spitalul de pediatrie asaltat de sute de sibieni cu copii răciţi

Aproximativ o sută de copii răciţi au fost consultaţi în ultimele 24 de ore, în Urgenţa Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu. Medicii se confruntă cu o creştere a cazurilor, în ultimele două zile. Mulţi dintre aceşti copii ar putea fi văzuţi de medicii de familie, însă părinţii preferă să alerge cu ei la spital. Deocamdată nu s-au mai confirmat cazuri de gripă.

Sute de copii răciţi din care câteva zeci sunt testaţi de gripă
Numărul de copii consultaţi în week-end la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu a crescut cu 15 % faţă de celelalte zile. Astfel, în jur de o sută de copii răciţi sunt consultaţi zilnic, la Centrul de Primiri Urgenţe din Pediatrie. “Consulturile au crescut în ultimele zile cu 15 %, ne învârtim în jurul valorilor de 90-100 de cazuri în week-end, în 24 de ore”, a precizat pentru oradesibiu.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, medicul Ioana Mătăcuţă.

Niciun caz de gripă, doar copii suspecţi de această boală
În prezent în Spitalul Clinic de Pediatrie nu este niciun copil diagnosticat cu gripă, confrmată cu analiza laboratorului din Bucureşti, potrivit dr. Ioana Mătăcuţă. În Secţia de Boli Infecţioase sunt internaţi 12 copii, cu suspiciune de gripă. Majoritatea copiilor răciţi care au fost consultaţi în ultimele 24 de ore, la Pediatrie, nu au fost depistaţi cu risc de gripă. “Din cele 91 de cazuri prezentate ieri în Centrul de Primiri Urgenţe, 26 au fost testate, dintre care 3 au fost pozitive, din care 2 au fost trimişi la Boli Infecţioase, unul, cu tratament la domiciliu”, a explicat dr. Ioana Mătăcuţă.

Medicul de familie, primul care ar trebui sunat când e bolnav copilul
În mod obişnuit, părinţii ar trebui să sune pe medicul de familie al copilului, dacă văd că cel mic are probleme de sănătate. Însă, majoritatea părinţilor din judeţul Sibiu şi nu numai, preferă să alerge direct la Urgenţa din Pediatrie. Întrebată ce ar trebui să ştie un părinte în această perioadă, când zilnic se dau veşti legate de gripă şi infecţii respiratorii, dr. Ioana Mătăcuţă a explicat: “Să nu se îngrijoreze. Să aprecieze situaţia dar nu cu panică, să nu intre în panică, primul eşantion e medicul de familie, pentru că venind la Urgenţă, în contact cu foarte mulţi copii, creşte riscul de îmbolnăvire, decât la medicul de familie unde mergi cu programare. Să urmeze regulile de igienă respiratorie copilul”.

Sfatul doctorului: cum evităm gripa?
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Sibiu confirmă că nu a mai fost confirmat niciun caz de gripă în judeţul Sibiu. De la începutul anului şi până în prezent, doi copii au fost trataţi de gripă, la Pediatrie. Ca să nu facem gripa, specialiştii DSP ne dau următoarele sfaturi:

  • Dacă simţiţi că sunteţi bolnavi, mergeţi la medicul de familie.
  • Cei răciţi să stea acasă cu tratament indicat de medic.
  • Folosiţi batiste de unică folosinţă, când tuşiţi sau strănutaţi.
  • Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun cât de des.
  • Purtaţi mască de protecţie dacă mergeţi în vreun spital.
  • Vaccinaţi-vă antigripal, dacă nu aţi facut-o deja.

Ultima oră

Comentariul meu