Anda Reuben, o tânără creativă și plină de viață, a lăsat viața din Capitală, după ani buni, și s-a mutat la Sibiu. Deși la București s-a născut, a crescut, a învățat și s-a format ca om, ceva nu îi era pe plac. A plecat din țară și a ales Israelul, apoi, după cinci ani, s-a mutat la Mediaș. Acum, viața a purtat-o la Sibiu, unde predă cursuri de limba ebraică pentru cei care vor să își depășească limitele.
A lăsat Capitala pentru Sibiu
Anda povestește că dintotdeauna s-a simțit legată de Sibiu. Tatăl ei e de aici, iar bunica sa era din Săliște. „Pe de o parte, nu mi-a plăcut niciodată la București. Cumva îmi e mai aproape de suflet Sibiul”. Până să se mute aici, tânăra și-a încercat norocul în Israel, ea fiind, de origine, evreică. A locuit acolo vreme de cinci ani, unde a învățat și limba, mai mult de nevoie, dorind să se integreze pe deplin. După un timp, a vrut să facă din nou o schimbare, așa că s-a întors în România și s-a mutat la Mediaș, unde a locuit timp de patru ani. Acolo, a avut un proiect cu Sinagoga și așa a început să predea și cursuri de limba ebraică.
La Mediaș a dat startul cursurilor de limba ebraică
„Am predat în Mediaș și cât am lucrat acolo a fost o joacă, un fel de program suplimentar. Așa s-a dezvoltat cursul pentru români. Consider că toate cursuri pe care le găsești pe Internet sunt numai în engleză, inclusiv fonetica, astfel că e mai confortabil să ți le predea cineva în română. Plus că toate cursurile ce se fac în România, se fac doar în anumite instituții de educație superioară, fiind foarte stufoase și academice. Pe baza experienței mele ca elev ori cursant, mi-am dorit ceva mai simplu, mai uman, mai apropiat de nevoile celor care vor s-o învețe. Mai nimeni nu își dorește să știe de ce se folosește, spre exemplu, din punct de vedere gramatical, sufixul ăla și nu ăla. Lumea vrea să învețe limba, să o vorbească și atât. Astfel că am încercat să simplific totul cât mai mult, să fie ceva de calitate”, spune Anda.
La Mediaș, în primul an de cursuri, a avut 12 doritori, iar în al doilea, șase, iar oamenii veneau să învețe din diferite motive. „O mămică a venit la cursuri fiindcă, având copil și fiind mereu ocupată, avea nevoie de ceva prin care să se detașeje. O doamnă mai în vârstă venea tocmai din Sibiu pentru curs pentru că dorea foarte mult să citească Biblia în original, iar un tânăr era pasionat de învățarea a cât mai multe limbi străine”, adaugă Anda.
Despre tainele „limbii sfinte”
Deși ebraica este o limbă veche și foarte rară, Anda spune că pentru ea cursul reprezintă acel lucru care te scoate din zona ta de confort, iar pentru asta ai nevoie de puțină disciplină. Deși la origini este evreică, tânăra a reușit să o învețe abia când a ajuns în Israel. I-a luat cam doi ani buni să se simtă confortabil vorbind-o. Cât despre limba și învățarea ei, Anda spune că nu este atât de grea pe cât pare și nimic nu este imposibil. Întâi de toate, trebuie depășit acel prag psihologic, după care urmează învățarea alfabetului. Bineînțeles, doritorii pot să învețe să vorbească și fără să știe alfabetul, așa cum a făcut și tânăra. Apoi urmează cel de-al doilea prag, și anume citirea cuvintelor, ceea ce se învață încă de la al treilea curs. După care urmează ultima etapă, cea în care reușești să porți o discuție. În ceea ce privește scrisul, este necesar să „muncești” în jur de zece ani ca să îți iasă perfect.
Fiind o limbă rară, ebraica se mai vorbește doar în Israel și în unele comunități evreiești din lume. În România sunt însă foarte multe firme care caută vorbitori de limba ebraică pentru relația cu clienții străini. „Am creat acest curs nu numai pentru cursanții mei, ci și pentru mine, să mă ajute să nu uit și cumva am vrut să fiu și genul acela de profesor pe care mi l-am dorit mereu în școală”, spune tânăra.
Creativitate prin toți porii
În restul timpului, Anda Reuben lucrează la tot felul de proiecte pe grafică. În același timp, alături de un prieten care are o firmă în județul Mureș, pune bazele multor idei și concepe planuri de afacere. De când s-a mutat în Sibiu, colaborează cu o prietenă care se ocupă de proiecte culturale.
Cursurile de ebraică ale Andei Reuben, „Ebraica, pe litere”, încep în 7 februarie. Lecțiile se vor derula pe o perioadă de trei luni de zile, la sediul Comunității Evreiești din Sibiu. Cei interesați pot afla mai multe lucruri aici.