elevul spânzurat de la "lazăr" putea fi ajutat - "a fost şoc în şcoală. a fost un elev extraordinar de bun"
FOTO - Arhivă

Elevul din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, găsit spânzurat joi, la Orlat, ar fi putut fi ajutat chiar în liceul unde a învăţat, dacă s-ar fi ştiut că are o problemă. Liceanul se pregătea să devină medic şi nu a apelat la consilierea psihologică pe care o putea primi, chiar la şcoală, de la profesorul consilier şcolar. Mai mult, liceul are o colaborare foarte bună de ani de zile, cu un specialist psihiatru, care ar fi putut da şi el o mână de ajutor. Din păcate, nimeni de la liceu nu a ştiut ce îl frământă pe liceanul din clasa a XII-a, al cărui deces este anchetat de poliţişti.

A fost şoc în şcoală când s-a aflat. A fost joi la şcoală

elevul spânzurat de la "lazăr" putea fi ajutat - "a fost şoc în şcoală. a fost un elev extraordinar de bun"

Directorul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr, profesorul Gabriel Negrea, ne-a mărturit că moartea elevului găsit mort în Orlat, a şocat pe toată lumea. Era apreciat ca un elev foarte bun, la mai multe materii, remarcat fix la cea mai grea materie, matematica, chiar de unul din cei mai renumiţi profesori din liceu. Nu avea absenţe. Nu avusese conflicte sau probleme cu colegii, de care să fi ştiut profesorii, dirigintele sau directorul liceului. Cristi, elevul care azi nu mai e, fusese joi la şcoală. Nimic din ce a fost la şcoală, nu a prevestit ce a urmat. La aflarea veştii, „a fost şoc în şcoală”, povesteşte directorul Gabriel Negrea. Potrivit acestuia, „din păcate, în cazul acesta nu a fost niciun semnal”.

Elev extraordinar de bun, care găsea soluţii inedite la probleme dificile de matematică

Elevul decedat este descris de profesori drept un copil foarte bun, chiar extraordinar la şcoală.  „Imediat am discutat cu dirigintele, am discutat cu profesorul consilier şcolar, am discutat cu directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, (…), despre situaţia aceasta şi ce vă pot să vă spun din informaţiile dobândite, în primul rând copil fără probleme la clasă. Deci, absolut niciun fel de problemă, fără absenţe. Copil foarte bun. Am discutat şi cu profesorul lui de matematică, de fizică, deci copil extraordinar de bun, fără niciun fel de probleme, cu părinţi interesându-se de el. Mama a venit la fiecare şedinţă cu părinţii. Întotdeauna a întrebat de note, de situaţia lui. (…) Nu era în nicio evidenţă că ar fi fost un copil cu probleme. Elev bun. Chiar la matematică, profesorul l-a lăudat că era unul dintre copiii din clasă care găsea soluţii inedite la probleme dificile, chiar un copil apreciat de profesorul de matematică. La fel şi fizică am întrebat, la română „, spune directorul liceului unde a învăţat Dumitru, profesorul Negrea.

Se pregătea să devină medic, dar medicii nu l-au mai putut salva

Ironia face că acest copil se pregătea să devină student la Medicină, dar din păcate medicii nu l-au mai putut salva, au putut doar constata decesul lui, din ce spun sursele oficiale. „În urma intervenţiei medicale, s-a constatat că adolescentul este decedat”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Elena Welter. Unele surse spun că elevul ar fi trebuit joi să ajungă la meditaţii, ca să se pregătească pentru admiterea de la Medicină, dar din păcate a fost găsit spânzurat, într-o anexă gospodărească din Orlat, joi, la ora 16,55.

Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr are specialist care discută cu elevii

Profesorul consilier şcolar este cel care discută cu elevii care spun că au probleme, la liceul Gheorghe Lazăr. Despre acest specialist, conducerea liceului spune că „este un om foarte serios”. Mai mult, elevii din „Gheorghe Lazăr” apelează la acest profesor consilier şcolar cu încredere, dovadă că are programul plin, în cele patru ore cât este zilnic la liceu, potrivit directorului Gabriel Negrea. „Sunt profesori consilieri şcolari, angajaţi ai CJRAE. Normativul este de un profesor consilier şcolar la 800 de elevi. Este unul la liceu. Are un interval zilnic, de patru ore, în care asigură consiliere elevilor”, spune directorul Negrea. Întrebat dacă poate angaja încă un consilier şcolar la liceu, directorul explică nu ţine de el, pentru că aceşti oameni sunt angajaţi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, care este tot o instituţie de stat. Legea spune că într-un liceu trebuie un asemenea profesionist la 800 de elevi. Lazăr-ul are o mie de copii, deci are un singur profesionist care să facă asta. Despre acest normativ, directorul Negrea spune că „este absurd”. Tot legea nu îi dă putere unui profesor, diriginte sau director de liceu, ca să oblige vreun elev să meargă la consiliere psihologică, dacă spune că are probleme sau se vede asta. Un elev minor poate fi consiliat, doar dacă părinţii cer asta sau copilul merge la acel consilier şi îi spune că are probleme şi acela e obligat să ia legătura şi cu familia. Dacă elevul este major, cum este cazul acestui elev găsit spânzurat, nu putea fi obligat să se ducă la psiholog, de către cineva din şcoală. Însă în cazul acesta, nimeni nu şi-a dat seama de vreo problemă, la şcoală.

Elevi salvaţi cu ajutorul psihologilor şi al psihiatrilor

Pentru a-i ajuta pe elevii care au probleme la un moment dat, care pot apărea spre exemplu după decesul cuiva apropiat, spre exemplu al unui părinte, cei de la Gheorghe Lazăr pun la dispoziţia acelor familii încercate nu doar un profesor consilier, ci se oferă să ajute ca acel copil să stea de vorbă, dacă este cazul şi cu un psihiatru specializat în a lucra cu copiii. Nu a fost cazul acum, când elevul nu a spus nimănui de la şcoală, că s-ar confrunta cu vreo problemă. „Avem colaborare serioasă şi cu Spitalul de Pediatrie. Am avut situaţii de-a lungul anilor, foarte grave, serioase, care s-au manifestat din timp. S-a manifestat copilul, l-am chemat cu părinţii, am discutat cu ei, i-am pus în legătură cu medic curant pe care îl cunosc foarte bine de la spital, s-au dus, au discutat”, explică directorul Negrea.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică