Cum putem preveni gripa – Leacurile băbești nu ajută
FOTO: arhivă

Ministrul Sănătății a declarat oficial epidemie de gripă. Bilanțul însă este tragic: 55 de morți în toată țara. La Sibiu, un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost răpus de virus pe patul de spital. Specialiștii recomandă să ne vaccinăm și să lăsăm leacurile băbești deoparte, dacă vrem să prevenim gripa.

Cum putem preveni gripa
Medicul primar, Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” a declarat pentru pressone.ro că „vaccinarea este singura metodă care poate preveni cu adevărat”.
Potrivit acestuia, vaccinarea ne protejează împotriva a trei sau patru tulpini ale virusului. „Eu văd 10-15 pacienți zilnic, iar când sunt de gardă pot să văd și o sută de pacienți care au gripă. Și nu am făcut niciodată gripă. Niciodată. În fiecare an mi-am făcut vaccin antigripal. Prin urmare, aceasta e singura soluție și metodă de prevenire”, a adăugat medicul Cătălin Apostolescu.

Leacurile băbești nu ajută
Medicii spun că leacurile băbești și chestiile moderne sunt apă de ploaie. „Nu ajută la nimic nici suplimentele, nici vitamina C, nici propoli, nici consumul de portocale”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu pentru pressone.ro.
În schimb, ceaiul fierbinte face bine. Dar efectul vine de la căldură, și nu de la tipul de ceai. Consumul de lichide ajută și în cazul febrei. Este recomandat să stăm la căldură, pentru a împiedica virusul să se multiplice cu aceeași viteză cu care o face în condițiile lui optime. De asemenea, medicii sfătuiesc să evităm aglomerațiile, iar dacă tușim sau strănutăm, atunci când ieșim din casă, să purtăm o mască.

Virusul gripal lovește tot mai mulți tineri
Tinerii par a fi cei mai vulnerabili în acest an. În sezoanele trecute, gripa i-a lovit, mai frecvent, pe bătrâni ori pe copii. De asemenea, au fost și ani în care gripa a dat mai multe pneumonii cu insuficiență respiratorie și ani în care gripa a dat mai multe meningite, scriu jurnaliștii de la pressone.ro.
Comparativ cu anii trecuți, sunt mai puține cazuri de gripă semnalate. În 2010, când a fost gripă porcină, au fost declarate 10.000 de cazuri pe întreaga țară. Ca număr de morți însă, anul acesta sunt mai mulți, la această oră 55 de persoane fiind decedate.
În prezent, este epidemie de gripă în toată România.

Când apare gripa
Potrivit medicilor, virusului gripal îi place temperatura scăzută. Asta face că toate epidemiile sunt doar în sezonul rece. Când noaptea sunt minus trei grade, iar ziua șase grade, virusul „se manifestă”, fiindcă e temperatura perfectă pentru el. Ceea ce ne poate salva de la o epidemie urâtă, spun specialiștii, așa cum a fost cea din 2009-2010, este o perioadă de ger, în care temperaturile să ajungă la minus 25 de grade Celsius. Atunci va fi mult prea frig pentru virus.
La Sibiu, un bărbat în vârstă de 62 de ani a murit din cauza gripei. În țară, bilanțul a ajuns la 55 de morți.

Ultima oră