Trendurile nu ocolesc nici televizoarele. Fie că își măresc diagonala de la an la an, fie că încorporează noi tehnologii, an de an vedem cum producătorii de televizoare aduc în fața publicului noi funcții care să seducă. Nici anul 2019 nu face excepție de la regulă – după un Consumers Electronics Show foarte vibrant, iată care sunt tehnologiile la care să te aștepți.
Prima dintre ele este HDR sau High Dinamic Range. Acesta poate fi considerat un profil de imagine care poate afișa mai multe culori și mai multe grade de luminozitate, oferind o filmelor și jocurilor capacitatea de a fișa cadre mult mai apropiate de realitate.
HDR-ul a explodat în popularitate în ultimii ani, fiind deja promovat în aplicațiile de streaming, dar și în jocurile specifice consolelor PlayStation și Xbox. Următorul pas este ca televiziunile să emită în formatul promovat de către producători. La fel ca trecerea de la SD la HD, trecerea la HDR ar trebui să fie următorul capitol al evoluției televiziunii.
Încercarea de a obține imagini cât mai fidele realității ține foarte mult de costurile de producție raportate la costurile de vânzare. Astfel, pe piață găsim televizoare ce implementează diferite tehnologii de afișare a imaginilor. Cum aminteam mai sus, ecranele de tip “plasma” au dispărut de mult timp, deși numele dăinuie și astăzi, însemnând în cultura populară autohtonă “televizor cu ecran plat”. În același fel s-a întâmplat și adoptarea termenului “adidas/adidași” ca orice pantof sport.
În funcție de preț, întâlnim în continuare televizoare cu tehnologii LCD IPS (cu unghiuri largi de vizualizare, dar fără un contrast spectaculos) și OLED (unghiuri largi de vizualizare, contrast foarte bun, saturație excelentă a culorilor, însă cu o luminozitate ce poate dezamăgi anumiți consumatori).
Noi tehnologii precum QLED (quantum dot LED), dezvoltate de Samsung, vin să rezolve problemele celor mai pretențioși consumatori de multimedia și gaming. Din păcate însă, tehnologia se află la început, motiv pentru care prețurile sunt în continuare mari.
Vestea bună este că astfel de tehnologii evoluează foarte rapid și ne putem aștepta la o coborâre rapidă a prețurilor.
În loc de încheiere, vă las cu un sfat: consultați cu atenție lista de specificații, citiți opiniile altor utilizatori și mergeți prin magazine, dacă este cazul. De asemenea, dacă vă știți mari amatori de conținut video prin streaming, alegeți platforma care vi se potrivește. De exemplu, pe televizoarele Android aveți șansa să nu puteți rula filmele disponibile pe Amazon Prime Video.