munții făgăraș ar putea deveni cel mai mare și sălbatic parc național din europa

Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române a organizat, la finalul anului 2018, în parteneriat cu Fundaţia Conservation Carpathia, conferinţa ştiinţifică internaţională „Făgăraş – argumente ştiinţifice pentru crearea unui nou parc naţional“.

Potrivit ecologic.rec.ro, concluzia lucrărilor prezentate în cadrul evenimentului a fost că Munţii Făgăraş au potenţialul de a deveni cel mai important şi întins parc naţional acoperit de păduri din Europa.
Unicitatea Munților Făgăraș este de necontestat. Încă din secolul al XIX-lea în această zonă au fost realizate cercetări științifice importante și cu toate acestea Munții Făgăraș au un grad scăzut de protecție, beneficiind doar de statutul de sit Natura 2000.
România este o țară cu multe valori naturale, iar pe măsură ce zonele virgine dispar în Europa, Munții Făgăraș au potențialul de a deveni cel mai mare și cel mai sălbatic parc național acoperit de păduri de pe întregul continent.
În perioada 10-11 decembrie 2018 Institutul de Biologie București al Academiei Române a dedicat conferința anuală celor mai importanți munți din România din punct de vedere al biodiversității – Munții Făgăraș. Conferința „Făgăraș – argumente științifice pentru crearea unui nou parc național“ a fost organizată în colaborare cu Fundația Conservation Carpathia, cu Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu și cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN WCPA).
Evenimentul a reunit 250 de participanți din diverse domenii: cercetători, profesori universitari, conservaționiști, reprezentanți ai comunităților locale, ai instituțiilor locale, centrale și europene. Au fost discutate aspecte științifice, economice, de conservare, modalități de implicare a comunităților locale, precum și beneficiile pe care le poate aduce un parc național.
Au fost prezentate 71 de lucrări științifice cuprinzând rezultate ale cercetărilor complexe din zona Munților Făgăraș – studii de biodiversitate, geografie, geomorfologie, sociologie, economie etc. Rezumatul prezentărilor și detalii despre eveniment pot fi găsite pe www.ibiol.ro/ibb.
Înființarea Parcului Național Munții Făgăraș este un proces îndelungat și o muncă de echipă, echipă din care vor face parte comunitățile locale, oameni de știință, economiști, juriști, nu numai conservaționști. Comunitatea științifică poate susține factorii de decizie din sectorul politic și administrativ în conceperea unei strategii pentru ariile naturale protejate din România. Dacă va fi înființat, Parcul Național Munții Făgăraș va deveni un parc de importanță globală, mai ales din perspectiva dezvoltării durabile și cooperării dintre oameni și natură.
România are un mare potențial de a fi recunoscută la nivel european drept cea mai verde țară. Avem peste 6 milioane hectare de păduri, din care o suprafață semnificativă este constituită din păduri naturale deosebite, multe dintre ele virgine: suprafețe muntoase vaste, nefragmentate de așezări umane, care se află la poale, în jurul acestora. Avem munți de o frumusețe uimitoare, cu păduri naturale, râuri neîmblânzite al căror curs încă modelează văile, avem urși, lupi și râși încă frecvent observați în mediul lor natural și peste 3.700 de specii de plante, multe dintre ele endemice în regiune.
Ariile naturale protejate pot aduce mai multe beneficii oamenilor decât economia actuală, extractivă și consumatoare de resurse. Dezvoltarea de afaceri verzi presupune îmbunătățirea conservării, crearea de locuri de muncă și de oportunități de creștere a veniturilor comunităților locale, contribuție financiară pentru administrarea ariei protejate și plata unor compensații pentru proprietarii de terenuri.
Avem o moștenire naturală unică în Europa și acum este momentul, după mai mult de 10 de ani de la începerea procesului de retrocedare a terenurilor forestiere, să protejăm patrimoniul verde, biodiversitatea, fauna și autenticitatea culturii noastre locale.

Ultima oră

Comentariul meu