Ai probleme cu auzul? Iată ce poți face

Din ce în ce mai multe persoane se plâng de faptul că nu mai aud bine. De vină sunt zgomotele puternice la care se expun. Dar, cei de la digi-life.tv știu ce trebuie făcut pentru a preveni și remedia aceste probleme.

1. Evita zgomotele ridicate

Cel mai bun mod pentru a iti imbunatati auzul este sa stai departe de zgomote. In general, un zgomot este suficient de puternic pentru a iti deteriora auzul daca:
– trebuie sa tipi pentru a le vorbi altora sau pentru a ii face sa te auda;
– iti este greu sa auzi ce spun cei din jurul tau;
– te dor urechile;
– auziti un tiuit continuu

Cum bine stii, poti masura sunetele in decibeli (dB). Un sunet care depaseste 85 dB poate fi daunator pentru auz, mai ales daca esti expus mai mult timp la acesta. De exemplu:

– soapta= 20 dB
– doua persoane care converseaza= 60 dB
– traficul= 80-85 dB
– motocicleta= 90 dB
– muzica ascultata in casti= 100 dB
– aterizarea unui avion= 120 dB.

2. Fii atent cand asculti muzica

Unul dintre cele mai periculoase obiceiuri care iti pot afecta auzul este redarea muzicii in casti la un volum ridicat. Pentru a evita deteriorarea auzului, tine cont de aceste sfaturi:
– cumpara casti care au sisteme de anulare a zgomotului exterior, in loc sa ridici volumul sunetului;
– regleaza volumul pana la punctul in care auzi muzica la un nivel confortabil;
– evita sa redai muzica la un nivel mai mare de 60%;
– nu folosi castile mai mult de o ora. Fa pauze de 10 minute din cand in cand pentru a iti lasa urechile sa respire si pentru a le proteja impotriva infectiilor.

3. Protejeaza-ti urechile la petreceri, festivaluri

Cand te expui la zgomote puternice pentru o perioada lunga de timp, usor usor vei incepe sa iti pierzi auzul. Expunerea la zgomote puternice iti poate provoca, de asemenea, un tiuit in urechi sau in cap, ceea ce va duce la pierderea auzului ambelor urechi.

Este important sa iti protejezi urechile de zgomotele foarte puternice precum cele de la concerte, baruri, cluburi de noapte, santiere, evenimente sportive. Iata cateva sfaturi pe care le poti lua in considerare:
– nu sta aproape de boxe;
– ia o pauza de la zgomot la fiecare 15 minute;
– dupa ce ai participat la un astfel de eveniment, da-le urechilor o pauza de aproximativ 18 ore;
– pune-ti dopuri de urechi care sunt special create pentru a reduce volumul muzicii.

4. Fa yoga

Yoga este practicata pe scara larga datorita varietatii sale de beneficii pentru sanatate. Din fericire, exista exercitii de yoga care te pot ajuta sa iti pastrezi auzul intact. Pozitiile cu exercitii de respiratie maresc fluxul de oxigen in ureche. In plus, intinderea si relaxarea musculara au un impact pozitiv asupra inimii, circulatiei sangelui si tensiunii arteriale.

5. Schimba-ti dieta

Asigura-te ca dieta este scazuta in grasimi animale saturate si carbohidranti. Acestea pot reduce aprovizarea cu sange a urechilor. Incearca sa mananci somon, pastrav, hering, nuci, seminte, cereale integrale, legume proaspete si fructe.

6. Curata urechile corespunzator

Uneori resturi sau ceara de urechi pot bloca canalul urechii externe. In majoritatea timpului, canalele se auto-curata, totusi, in unele cazuri ele se infunda sau pot fi afectate, ceea ce poate duce la pierderea partiala a auzului. Foloseste peroxid de hidrogen in locul betisoarelor clasice.

 

Ultima oră