Fructele uscate oferă, în general, aceleași beneficii ca și cele proaspete. După uscare, fructele nu își pierd din conținutul de vitamine, fibre, minerale și antioxidanți, motiv pentru care oamenii le consumă cu încredere.
Iată mai jos benefiicile consumului de fructe uscate, cum ar fi curmalele, smochinele, prunele sau caisele:
- Fructele uscate sunt mai concentrate, foarte bogate în fibre, vitamine și minerale: vitaminele A și B, o concentrație ridicată de celuloză, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fier și sodiu. Această combinație le recomandă împotriva bolilor cardiovasculare, dar și în cele digestive;
- Au au în general conținut bogat de antioxidanți, motiv pentru care persoanele care le consumă regulat sunt supuse unui risc mai mic de cancer;
- Sunt foarte hrănitoare;
- Sunt sățioase și întăritoare.
Totuși, există și câteva opinii contra în ceea ce privește fructele uscate, deoarece ele au o concentrație mai mare de glucoză și calorii, fructele uscate pierd din aportul de vitamine pe care l-ar avea dacă ar fi proaspete.
Iată câteva riscuri redate de consumul de fructe uscate:
- Fructele uscate industrial conțin conservanți și sulfiți care ar putea produce astm;
- Dacă depășești doza recomandată (2-3 smochine, 2-3 curmale, 3-4 prune uscate, o mână de stafide), riști să câștigi kilograme în plus;
- Diabeticilor nu li se recomandă să consume fructe uscate tocmai din pricina conținutului crescut de glucide;
- În cantități prea mari, pe lângă grăsime, fructele uscate mai pot produce deranjamente stomacale și chiar renale.