VIDEO Sfaturi de la psiholog - cum să facem față copiilor de la 0 la 18 ani

Misiunea de părinte nu este cea mai ușoară din lume, ci dimpotrivă. Muți părinți aplică metodele de educație pe care le-au învățat de la părinții lor, dar care de foarte multe ori sunt depășite de vremurile pe care le trăim. Copiii de azi se dezvoltă după un alt tipar și algoritm, iar părinții trebuie să fie mereu pregătiți pentru a face față provocărilor care sunt diferite în funcție de vârsta copilului. Psihologul Eduard Puiu are câteva ponturi despre cum trebuie abordate probleme de educație până la 18 ani, atunci când copilul se transformă în adult.

Până al vârsta de 7 ani comportamentul copilului se bazează în mare parte pe imitație. El va reproduce comportamentul pe care îl vede la părinții săi. ”Până la 7 ani copiii au nevoie să exploreze lumea, iar exemplul părinților trebuie să fie în concordanță cu ceea ce cer copilului. Degeaba îi cer celui mic să se comporte într-un anumit fel dacă exemplul lor este total opus. De aceea ei trebuie să fie atenți la cum se comportă cu ceilalți, cum mănâncă sau cum orbesc unul cu celălalt”, spune psihologul Eduard Puiu.

După vârsta de 10 ani începe adevărata provocare pentru părinți. ”Atunci copilul începe să își dorească autonomie. Atunci este momentul în care părinții trebuie să se plieze foarte bine pe ceea ce dorește copilul. Comunicarea este liantul dintre cele două părți, copilului trebuie să i se explice mereu, comunicarea înseamnă încredere, iar copilul nu trebuie judecat. În plus, consecințele actului său trebuie să le intuiască singur, nu să îi fie spuse, pentru că astfel asumarea este mult mai puternică”, explică psihologul.

Pentru că viitorul adult, cel de după 18 ani să fie unul echilibrat și fericit, părinții sunt responsabili de o educație sănătoasă, bazată pe exemple, pe acordarea libertății copilului pentru a explora lumea, dar cu restricții bine impuse și respectate. ”Educația este un proces continuu, nu se face punctual. Degeaba vrei punctual să rezolvi o problemă și te plângă că nu te ascultă copilul, dacă tu nu ai fost constant ani la rând și nu ai impus reguli, consecințe și nu ai explicat mai nimic”, spune Eduard Puiu.

Psihologul Eduard Puiu are o serie de sfaturi pentru părinți care pot fi aplicate cu succes pentru ca cei mici să se transforme în adulți echilibrați emoțional.

Cu alte subiecte ne întâlnim pe Facebook Ora de Sibiu în fiecare luni de la ora 19, cu psihologul Eduard Puiu, alături de care vom dezbate subiecte de parenting, relații, cuplu și psihologie.

Ultima oră