locuitorii din cartierul arhitecților, nemulțumiți de atitudinea primarului huja
Sursa foto: Facebook.

Înainte ca bugetul local pentru anul 2019 să fie elaborat și adoptat, locuitorii din Cartierul Arhitecților, reprezentați de ADCA, reamintesc primarului Gheorghe Huja care sunt principalele probleme cu care se confruntă cetățenii din zona respectivă.

Aceștia punctează faptul că au transmis mai multe cereri către Primărie, care vizează implicarea autorităților locale prin investiții ce pot fi proiectate în bugetul local și finalizate în cursul anului 2019. „O altă parte a cererilor noastre a vizat revizuirea reglementărilor de urbanism, precum și refacerea relațiilor interinstituționale profund afectate de blocaje la nivel de comunicare, generate fie de atacuri anterioare ale edilului orașului Cisnădie la adresa primarului Municipiului Sibiu, fie de orgolii nejustificate traduse prin așteptarea de invitații speciale pentru reluarea dialogului ori pasarea problemelor cartierului Arhitecților în sarcina administrațiilor locale învecinate (Sibiu, Șelimbăr) ori a Consiliului Județean”, transmite ADCA.

Deși locuitorii din Cartierul Arhitecților au transmis și o petiție și mai multe cereri pe e-mail-ul Primăriei Cisnădie, nu au primit niciun răspuns. Ba mai mult, edilul Huja a declarat în presa locală că nu știe nimic de existența acestora.

„Deși cartierul nostru este la o distanță de 6 km de vatra veche a Cisnădiei și este firesc să comunicăm în mediul online în prezent, Primăria Orașului Cisnădie fie nu verifică în mod constant căsuța de email, fie funcționarul însărcinat cu primirea corespondenței electronice nu pune la dispoziția decidenților comunicările primite. Ori, într-o ipoteză mai nefericită, primarul Gheorghe Huja alege deliberat să facă abstracție de cel puțin o parte din adresele, solicitările, propunerile ADCA. Nu cunoaștem motivele care au stat în spatele acestei declarații, însă putem confirma că situația are precedente, o parte din documentele transmise pe cale electronică nu au primit răspuns”, mai spun reprezentanții ADCA.

Cu toate acestea, locuitorii din cartierul Arhitecților spun că „printr-o bizară coincidență, deși nu a văzut propunerile/ cererile noastre, primarul Gheorghe Huja a declarat că este deja pregătit pentru ceea ne dorim să se realizeze. Ne-am fi bucurat să fie așa, însă ulterior am aflat că planurile domniei sale nu corespund nevoilor cartierului”.

Reprezentanții ADCA au purtat o discuție și cu Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, în urma acesteia având loc o întâlnire între primarul Cisnădiei și Președintele CJS.

„Poate domnul primar crede că este întâmplător faptul că a avut o întâlnire cu doamna Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu privitor la o lărgire a drumului județean. Ținem să menționăm că această întâlnire a fost ulterioară discuției pe care reprezentanții ADCA au purtat-o cu doamna Daniela Cîmpean la finele anului trecut, unde am abordat ca subiect principal exact lărgirea DJ 106C. O subliniere importantă este aceea că lărgirea drumului județean nu poate fi realizată în aceleași condiții cu o lărgire a unui drum local. În acest din urmă caz, dacă drumul ar fi preluat de către Consiliul Local, lărgirea s-ar putea realiza la 4 benzi, eliminând șanțurile și acostamentele. Pe de altă parte, drumul județean nu va putea beneficia de iluminat public ori de treceri de pietoni, acestea fiind posibile doar în cazul drumurilor locale. Nu în ultimul rând, lărgirea drumului județean la 3 benzi nu va fi realizată cu implicarea Primăriei Cisnădie, investiția urmând a fi suportată integral de Consiliul Județean. Preluarea DJ în administrarea Consiliului Local Cisnădie ar putea face ca sarcina bugetară să se împartă între cele două instituții, Consiliul Județean arătând disponibilitatea de a co-finanța lucrările de modernizare. În plus, ar putea fi introdus iluminatul public și realizate marcaje transversale (treceri de pietoni, pentru facilitarea accesului la/de la singurul trotuar aferent drumului)”, spun reprezentanții ADCA.

Locuitorii din cartierul Arhitecților sunt nemulțumiți și de faptul că, așa cum spun ei, „domnul primar este pregătit pentru ceea ce ne dorim, dar să facă alții. Știm și că străpungerea spre Șelimbăr este în sarcina primarului comunei Șelimbăr, deoarece nu există teren în proprietatea Cisnădiei până la Troiță sau Dedeman, acesta aparținând în totalitate de U.A.T. Șelimbăr. Singura variantă realizabilă în cursul acestui an este legătura de la strada Nicolae Ghica-Budești (stradă aflată în domeniul public al Cisnădiei, neasfaltată) și Troiță, varianta de legătură spre Dedeman nefiind realizabilă în curând, conform domnului primar Marius Grecu. Prin urmare, și aici primarul Gheorghe Huja este pregătit să facă alții ceea ce ne dorim/ avem nevoie”, mai spun reprezentanții ADCA.

În ceea ce privește declarațiile din presa locală ale primarului Gheorghe Huja, referitor la cererile remise de ADCA, edilul a ales să-I atace verbal atât pe locuitori, cât și pe primarul Municipiului Sibiu, spune ADCA.

În urma declarațiilor edilului, reprezentanții ADCA îi reamintesc acestuia să oamenii care locuiesc în intravilanul Cisnădie plătesc taxe și impozite tot la Cisnădie și se confruntă cu problemele curente „din cauza lipsei de viziune a autorităților locale din Cisnădie, tradusă în dezvoltarea imobiliară haotică”. În același timp, deși primarul sugerează că cererile nu sunt importante, deoarece el a făcut deja propunerile de investiții pe anul 2019, reprezentanții ADCA spune că proiectele făcute de edil nu soluționează problemele din cartier.

Reprezentanții ADCA vor să clarifice două aspecte importante și anume: „(…) o lămurire privind grupul USR. Înțelegem că primarul Gheorghe Huja nu diferențiază între un grup politic și un grup apolitic. Ne rămâne nouă să explicăm acest aspect. ADCA a început cu o mână de oameni. Dintre ei, 2 au ales să se implice în politică, înțelegând că numai politicul poate rezolva problemele comunității. Cele două calități – de membru ONG, respectiv de membru USR nu sunt incompatibile, cel puțin nu în prezent, cât timp filiala USR Cisnădie nu are putere de decizie în administrația publică locală. Dacă USR ar avea putere de decizie (consilieri locali ori primar), colegii noștri vor face un pas în spate. Până atunci însă, ori până la eventuale alte cauze obiective de conflict de interese, deoarece puțini oameni se înghesuie să facă voluntariat, vor rămâne alături de noi. Decizia lor este suverană, dacă simt nevoia să facă un pas în spate îi înțelegem, dar acest lucru nu este negociabil în prezent față de terți. Un alt aspect pe care dorim să îl clarificăm este că nu ne interesează culoarea politică. Dacă partidul aflat la putere ori, în genere, reprezentanții administrației publice locale nu activează în interesul general al comunității, ADCA va atenționa asupra derapajelor atât cât îi va sta în puteri”.

Locuitorii din cartieurl Arhitecților reamintesc primarului că „ solicitările noastre vizau crearea de parc, școală, grădiniță în cartierul Arhitecților – zona deja existentă și populată, iar nu în zona Seviș. Cât despre spațiile verzi, tindem să credem că în final au ajuns și la primarul Gheorghe Huja propunerile noastre, având în vedere că a înțeles că eliberarea autorizațiilor de construcție pe terenuri cu destinație de spațiu verde nu respectă legea (deci este ilegală). Ce ne facem însă cu ceea ce s-a făcut prin nerespectarea legii? Încheiem prin a spune că ne delimităm de jignirile lansate în spațiul public de primarul Gheorghe Huja la adresa primarului Municipiului Sibiu. Cu certitudine nu aceasta este metoda de a deschide comunicarea inter-instituțională și de a crea premisele unei colaborări, inclusiv pentru Zona Metropolitană, de care avem atâta nevoie”.

Ultima oră

Comentariul meu