foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele

Zona străzii Doamna Stanca s-a dezvoltat enorm în ultima perioadă. Și pe cât de mult, pe atât de repede. Construcțiile s-au ridicat de pe o zi pe alta, ca în poveste. Graba cu care s-au construit o parte dintre ele dă acum rezultat: calitatea construcțiilor lasă de dorit, iar cei care au plătit zeci de mii de euro pentru un apartament locuiesc în condiții de pivniță cu umiditate și curent de la geamuri.

Au cumpărat vara, iarna au apărut problemele
Sibienii care reclamă proasta montare a geamurilor termopan locuiesc pe strada Doamna Stanca în blocul 91B. Au cumpărat apartamentele de aproape doi ani, dar problemele au apărut încă de la început. ”Am cumpărat în vara lui 2017 două apartamente în bloc. Iarna au început problemele. O dată cu venirea frigului am constatat că pe la geamuri intră aerul, trage curentul, iar din această cauză au început să se aburească și să transpire. Nu sunt bine etanșeizate. Problema geamurilor a devenit din ce în ce mai gravă în sensul că atunci când sunt grade cu minus afară apa care curge pe geamuri efectiv îngheață”, spune Iulian Săvulescu, unul din proprietari.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele
Între straturile de geam a intrat praf

Oamenii au avut probleme și cu finisajele apartamentelor. ”La una dintre vecine i s-a schimbat faianța cu totul în baie pentru că începuse să se decoloreze, alt vecin a avut probleme cu parchetul, între plăci la un moment dat puteai băga mâna….aici după ce am făcut reclamații și am vorbit cu dezvoltatorul problemele s-au remediat”, spune sibianul.

Geamurile- problema pasată de la o instituție la alta
În situația geamurilor termopan însă situația nu stă deloc bine. Locatarii blocului cu probleme au făcut o plângere la OPC. ”De acolo a venit un comisar la mine în casă, a făcut constatarea, a văzut cum arată geamurile. Am făcut plângere și la firma care a montat geamurile, de acolo au venit doi angajați, au văzut și ei care e problema. Au făcut un test, în sensul că au aruncat cu apă pe geam și au constatat ei astfel că nu sunt probleme de etanșeitate. Cum se poate așa ceva, nu îmi explic. Și îmi spun ei, testul a fost cerut de cei e la OPC”, continuă Iulian Săvulescu povestea.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele

Continuând să caute o rezolvare, proprietarii au cerut un răspuns din partea celor de la OPC. Aici însă au primit o reacție neașteptată. ”Comisarul care s-a ocupat de dosar mi-a spus că ei nu sunt competenți, să ne adresăm Inspecției în construcții. Am mers și acolo, am făcut reclamație, am așteptat alte 30 de zile, au venit cei de acolo și au constatat problemele. Ca să mai scurtăm din timp am dus personal răspunsul la OPC unde se specifica faptul că geamurile au mucegai, că nu sunt conforme. Văzând că nu mai primesc răspuns, am mers din nou la OPC unde am avut parte de o scenă incredibilă- comisarul avea răspunsul pe birou, dar a răbufnit că cel care a întocmit răspunsul de la Inspecția în construcții este un tâmpit că nu știe să facă un răspuns, și că ei, cei de la OPC, oricum nu sunt competenți. Apoi a ieșit din birou, m-a lăsat acolo și a plecat în alt birou de unde se auzeau povești și râsete”, povestește Iulian Săvulescu.

Alte apartamente, aceleași probleme
Un alt apartament, cel al lui Alexandru Harbean, are aceleași probleme. ”La living geamurile sunt foarte mari, până în podea. Transpiră cam pe un metru pătrat, în mijlocul sticlei, dar și pe margini. Când a fost o noapte cu -23 de grade, dimineața când am deschis geamul am găsit efectiv gheață pe geamuri. Apa din condens care s-a scurs a înghețat.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele

În plus, nici tâmplăria nu este lipită cum trebuie. Au fost puse puncte de spumă, iar între ele a rămas loc gol”, spune proprietarul.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele

Și acesta povestește că cei de la firma care a instalat geamurile termopan au venit, au constata neregulile și au plecat. ”A venit cineva, a instalat niște feronerie în plus, urmând să vedem cum evoluează lucrurile. Angajatul de la firmă a constat că geamurile nu sunt conforme, a spus că sunt prea subțiri. Mi-a spus apoi că a vorbit cu patronul și că se vor schimba. Când am revenit cu telefonul că întreb când se va întâmpla asta, mi-a spus că patronul s-a răzgândit și că nu mai schimbă nimic”, povestește proprietarul unuia din apartamentele cu probleme.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele

În plus, bărbatul spune că de la firma de termopan i s-a transmis că dacă vrea ca geamurile să nu mai facă condens să își monteze un calorifer sub ele. ”Ce răspuns e ăsta? Să îmi montez calorifer? În plus nici nu am cum,pentru că la living geamurile vin până în podea”, spune bărbatul.

Răspunsul firmei- ”Se solicită niște tâmpenii”
Contactat de Ora de Sibiu, administratorul AVI, firma care a montat geamurile termopan la acest bloc, spune că cel care a făcut reclamațiile solicită lucruri nerealiste. ”Ce vrea el sunt niște tâmpenii. Vrea geamuri care să nu piardă deloc temperatură, ceea ce nu este posibil. Din toate blocurile la care am lucrat numai acolo sunt probleme, cum este asta? El vrea ca geamurile să izoleze la fel ca pereții. Nici cei de la OPC nici de la Inspecția în Construcții nu au găsit nimic, dar el continuă reclamațiile”, spune Sorin Avram.

foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele foto - trăiesc la sibiu în apartamente noi ca într-un beci. au dat zeci de mii de euro pe ele
Deși mai mulți locatari ai blocului au aceleași probleme cu geamurile termopan, administratorul AVI spune că este un singur reclamant care are timp de așa ceva. ”Geamurile lui fac condens pentru că are umiditate mult prea mare în casă. Nu este vorba despre ceea ce reclamă el”, susține administratorul.

 

Cum fiecare parte își susține punctul de vedere, urmează ca autoritățile să rezolve conflictul. Fiecare dintre cei doi spune că se vor da în judecată dacă lucrurile nu se rezolvă, sau dacă reclamațiile nu încetează.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu