Fotografia pare să ”prindă” tot mai mulți sibieni în mrejele ei. Este într-adevăr spectaculos să poți surprinde sentimente cu un singur click. Este și destul de dificil, pentru că dacă nu ai reușit să profiți de acea secundă, s-a dus magia. Asta au încercat să facă doi tineri sibieni. Unul dintre ei, Cristi Cojocariu, este deja cunoscut în această lume. Cristina Oniga însă, acum învață tainele fotografiei, dar a pus la cale un proiect ingenios.
365 de poze alb negru
Cristi Cojocariu este unul din fotografii tineri ai Sibiului, dar care și-a demonstrat de ceva vreme talentul. Studiază fotografie la University of East London, fiind unul din puținii români care au ajuns acolo.
Cristi a fost mereu atras de fotografiile alb negru, dar nu era mulțumit de felul în care reușea să surprindă ceea ce dorea și de editarea ulterioară. ”Mi se pare că fotografia alb negru transmite mult mai mult decât cea color. Sentimente, emoții, sunt mai bine transmise. Fotografiile alb negru sunt mai speciale, mesajul lor este mai puternic. Din acest motiv am dorit să învăț mai mult despre ele, despre editarea foto ulterioară”. Așa s-a născut proiectul lui Cristi care și-a propus ca timp de un an să posteze zilnic o fotografie alb-negru.
”2008- black and white” a însemnat pentru Cristi 365 de poze alb negru. ”Am început de fapt acest proiect pentru a învăța. Dar s-a transformat în ceva drag mie și despre care nu credeam la început că va dura atât. Am postat atât de multe fotografii alb- negru încât prietenii mei de pe Facebook au spus că o să mă blocheze”, se amuză Cristi. Dar, proiectul său a avut succes. Cei care l-au urmărit au văzut niște fotografii excepționale. Au fost surprinse persoane, locuri, momente, întâmplări…și toate au transmis aceeași poveste, în doar două culori- emoție.
Cristi și-ar dori ca toate cele 365 de poze alb negru să le cuprindă într-un album foto. ”Proiectul este încă în fază de pregătire. Probabil că fiecare poză o să aibă un text, cartea o să aibă și ceva detalii tehnice. Încă e în pregătire, dar acesta este planul meu”, spune Cristi.
Cristi a participat în 2017 la o expediție foto în Myanmar alături de cei mai buni fotografi români, iar anul acesta va pleca în Madagascar și Vietman tot pentru a surprinde personaje, momente și locuri inedite.
Proiectul ochilor
Cristina Oniga are 18 ani și este elevă în clasa a XI-a la Onisifor Ghibu. De ceva timp a descoperit că are în telefon sute de fotografii din călătorii sau fotografii surprinse în oraș. S-a gândit că poate prietenii ei virtuali nu sunt interesați de pozele ei, așa că a făcut un alt cont pe care le-a postat. Apoi și-a convins părinții să îi cumpere un aparat foto și asa a început să studieze fotografia și a luat naștere proiectul Eyes of Sibiu.
”Am făcut o poză prietenie mele care are ochi albaștri, dar am fotografiat doar ochii. Un prieten a văzut poza și m-a rugat să îi fac și lui una. Așa m-am gândit că aș putea face un colaj cu toate culorile ochilor. Dar, apoi mi-am dat seama că ochii au o varietate largă de nuanțe, astfel că am dezvoltat proiectul. Am făcut o pagină de Instagram eyes_of_sibiu, unde postez fotografiile. Fotografiez jumătate de față, dar cu accent pe ochi. Mi-am propus să am 1000 de poze, iar până acum s-au înscris 350 de persoane”, spune Cristina.
La fiecare final de săptămână Cristina se întâlnește cu ”modelele” ei în Parcul sub Arini. Așa că dacă doriți să faceți parte din proiect nu trebuie decât să îi trimiteți un mesaj.
Cristina spune că nu dorește să păstreze fotografia la nivel de hobby. ”Asta îmi doresc să fac pe mai departe. Ce am învățat până acum am învățat singură sau am furat de la fotografii din Sibiu. Dar doresc să studiez fotografia. Nu m-am hotărât încă dacă în țară sau în Danemarca”, spune Cristina.