anul trecut am cheltuit mai mulţi bani pentru tratamente mai bune şi salarii mai mari la medici

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Sibiu a anunţat azi că a decontat anul trecut, cu 21,3 % mai mulţi bani în judeţ, faţă de 2017. Ce înseamnă asta? Că din banii plătiţi de sibieni pe asigurările de sănătate, s-au cheltuit în 2018, peste 732 de milioane de lei, adică cu aproape 130 de milioane de lei mai mult faţă de anul anterior. Din aceşti bani, cei mai mulţi s-au dus în buzunarele medicilor şi ale asistentelor, cărora li s-au majorat semnificativ salariile, potrivit datelor oficiale prezentate de directorul CAS Sibiu, Vasile Spinean.

Am cheltuit 130 de milioane mai mult. Ce am făcut cu ei?

Pentru sănătatea sibienilor, CAS a cheltuit în 2018 cu 130 de milioane mai mult. „Bugetul de plăţi efectuat pentru anul 2018 a fost mai mare decât 2017, cu 21,3 %, în valori nete discutăm undeva de 130 de milioane de lei”, a anunţat Vasile Spinean, marţi, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, din cei 130 de milioane de lei decontaţi în plus în 2018, cei mai mulţi bani, adică 70 de milioane de lei, s-au cheltuit pentru creşterea salariilor medicilor şi a asistentelor medicale. „Transferurile între unităţile administraţiei publice pentru susţinerea creşterii salariale la spitale a ajuns la 168.642.918 lei, adică 213 % faţă de anul precedent. (…) din totalul de creştere de 130 de milioane, 70 de milioane s-au dus în creşterile salariilor la doctori şi la asistenţi”, a precizat Vasile Spinean.

Ce înseamnă salariile mărite din spitale

În luna noiembrie 2018, din totalul banilor decontaţi de CAS Sibiu către cele opt spitale din judeţ, cei mai mulţi bani s-au dus pentru plata salariilor. Dacă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în noiembrie, salariile au avut o pondere de 75,29 % din totalul banilor decontaţi de Casă, situaţia stă diferit la Spitalul CF Sibiu, unde aproape toţi banii de la CAS s-au cheltuit doar pentru plata lefurilor, adică 97,99 la sută. Restul banilor rămaşi de la CAS s-au cheltuit pentru tratarea pacienţilor. Salarii mai mari la medici şi asistente, nu înseamnă neapărat că toţi pacienţii au acum şi o calitate mai mare a serviciilor medicale, recunoaşte Vasile Spinean. „Nu am simţit în domeniul calităţii actului medical o creştere pe măsura creşterii veniturilor profesioniştilor din sănătate. Am mai spus-o, o repet până nu o văd palpabil”, a subliniat Vasile Spinean.

Sunt sau nu sibienii mai bolnavi?

Întrebat ce înseamnă creşterea cu 60 de milioane de lei, bani decontaţi anul trecut în plus pentru tratarea bolnavilor în judeţul Sibiu, Vasile Spinean a explicat: „Ca o concluzie nu aş putea spune că sibienii sunt mai bolnavi, ci doar că sibienii au acces din ce în ce mai mult la tehnici mai noi şi la tratamente mai noi, care costă adecvat.” Spre exemplu, din păcate ultimele statistici arată că tot mai mulţi bani se cheltuie pentru sibienii  bolnavi de cancer.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu