Un studiu realizat de Arizona Canine Cognition Center din cadrul University of Arizona a demonstrat că cei de talie mare, cu creiere mai mari, se descurcă mai bine decât câinii mai mici la anumiţi parametri ai inteligenţei.
Potrivit descopera.ro, câinii mai mari au rezultate mai bune la măsurile funcţiilor executive – un set de procese cognitive care sunt necesare pentru controlarea şi coordonarea altor capacităţi şi comportamente cognitive. În particular, câinii mai mari au o memorie pe termen scurt şi un autocontrol mai bune, conform studiului publicat recent în Animal Cognition.
„Trebuie stabilit de ce este neapărat nevoie ca dimensiunea creierului să fie asociată cu cogniţia”, a precizat Daniel Horschler, conducătorul acestui studiu de la Arizona Canine Cognition Center din cadrul University of Arizona. „Credem că este un indiciu pentru altceva care se întâmplă, fie că este vorba de numărul de neuroni care contează sau diferenţele în conectivitate dintre neuroni. Nimeni nu este încă sigur, dar suntem interesaţi în aflarea fenomenului”, a adăugat cercetătorul.
Dimensiunea creierului nu pare să fie asociată cu toate tipurile de inteligenţă. Horschler a găsit că dimensiunea creierului nu a prezis performanţa câinelui la teste cu privire la inteligenţa socială, pe care cercetătorii au evaluat-o prin testarea abilităţii fiecărui câine de a urma gesturile omului, scrie Futurity.
Descoperirile studiului sunt în concordanţă cu ceea ce s-a găsit în trecut la primate – dimensiunea creierului este asociată cu funcţia executivă, dar nu cu alte tipuri de inteligenţă.
Studiul lui Horschler a folosit date de la mai mult de 7.000 de câini domestici de la 74 de rase diferite, ştiindu-se şi dimensiunea estimativă a dimensiunii creierului în funcţie de rasă.
Echipa a observat că cei cu creierul mai mare aveau o memorie pe termen scurt şi autocontrol mai bune decât câinii mici, indiferent de nivelul de dresare al animalului.