VIDEO Primarul Astrid Fodor: Sibiul nu va progresa, dacă nu primește banii ceruți

Un sibian nemulțumit că nu a reușit să se programeze pentru a-și face gratis un RMN, a provocat-o joi, pe Astrid Fodor, să îi răspundă la întrebarea de ce nu sunt bani în Sibiu de câți ar fi nevoie. Astfel, primarul Sibiului a repetat nemulțumirile exprimate deja de aseară, când a intervenit telefonic, în emisiunea Jocuri de Putere a lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV. Sibiul nu cedează și cere 60 % din banii care îi dă.

60 la sută din impozit

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat joi, că, dacă municipiul nu va primi 60 % din impozitul pe venit, atunci nu va putea progresa şi va stagna.”Judeţul Sibiu încasează impozitul pe venitul global. Noi suntem unul din judeţele performante din acest punct de vedere. Pe cap de locuitor avem un impozit pe venit de peste 2.200 de lei, ceea ce nu multe judeţe în ţară au. Eu vorbesc acum de judeţ. Legislaţia prevede că din impozitul pe venitul global colectat la nivel de UAT rămâne la UAT 43 % şi 57 % rămâne la Guvernul României. Este inacceptabil ca noi din ceea ce realizăm, noi, vorbesc toate UAT-urile, ceea ce înseamnă Sibiu, Craiova, Constanţa, deci toate municipiile şi nu doar municipiile reşedinţă de judeţ, toate municipiile din România să primească doar 43 % din ceea ce ei realizează”, a spus Astrid Fodor, în timpul şedinţei de Consiliu Local de joi.

S-au mărit salariile și au avut loc scumpiri

Astrid Fodor spune că Sibiul are nevoie de un procent mai mare din impozitul pe venit, în condiţiile în care au avut loc creşteri de salarii şi scumpiri. „Acest impozit pe venit se realizează în cazul de faţă, în municipiul Sibiu. Şi de aici a apărut nemulţumirea că, cu aceşti bani, având în vedere creşterile mari, în primul rând a salariului minim pe economie, a creşterilor salariilor în domeniul construcţiilor, a creşterilor preţurilor la materialele de construcţii, a făcut Direcţia Tehnică o analiză, numai la bitum s-a scumpit cu 40 % preţul, bitum care intră în toate străzile pe care le asfaltăm, cu aceste sume nu mai putem progresa. Stagnăm. Rămânem unde suntem. Noi nu dorim să rămânem, cum ni se tot spune că nu vă dăm mai puţin decât în 2017. Ba da. Am încasat mai puţin decât în anul 2017 cu 7 milioane de euro şi în ritmul acesta vom încasa tot mai puţin. Deci, noi ne dorim să primim 60 % minim. Înţelegem că nu putem să primim tot, că din acest sută la sută trebuie să meargă şi la Consiliul Judeţean şi la alte instituţii, dar ne dorim să primim 60 % să rămână la municipii. Nu este vorba de Sibiu. Este o problemă de principiu. Toate municipiile ne dorim acest procent”, a explicat Astrid Fodor.

video
play-sharp-fill

 

Ultima oră