bilanț la ipj sibiu - peste patruzeci de mașini furate în anul 2018
FOTO arhivă

În cursul anului 2018, la nivelul I.P.J. Sibiu au fost sesizate 10.636 de infracțiuni, cele mai multe fiind infracțiuni judiciare, 7.502, infracțiuni la regimul rutier, 849, și infracțiuni economice, 766. În același timp, 42 de mașini au fost furate.

Furturi de mașini
În 2018, infracțiunile de furt au vizat îndeosebi sustragerea de bunuri și bani din locuințe, societăți comerciale, din buzunare, din autovehicule și componente exterioare, de autovehicule.
După tipul de autovehicul reclamat sustras, sesizările înregistrate în această perioadă se referă la 42 de autoturisme, la 4 motociclete și la 2 tractoare. În 15 cazuri a fost vorba despre furt în scop de folosință, autoturismele fiind identificate şi restituite proprietarilor.
În ceea ce priveşte modurile de operare folosite de autori, din cercetările efectuate se poate concluziona că cele mai multe furturi de autovehicule, 28, s-au comis prin folosirea cheilor originale lăsate din neglijenţă în interior de părţile vătămate.
Din punct de vedere al timpului şi locului de comitere, dintre faptele sesizate 38 au fost comise pe timp de noapte, iar 10 au fost comise pe timp de zi.

Combaterea criminalității
Au fost înregistrate 8 infracțiuni de omor și 4 tentative la infracțiunea de omor, în toate cazurile presupușii autori fiind identificați. De menţionat este faptul că, la nivelul I.P.J. Sibiu, în cursul anului 2018 nu au fost înregistrate infracţiuni de tâlhărie urmate de moartea victimei.

În vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor grave comise cu violență, Inspectoratul de Poliţie Județean Sibiu a desfăşurat activităţi comune cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală Sibiu, SOS Sibiu, ONG-urile de pe raza jud. Sibiu şi Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului Sibiu.

Furturi din biserici și monumente istorice
Analiza situaţiei operative în domeniul patrimoniului cultural naţional evidenţiază faptul că, dacă în perioada anterioară, în special până în anul 2004, grupări de infractori specializate în comiterea de infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului cultural naţional au acţionat, în mod preponderent, asupra lăcaşurilor de cult de pe raza judeţului Sibiu (de cele mai multe ori asupra celor de rit evanghelic, mult mai vulnerabile), în cursul anului 2018 ne-am confruntat cu sesizări/fapte constituind infracţiuni la regimul monumentelor istorice, constând în executarea de lucrări, fără autorizaţii/avize, asupra imobilelor monumente istorice sau în zona de protecţie a acestora (122 infracţiuni constatate).

În ceea ce privește infracționalitatea economico – financiară, polițiștii sibieni acționează permanent pentru asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri și protecția bugetului consolidat, prin combaterea evaziunii fiscale în toate sectoarele economice, având în vedere cu predilecție fraudele intracomunitare și fraudele care se comit cu ocazia achiziției, importului, producției, transportului și comercializarii produselor accizate, precum și infracționalitatea specifică achizițiilor publice.
În cursul anului 2018, polițiștii S.I.C.E. au desfășurat activități într-un număr de 219 de dosare penale privind fapte de evaziune fiscală. Dintre acestea, au fost soluționate 67 de dosare penale.

Activitatea de soluționare a dosarelor penale privind evaziunea fiscală s-a materializat în emiterea a 7 rechizitorii de către unitatea de parchet competentă, precum și în încheierea a 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției.
În cadrul dosarelor instrumentate pe evaziune fiscală și contrabandă au fost dispuse 6 măsuri preventive, fiind luată măsura reținerii față de 6 persoane. (2 pentru evaziune fiscală și 4 pentru contrabandă).

Prejudiciile recuperate în anul 2018 au fost în valoare totală de 69.242.000 lei, din care 2.705.000 lei numerar, 259.000 lei cont bancar, 378.000 lei conf. art.10 din L.241/2005 şi 66.278.000 lei prin măsuri asigurătorii.

Activităţile întreprinse, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice, cu atribuţii în domeniu, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, care desfăşoară activităţi comerciale în domeniile vizate, determinând creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate, aspect susţinut de dinamica indicatorilor macroeconomici de impact înregistraţi.
Activităţile preventive au dus la creşterea confiscărilor la nivel judeţean, împreună cu celelalte instituţii de aplicare a legii, de la 636.316 lei în anul 2017 la 1.105.874 lei în anul 2018.

Ultima oră

Comentariul meu