Locuitorii din Cartierul Arhitecților nu mai vor pistă pentru biciclete

Primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, are în plan prelungirea pistei de biciclete de la ieșirea din Sibiu, din Cartierul Arhitecților până în Cisnădie. Locuitorii de aici însă nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că spun ei, de fapt pista ar avea doar 100 de metri în plus, iar în cartier este nevoie de alte investiții prioritare.

Pentru a afla părerea celor care locuiesc în zonă, Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților a făcut un sondaj, iar cei mai mulți au votat împotriva acestei investiții.

Locuitorii din Cartierul Arhitecților nu mai vor pistă pentru biciclete

”Având în vedere insistența Primarului Gheorghe Huja de a prelungi, în 2019, până în Cisnădie, pista de biciclete/ trotuarul construit(ă) deja în Cartierul Arhitecților, în ciuda solicitărilor pentru rezolvarea unor probleme mult mai urgente ale cartierului, Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților a decis să organizeze un sondaj de opinie online, pentru a afla ce cred locuitorii Cartierului Arhitecților despre prelungirea acestei piste/ trotuar.

Sondajul ADCA a fost publicat în câteva din cele mai importante grupuri ale Cartierului Arhitecților și la el au participat 273 de respondenți.

Întrebarea a fost: “Considerați că în acest moment este un proiect prioritar pentru Cartierul Arhitecților continuarea pistei de biciclete de la Strada Daniel Renard până în Cisnădie?” iar rezultatele sondajului sunt destul de grăitoare, 75% dintre respondenți consideră continuarea acestei piste de biciclete/ trotuar către Cisnădie drept ne-prioritară și doar 25% consideră că este prioritară.

Locuitorii din Cartierul Arhitecților nu mai vor pistă pentru biciclete

Deși acest proiect este prezentat de către Primăria Cisnădie drept pista de biciclete Cisnădie-Sibiu, proiectul concret care se dorește a fi realizat în decursul anului 2019 constă de fapt doar în prelungirea actualei piste/ trotuar din Cartierul Arhitecților, de la Strada Daniel Renard către Cisnăđie. Așadar, în fapt nici nu este vorba de un proiect axat pe Cartierul Arhitecților, pentru că doar 2-3 străzi din marginea cartierului vor beneficia direct de această investiție, urmând a fi conectate cu această ocazie la trotuarul/ pista de biciclete existent/-ă. Prelungirea efectivă a pistei în cartier va fi de circa 100m. În rest, utilizarea acestei piste/ trotuar va fi redusă (în scop recreațional și cât timp pista va rezista) și deci nu se justifică alocarea de fonduri prioritar (în acest moment) pentru acest proiect pentru că locuitorii nu se deplasează spre Cisnădie, ci spre Sibiu, atât pentru locuri de muncă dar și pentru servicii publice (creșe, școli, grădinițe) sau private. Deplasarea locuitorilor din Cisnădie spre Sibiu, utilizând această pistă/ trotuar pare destul de improbabilă inclusiv cauza poluării cu noxe în zona Cartierului Arhitecților, a deselor întreruperi (prin diferențele de nivel aferente dar și prin necesitatea de a ceda prioritatea față de mașini) ale pistei în dreptul străzilor din cartier precum și a faptului că, în lipsa unui trotuar, pe această pistă destul de îngustă (între 1.4 și 2m lățime) se deplasează laolaltă pietoni și bicicliști.

Legat de acest proiect ar mai fi de luat în considerare faptul că zona traversată de pista de biciclete/ trotuar, în afara Cartierului Arhitecților, spre Cisnădie, este o zonă cu sol argilos, dificil, care face terasamentele căilor de comunicații să sufere modificări ale formei, aspect perfect vizibil în numeroasele denivelări ale DJ 106C între zona Seviș și Cisnădie. Totodată, lucrările executate de către SC Gospodărie Orășenească Cisnădie SA tind să nu fie de bună calitate, drumurile din Cisnădie dar și denivelata pista de biciclete Cisnădie – Cisnădioara fiind dovezi în acest sens. Opinăm așadar, că această pistă este posibil să sufere degradări importante încă din primii ani și va deveni treptat dificil de folosit de către cicliști.

În condițiile în care Cartierul Arhitecților nu beneficiază de servicii publice de bază (adică investiții ale Primăriei Cisnădie, care ar fi foarte utile), insistența pentru acest proiect este foarte posibil să ascundă interese imobiliare. Sub umbrela acestui proiect aparent inofensiv Primăria Cisnădie poate ajuta dezvoltatorii imobiliari să înceapă noi proiecte dincolo de limitele actuale ale cartierului, sub pretextul că există infrastructura necesară (prin implementarea acestui proiect, la acest moment), ignorând în continuare toate problemele pe care le creează acest tip de dezvoltare imobiliară haotică.

Reamintim că la Primăria Cisnădie a fost depus spre aprobare un PUZ care va semnifica demararea în forță a unui nou cartier al Cisnădiei care va include și construcții de blocuri, în zona Casa de Apă-Aerodrom Măgura. În prezent în această zonă sunt construite doar un număr mic de case. Demararea acestui proiect va agrava situația locuitorilor din Cartierul Arhitecților, sporind aglomerația.

Precizăm că până în prezent ADCA nu a primit până acum răspuns prin solicitarea de informații publice din data de 17.01.2019 Primăriei Cisnădie la câteva întrebări esențiale privind PUZ-ul pentru cartierul nou de la Casa de Apă, iar Primăria Cisnădie nu a transmis nici acum, după 3 săptămâni, numărul de înregistrare al acestei solicitări, deși a fost solicitat în mod explicit.

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților opinează că proiectul privind prelungirea acestei piste/ trotuar ar trebui să fie amânat iar fondurile să fie utilizate pentru proiecte mai urgente, de exemplu pentru a achiziționa teren pentru unități de învățământ în zona centrală a cartierului, după cum ADCA a solicitat în cadrul propunerilor pentru buget în 2019.”, spun cei care au realizat sondajul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică