn că mâncarea gătită a fost bună.Mulți dintre studenții AFT nici nu știau motivul pentru care au avut parte de așa ospăț. ’’Păi Sibiul e capitala mâncării anul acesta sau ceva de genul… Așa am înțeles. Sincer nu prea știm, dar ne bucurăm de mâncarea asta bună’’, ne-a declarat un tânăr cadet în timp ce înfuleca cu poftă dintr-o porție de mușchiuleț de porc cu murături.’’Are legătură cu ceva program european. Sibiul e un fel de capitală a gastronomiei.. Nu prea știu exact. Zilele trecute am fost informați că va fi evenimentul acesta. Mâncarea este excelentă’’, ne-a spus și o tânără studentă la AFT.Fodul sonor a fost asigurat de o formație de muzică țigănească, aceștia cântând pe scena amenajată în curtea Academiei Forțelor Terestre.
Baza pe produse ’’tradiționale’’ sibiene – Lichiu și Gulyaș
Un moment importat al ceremoniei a fost cel în care a fost proiectat un film de prezentare-promovare a programului. În acesta se pune accentul pe faptul că produsele tradiționale sibiene sunt lichiul și gulyaș-ul. Nici o vorbă despre bulzul ciobănesc sau vreunul dintre produsele tradiționale din satele Mărginimii Sibiului, în producția video făcută de Astra Film & Dumitru Budrala.
Ambasadori bucătari de la vecinii din Brașov
Un alt moment cu care programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană se laudă este cel al ambasadorilor și bucătarilor cu care se ’’defilează’’ în cadrul acestui program. Consorțiul scoate în față, așa cum s-a întâmplat și marți seară, doi bucătari care nu au nici o legătură cu Sibiul sau regiunea Sibiului. Este vorba de Radu Zărnescu și Iulia Drăguț, ambii din județul vecin, respectiv Brașov. De altfel de numele lor se leagă în ultimele zile și un scandal imens (găsiți detalii AICI , AICI și AICI).
Programul evenimentelor, lipsește cu desăvârșire
Dacă vă așteptați cumva să se știe deja un calendar clar al evenimentelor din cadrul Programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, ei bine acesta este de negăsit. Consorțiul nu a comunicat decât faptul că primul eveniment major, Gusturile Iernii, va avea loc în ultimul weekend al lunii februarie. În rest nici pe site-ul oficial www.sibiugastronomia.ro și nici pe site-urile membrilor consorțiului, nu se regăsește nimic legat de program și evenimentele care ar trebui să anime Sibiul și regiunea aferentă în acest an 2019.