Cei 17 liceeni de la cele mai bune colegii naţionale din Sibiu, „Goga” şi „Lazăr” au ajuns cu bine în SUA şi au început înfruntarea cu alte echipe din toată lumea, în cadrul concursului NASA. Cine doreşte să urmărească prestaţia copiilor sibieni, o poate face live, pe Internet.
Copii foarte buni la programare şi robotică
Elevii de la colegiile naţionale „Gheorghe Lazăr” şi „Octavian Goga” însoţiţi de profesorii lor au început azi, concursul NASA. Echipa de lăzărişti, cei numiţi Quaternion, a obţinut locul al II-lea la „Zero Robotics”, o competiție internațională organizată de NASA și de MIT. Sibienii îşi pun speranţele şi în echipa de la “Goga”, numită Valak.
Speră să se întoarcă învingători
Atât echipa de la „Lazăr”, cât şi cea de la „Goga” speră să se întoarcă acasă, cu rezultate foarte bune, chiar să câştige concursul. Cei 17 copii din Sibiu, însoţiţi de profesorii lor, vor primi ca şi recompensă, pentru calificarea la finala NASA din SUA, o vizită la New York, dar şi la MIT, cea mai mare universitate tehnică din lume. Concursul se numeşte Zero Robotics High School Tournament şi exte organizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi NASA. Aceast competiţie îşi propune să programeze roboţii SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) din interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Concursul este deschis elevilor de liceu din SUA, Rusia şi statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene. Finaliştii la acest consurs sunt selectaţi pentru a concura într un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. „Competiţia deschide elevilor de liceu facilităţile de cercetare de nivel mondial de pe Staţia Spaţială Internaţională. Elevii scriu programe la liceele lor, programe prin intermediul cărora să poată fi controlat un satelit SPHERES. Scopul principal este de a dezvolta la elevi abilităţi de inginerie şi gândire critică, capacitatea de rezolvare a problemelor, procesul de gândire de proiectare, munca în echipă etc. „, se arată într-un comunicat de presă. Participanţii concurează pentru a câştiga un „joc” provocator din punct de vedere tehnic, motivat de o problemă actuală de interes pentru NASA şi MIT. Programele realizate de elevi controlează viteza SPHERES, rotaţia acestora, direcţia lor de deplasare etc. În funcţie de premisa „jocului”, elevii trebuie să îşi programeze sateliţii pentru a finaliza obiectivele stabilite (navigarea unor obstacole, ridicarea unor obiecte etc.), conservând resursele şi rămânând în limitele de timp şi de cod specificate. Programele realizate sunt autonome („inteligente”), adică elevii nu pot controla sateliţii în timpul testului propriu-zis.
Concurs transmis live pe Internet
Cei ce doresc să-i urmărească în direct pe copii şi să vadă ce înseamnă consursul, pot accesa adresa:http://web.mit.edu/webcast/spheres/s19//?fbclid=IwAR1BxXUHAuMnhEmVC2bIWrIZh3BzVoa1eVoFgtHwKF3qJJbaDgdlyUzqkws.