EXCLUSIV Un fals chirurg italian opera în București. Sunt pacienții în pericol în Sibiu?
Foto Arhivă

Un italian cu opt clase a făcut operații în cinci spitale private din București – această știre a făcut azi înconjurul țării, trezind teamă și îngrijorare în pacienți. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat azi că a aflat de falsul chirurg venit din Italia, de la jurnaliști și că va face o anchetă. Italianul care se dădea chirurg plastician avea un document de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru codul de parafă. Singurul spital unde se fac operații cu chirurgi din străinătate în Sibiu, este Polisano – Medlife. Dr. Victor Costache, cel care a început la Sibiu, în Polisano, operații cu medici din străinătate, dă asigurări ca niciun pacient nu trebuie să fie îngrijorat, toți cei ce vin în această clinică privată au documente recunoscute de Ministerul Sănătății.

Falsul chirurg italian nu avea diplomă echivalată de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii nu i-a echivalat diploma de studii presupusului medic italian care ar fi operat în clinici private din Bucureşti, a precizat, marţi, ministrul Sorina Pintea, după ce presa a relatat că un fals medic de chirurgie plastică a lucrat pentru cinci unităţi medicale. „Eu am aflat azi de dimineaţă din presă. Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalare acelei diplome (de studii – n.r.). Fără acea echivalare, nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătate Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. (…) Nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect”, le-a spus jurnaliştilor Pintea, prezentă la o conferinţă pe tema asigurărilor.  Ministrul a explicat faptul că sunt necesare mai multe documente pentru a primi drept de liberă practică. „A fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii – Centrul de Resurse Umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la MS cu această echivalare, cu această parafă, Colegiul Medicilor dă avizul. Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici ar trebui să vedem. Colegiul Medicilor nu a dat aviz de liberă practică”, subliniat Pintea. Potrivit ei, ministerul va face o anchetă în acest caz. „Am început o anchetă internă, pentru că este vorba de un cod eliberat de Direcţia de Sănătate Publică, cu toate că Ministerul Sănătăţii nu a dat acea echivalare de diplomă”, a mai spus Sorina Pintea.

Un chirurg străin trebuie să aibă un document de la Colegiul Medicilor din România

Colegiul Medicilor susţine, într-un comunicat de presă, că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul României. „Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca Politi Matteo şi Mathew Mode nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România şi de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume”, se arată în comunicat. Colegiul s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic şi a sesizat organele de urmărire penală.  „Una dintre condiţiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obţinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România”, menţionează comunicatul citat, potrivit agerpres.ro.

Directorul DSP Sibiu: Au mai fost și alți italieni, falși medici în România

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, dr. Gabriel Budescu spune că în județul Sibiu există mai puține clinici private față de alte orașe mai mari, iar majoritatea medicilor care lucrează în ele, sunt români. Singura clinică privată unde se fac intervenții chirurgicale cu medici străini este Polisano – Medlife. DSP nu deține informații că aici ar fi operat cineva care să nu fie medic. Directorul DSP Sibiu spune că și el a auzit că în alte părți din țară, alți italieni s-au dat drept doctori, fără să aibă pregătire medicală. „Italienii au mai făcut lucrul acesta. Nu e prima oară. Dar nu în Sibiu”, a declarat pentru oradesibiu.ro, Gabriel Budescu. Potrivit directorului DSP Sibiu, medicii străini care au operat în Polisano, au făcut parte din echipe complexe, coordonate de dr. Victor Costache. În judeţul Sibiu, în ultimii ani nu au fost repartizaţi nici măcar rezidenţi străini, spune Gabriel Budescu.

Spitalul privat Polisano – singura clinică unde operează şi străini

Pacienţii care au fost operaţi la Polisano Medlife de medicii străini pot fi liniştiţi, dă asigurări chiar cel care a început aceste operaţii pe inimă, cu echipe internaţionale, chirurgul Victor Costache. „Pentru pacienţii din Polisano nu este absolut nicio problemă. Despre medicii care vin la noi, nimeni nu vine fără să-l fi ştiut eu. Sunt medici pe care îl cunosc de o viaţă, care au absolut toate actele în regulă”, a precizat pentru oradesibiu.ro, chirurgul Victor Costache.

EXCLUSIV Un fals chirurg italian opera în București. Sunt pacienții în pericol în Sibiu?

Dr. Victor Costache: Falşi medici sunt prinşi în toată Europa

Medicul Victor Costache de la Polisano Medlife este unul din chirurgii români care a lucrat în străinătate, înainte de a se întoarce în România. Costache spune că şi în Franţa a fost depistat un fals ortoped, care a reuşit să opereze pacienţii timp de 15 ani. „În Franţa a fost descoperit la un moment dat, un ortoped, într-un spital regional, care opera de 15 ani. Şi a fost un mega scandal. Şi nu era doctor”, povesteşte dr. Victor Costache. Potrivit chirurgului Costache, în toată Europa există şi falşi medici care se ocupă de pacienţi. „Acesta este un fenomen în toată Europa care trebuie tratat cu maximă atenţie”, arată Victor Costache.

„Sistemul de recunoaştere a diplomelor medicilor din România nu este bun”

Doctorul Victor Costache spune că falşii medici reuşesc să profeseze în România, din cauză că nu este bun felul în care se recunosc diplomele de studii. „De asta vreau să trag un semnal de alarmă, că sistemul de recunoaştere a diplomelor la noi nu este OK. Este un sistem hiper centralizat la Bucureşti, în care nu sunt implicaţi profesioniştii, mai mult sunt implicaţi diverşi birocraţi, care nu ştiu să facă diferenţa. (…) Trebuie făcut ca în străinătate, ca în Germania sau în Franţa. Această procedură de echivalare a diplomelor trebuie făcută de către o comisie de experţi mixtă: Colegiul Medicilor, Facultatea de Medicină din fiecare regiune, nu centralizat, ci regionalizat. Să zicem că vrei să iei un gastroenterolog din Germania, paradoxal, care vrei să-l faci să lucreze în Timişoara, să-şi echivaleze diplomele. Şi atunci, profesorul de gastroenterologie din Timişoara, împreună cu specialistul din Colegiul Medicilor, îl intervievează pe acest domn cu diplomele, să vadă dacă sunt OK sau nu. Dacă faci un sistem centralizat în care tragi toate diplomele albe, negre, te uiţi la ele cu nişte persoane care nu sunt în domeniu, apar probleme de genul acesta”, a spus dr. Victor Costache. 

 

Ultima oră