Când vine vorba de laptopuri, nu doar fanii Apple sunt de acord că acestea se împart în două mari categorii: Macbook-uri și laptopurile cu Windows sau Linux, adunate la categoria „celelalte”. Macbook Air sau Macbook Pro, un laptop Apple costă însă substanțial mai mult decât un laptop din categoria „și celelalte”. Atunci, firesc, apare întrebarea: merită banii? Sau, spus altfel, merită să investesc într-un laptop sensibil mai scump? Ce avantaje am?
Una din explicațiile cele mai plastice pentru care un Macbook Pro iese, în final, mai ieftin decât orice computer cu Windows, a fost dată de antreprenorul James Dixon pe Quora.
MacBook Pro sunt mai ieftine decât un computer cu Windows, dacă aplici calculele matematice corect, a spus antreprenorul citat, dând următoarele exemple:
– Îi dau restart laptopului meu MacBook Pro o dată pe lună, în loc să o fac zilnic
– Pot închide capacul laptopului meu MacBook Pro în orice moment, fără a mă teme că sistemul de operare va „îngheța”
– Petrec zero ore pe an luptând cu virușii și programele de tip malware
– Petrec zero ore pe an instalând drivere și rezolvând problemele de hardware
– Laptopul meu MacBook Pro „îngheață” o dată pe an
– Când vreau să închid forțat o aplicație, aceasta se închide instant. Prima dată, de fiecare dată.
– Să trec dintr-o aplicație în alta e semnificativ mai rapid pe MacBook Pro decât pe orice alt tip de laptop
Pornind de la aceste ipoteze, Dixon continuă: „Toate acestea îmi salvează, anual, circa 20 de ore de productivitate”. Și, de aici, calculul devine cu adevărat interesant.
„Productivitatea medie a unui angajat într-o companie de software este de circa 200.000 de dolari în SUA. Numărul de ore muncite pe an este de 2000. Deci, fiecare angajat, în medie, trebuie să genereze 100 de dolari pe oră în venituri. Chiar și pentru un angajat mediu, un MacBook Pro salvează circa 2000 de dolari pe an în productivitate. Un MacBook Pro „ține” circa 3-4 ani fără probleme majore, generând 6-8.000 de dolari în economii. Dacă vorbim de angajați cu experiență, ne uităm chiar la 10-20.000 de dolari. Scade asta din prețul de achiziție și vei vedea că un MacBook Pro te costă de fapt mult mai puțin decât orice laptop echipat cu Windows.
Eu, personal, estimez că prețul unui MacBook Pro în cazul meu e de 4-5000 de dolari, iar un laptop cu Windows mi-ar costa compania între 20.000 și 55.000 de dolari”, a mai spus antreprenorul amintit.
Evident, calculele făcute sunt la nivel de SUA și la nivel de companie de software, unde productivitatea este mai mare decât în orice alte domenii. Dar chiar și păstrând proporțiile și adaptând calculele lui Dixon la realitatea din România și la funcționalitatea pe care i-o dăm noi unui laptop, fie MacBook Pro, fie laptop cu Windows, e clar că, pe termen lung, un MacBook Pro este mai eficient și mai „ieftin” decât un laptop din categoria „și celelalte”.
În România, pe site-urile de profil, un MacBook Pro pornește de la puțin peste 6000 de lei, în funcție de display și de specificații. În plus, orice laptop cu Windows cu specificații identice sau apropiate unui MacBook Pro, nu ar ieși cu mult mai ieftin.
Un alt amănunt care ar putea conta atunci când încerci să determini dacă merită investiția într-un laptop MacBook Pro este să urmărești clasamentele anuale făcute de site-urile de profil. În fiecare an, de la apariția sa, în 2016, și chiar și după update-ul din 2018, MacBook Pro nu lipsește din niciun top anual al celor mai bune laptopuri, indiferent de cine este făcut.
De exemplu, clasamentul respectabilei publicații Techradar pentru cele mai bune laptopuri din 2019, are MacBook Pro pe locul 4, iar PCMag a pus MacBook Pro chiar pe prima poziție pentru acest an!