Scandal de proporții la Școala din Orlat - Copii bătuți aproape zilnic de doi colegi din Centrul de Plasament

Clasa pregătitoare a școlii din Orlat ”mustește” în scandal încă de la începutul anului școlar. Vinovați sunt doi copii care provin de la Centrul de Plasament din localitate și care, spun părinții celorlați elevi și cadrele didactice sunt violenți, își lovesc colegii și deranjează constant orele de curs. Conducerea școlii se vede legată de mâini și de picioare în timp ce DGASPC susține că cei doi copii nu pun probleme.

”Mi-a lovit copilul”
Părinții elevilor din clasa pregătitoare a școlii din Orlat spun că cei mici vin acasă și se plâng de faptul că sunt agresați de cei doi băieți care provin din Centrul de Plasament. ”În fiecare zi băiatul îmi povestește cum cei doi sunt violenți. L-au lovit și pe copilul meu, pe mai toți copiii din clasă. Pe o fetiță au trântit-o de perete. Le rup caietele colegilor, fac crize, se trântesc pe jos, deranjează orele de curs. Se cer la baie, iar când doamna învățătoare vede că nu revin merge să îi caute. Îi găsește prin curtea școlii sau cine știe ce fac”, povestește mama unuia dintre elevii clasei pregătitoare.
Părinții copiilor au făcut sesizări atât la direcțiunea școlii, cât și la Direcția Generală pentru Asistență și Protecția Copilului Sibiu. ”Am făcut hârtii peste tot. La un moment dat ni s-a spus că să luăm noi măsuri ca să nu mai fie violenți. Păi ce să facem noi? Nu avem nimic împotriva faptului că cei doi copii provin din Centru. Dar, faptul că sunt violenți pune mari probleme. Dacă s-ar comporta civilizat nimeni nu ar avea nimic împotriva lor, și ei trebuie integrați în societate, dar așa nu se poate”, se plâng părinții.Scandal de proporții la Școala din Orlat - Copii bătuți aproape zilnic de doi colegi din Centrul de Plasament

DGASPC spune că nu sunt probleme
La finalul anului trecut una din sesizări a ajuns la DGASPC Sibiu. ”Ca urmare a celor sesizate, reprezentanți ai DGASPC au discutat cu copiii, reprezentanți ai școlii din localitate, dar și cu personalul din cadrul centrului și au decis includerea copiilor într-un program de consiliere psihologică. De asemenea, copiii au fost investigați și medical, aceștia nefiind identificați cu anumite tulburări de comportament și conduită. Totodată, comportamentul celor doi copii în cadrul centrului este unul adecvat vârstei, fără a crea probleme educatorilor”, a declarat Beatrice munteanu, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu.
În plus, managerul de caz al unuia dintre cei doi copii a semnalat faptul că acesta ar putea fi discriminat. ”În timpul anchetei, managerul de caz a unuia dintre copiii a sesizat faptul ca există posibilitatea unei atitudini discriminatorii în cadrul școlii față de acești copii proveniți din centrul de plasament, ceea ce ar fi putut duce la anumite violențe între copii”, arată Beatrice Munteanu.Scandal de proporții la Școala din Orlat - Copii bătuți aproape zilnic de doi colegi din Centrul de Plasament

Direcțiunea, fără posibilitate de reacție
Directorul școlii din Orlat cunoaște situația de la clasa pregătitoare, dar spune că nu poate refuza copiii la clasă. ”Eu ce pot sa fac și am făcut deja este să cer o întâlnire cu managerii de caz ai copiilor. Vor veni al finalul lunii și îi vor reevalua probabil. Vom avea o întâlnire în care și eu, învățătoarea și părinții ne vom expune problemele. Dar, acești copii este clar că ar trebui să învețe într-un sistem special. Eu nu îi pot refuza în școală, pur și simplu nu pot”, spune directorul Valentin Popa.
Directorul le cere celor de la DGASPC o evaluare cât mai aproape de adevăr. ”Nu știu cum se fac aceste evaluări, dar dacă pui copilul singur într-o cameră cu psihologul și îi dă să deseneze ceva, normal că acel copil este cuminte și primește o evaluare că este apt pentru învățământul de masă. Dar, când se întoarce în colectivitate devine violent și agitat. Acești copii ar trebui observați între ceilalți copii, în colectivitate, așa ar trebui observate reacțiile, nu într-un birou, când e singur.”, crede directorul școlii din Orlat.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică