salvatorul anului 2018 - pompierul sibian a salvat un om de la înec în timp ce se afla în concediu

Sandu Marius are 22 ani, este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, promoția 2014 – 2016, în prezent subofițer operativ principal, la Detașamentul de Pompieri Sibiu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, începând cu august 2016.

A salvat un om de la înec în timp ce era în concediu
El s-a evidențiat prin comportamentul civic exemplar pe care l-a
manifestat prin salvarea de la înec a unei persoane aflate în imediata sa apropiere în stațiunea Geoagiu-Băi pe când subofițerul se afla în concediu de odihnă. Devotamentul și solidaritatea față de semeni ”exersate” zi de zi în munca sa l-au făcut să remarce aproape imediat nevoia de ajutor a unei persoane în pericol de a se îneca în bazinul stațiunii. Sub tensiunea situației și a privirilor imploratoare a cetățenilor șocați că victima se afla în stop cardio-respirator, salvatorul sibian a demonstrat agilitate și tenacitate, efectuând manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanței SMURD Orăștie, clipe prețioase în care victima și-a revenit fiind transportată la spital conștiență.

Spirit de solidaritate, dobândit din copilărie
Dar, se pare că spiritul de solidaritate față de semeni l-a dobândit din copilărie, când a fost martor la intervenția unor pompieri cu ocazia unor inundații în satul natal. ”Lucrez în acest domeniu pentru că, la rândul meu, am fost inspirat de alți pompieri, la momentul producerii unor inundații în satul în care am copilărit. Aveam 10 ani și timp de o săptămână am văzut cum acești oameni uzi, plini de noroi, obosiți și înfometați, uitau de toate și se luptau cu apele pentru a-i salva pe cei aflați în pericol”, spune Marius.

Echipamentul de pompier, haina militară presupune să deții un caracter pe măsură, înseamnă respect, devotament pentru patrie și cetățean, semnifică implicare. Și poate cel mai esențial aspect este acela că nu poate fi exercitat doar în orele de lucru, nu reprezintă doar un serviciu….ci reprezintă un mod de a trăi cu care fiecare pompier se contopește mai mult sau mai puțin. ”Am realizat faptul că simpla propoziție „Au venit pompierii” oferă siguranță și speranță pentru cei aflați la nevoie. Atunci am știut că vreau să devin pompier. Sper ca de fiecare dată când merg în misiune să ofer altora același sentiment de siguranță pe care l-am avut eu când eram copil”, afirmă cu emoție sg.maj. Sandu Marius.

Salvatorul anului 2018
De asemenea ”salvatorul anului 2018” al ISU Sibiu este de părere că „provocările pe care le întâlnești ca pompier sunt numeroase, iar misiunile la care participăm sunt tot mai diversificate, de la incendii la inundații, cazuri medicale și descarcerare. Cea mai mare provocare ca pompier este să te poți adapta la fiecare misiune în parte și să o îndeplinești cu succes.

Toate aceste cuvinte deosebite rostite de Sandu Marius reflectă calitățile, dovedite prin fapte, cu care a fost înzestrat și pe care le-a dobândit printr-o educație sănătoasă.

Ultima oră

Comentariul meu