Numărul mașinilor are au fost sparte a crescut semnificativ în anul 2018 față de anul 2017. Polițiștii au recuperat o parte din prejudiciu, dar au mai mult de lucru în principal din vina proprietarilor automobilelor care lasă la vedere lucruri de valoare și care atrag hoții.
În anul 2018 s-au înregistrat 306 furturi din autovehicule, față de 230 în anul 2017. Creșterea este semnificativă, dar cei care au ”invitat” hoții au fost chiar proprietarii mașinilor. ”În majoritatea cazurilor s-au furat bunurile de valoare lăsate la vedere: laptopuri, telefoane, tablete, încărcătoare, borsete în care se aflau bani sau documente. Majoritatea furturilor au avut loc pe timpul nopții, iar principalul mod de operare este prin spargerea geamurilor portierelor”, spune Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Chiar dacă autoturismele au fost principalele vizate de către hoți, aceștia nu s-au ferit să fure din tot felul de autovehicule, inclusiv benzină din TIR-uri.
Pentru a nu vă găsi mașina spartă, este bine să țineți cont de sfaturile polițiștilor: ”În primul rând proprietarii să nu lase în mașină, la vedere, lucruri de valoare ce ar putea atrage atenția hoților. Indiferent de perioada pentru care lipsesc de la mașină, să o încuie, să nu lase geamurile deschise sau cheile în contact. Montarea unui sistem de alarmă ar fi util. De asemenea, ar fi bine dacă ar inscripționa componentele ce pot fi ușor sustrase, cum sunt oglinzile laterale, jențile sau capacele roților. Dacă cineva observă persoane cu un comportament suspect, care umblă la o mașină de exemplu și apoi fuge, ar fi bine să rețină cât mai multe detalii: hainele persoanei suspecte, detalii despre aceasta, în cazul în care părăsește locul cu o mașină- numărul acesteia de înmatriculare, culoare, marcă….apoi să sune la 112 sau la cea mai apropiată secție de poliție. De asemenea, dacă cumva proprietarul își găsește mașina spartă cel mai bine este să sune la poliție și să nu atingă mașina pentru a nu distruge probe”, spune Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.