EXCLUSIV Putea fi salvată Diana, sibianca cu meningită, aflată în moarte cerebrală?!

Toată lumea a fost şocată de povestea Dianei Ghişoiu, tânăra de 24 de ani, bolnavă de meningită şi care se află în moarte cerebrală de două săptămâni, în Secţia de Terapie Intesivă din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. În timp ce din alte judeţe din ţară vin veşti că se moare zilnic de gripă, anul acesta a început la Sibiu cu vestea tragică că o tânără moare de meningită. Salvarea fetei este imposibilă, din punct de vedere medical. Doar o minune o mai poate aduce la viaţă, potrivit medicilor. În urma acestei drame, rămân două întrebări: putea fi salvată Diana? Şi ce trebuie să facem fiecare, dacă avem meningită? Pentru a afla răspunsurile am cerut opinia pe bază de probe, a celor care au verificat şi anchetat munca medicilor.

Diana a răcit în decembrie   

Singura instituţie care a făcut primele anchete în cazul Dianei Ghişoiu este Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Aici se comunică din toate spitalele din judeţ, de la toţi medicii, zilnic, toate infecţiile respiratorii acute, toate cazurile grave. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu nu a ascuns cazul şi a respectat protocolul. DSP a aflat de Diana imediat după ce a ajuns la spital. Specialiştii în epidemii de la DSP au verificat tratamentul dat de medicul infecţionist de la Judeţean şi de ceilalţi medici şi nu au constatat nicio greşeală încă din prima zi. Diana Ghişoiu a fost răcită în decembrie, însă nu s-a dus la niciun doctor, potrivit mamei fetei care a spus acest lucru medicilor şi potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. Nu există nicio consultaţie înregistrată la vreun medic de familie sau la vreo secţie de urgenţă a unui spital, la final de decembrie, pe numele Dianei Ghişoiu. Nu se ştie şi nici nu se poate proba acum, dacă Diana a luat vreun medicament sau nu, ca să scape de răceala din decembrie, potrivit DSP.

Revelion în Turcia. A luat vreun microb de acolo?

Diana şi-a petrecut Revelionul, în Turcia, împreună cu prietenul ei, din spusele familiei, către medici. Ultima fotografie a fetei pe pagina ei de facebook, arată că ea a fost la Istanbul în 31 decembrie. Băiatul ar fi şi acum în Turcia. Fata a revenit la Sibiu, în 1 ianuarie. Faptul că Diana fusese răcită, chiar şi uşor, că a zburat cu avionul şi a străbătut aproape 3.000 de kilometri, la interval scurt, în nicio săptămână, plus distracţia de Revelion, toate au însemnat o oboseală care i-a slăbit imunitatea, potrivit specialiştilor. „Ea a plecat în 28 decembrie în Turcia, s-a întors în 1 ianuarie. Deci, organismul ei a fost supra solicitat, obosit. Sistemul ei imunitar, este clar, a fost zero”, este de părere directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu. Potrivit acestuia, nimeni nu poate spune dintre apropiaţii fetei dacă Diana a luat vreun medicament cât a fost în Turcia. Nici medicii nu mai pot determina acum, după 20 de zile, dacă Diana a luat sau nu vreun microb din Turcia, fiind ştiut faptul că această ţară atât de căutată de turiştii de pe toate continentele, este recunoscută şi pentru forme foarte severe de boli care se pot lua. Totuşi, DSP-ul în 4 ianuarie, când a aflat de la mama Dianei, că fata a călătorit în urmă cu trei zile în Turcia, a decis imediat să-I ia analiză de sânge şi să o trimită la Bucureşti, la Spitalul „Cantacuzino”. Forma de meningită făcută de Diana se găseşte şi în România, putea fi şi în Turcia. „Din cauza asta noi ne-am sesizat. Ştiam din anamneză că ea a fost în Turcia şi atunci am hotărât să trimitem această probă la Cantacuzino. Ne-am gândit să nu fie ceva de import. Ne-au spus că tulpina este de pe teritorul României. Acum că o fi aceeaşi tulpină şi în altă parte, nu ştiu, dar este o tulpină pe care noi am întâlnit-o în România”, a explicat pentru oradesibiu.ro, dr. Gabriel Budescu.EXCLUSIV Putea fi salvată Diana, sibianca cu meningită, aflată în moarte cerebrală?!

Meningita Dianei se putea trata şi vindeca. Organismul fetei a cedat

Există pacienţi care s-au îmbolnăvit de forma de meningită pe care o are Diana Ghişoiu, dar pe care medicii i-au tratat şi vindecat în Sibiu. Diana nu s-a îmbolnăvit de o meninigită pentru care nu s-a ştiut tratamentul sau nu ar fi avut cine să o facă bine. Prima ipoteză medicală este că Diana a avut organismul atât de slăbit, posibil şi pe fondul oboselii accumulate, încât nu a avut imunitatea suficient de puternică ca să lupte şi să poată fi salvată. Mai mult, dacă Diana a luat medicamente fără să ceară sfatul unui medic când s-a simţit rău, această automedicaţie a făcut mai mult rău, decât bine, spun specialiştii. „Noi am zis că poate ar fi vorba de o tulpină foarte virulentă, dar nu, ea a fost ca toate celelalte. Eu zic că organismul a fost cel care a cedat, poate că el nu a putut să lupte şi probabil o fi estompat şi tabloul clinic, pentru că dacă o fi luat nişte medicamente, fata nu a spus ce s-a întâmplat şi când nu a mai putut a spus şi a fost prea târziu”, arată directorul DSP Sibiu.

10 ore – diferenţa între viaţă şi moarte în cazul meningitei Dianei

Vineri 4 ianuarie 2019 aceasta este ziua în care Diana s-a simţit rău. Marţi, Diana s-a întors din Turcia, potrivit medicilor care au vorbit cu familia fetei şi vineri, aceasta s-a simţit rău de dimineaţă. Era o zi lucrătoare, o zi de vineri în care Diana nu a mers la medic dimineaţa. De ce s-a dus la Urgenţă la Spitalul Militar, deşi majoritatea sibienilor merg la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă? Aceasta este o primă decizie a Dianei şi a familiei care a însemnat alegerea unui spital care nu are medic infecţionist, fix specialistul de care avea nevoie fata. Nimeni nu poate spune însă, dacă Diana ar fi putut trăi azi dacă ar fi ajuns la timp la Judeţean, unde sunt cei mai bine cotaţi infecţionişti din judeţ şi o secţie clinică specializată în tratarea infecţiilor, recent renovată şi unde existau şi medicamentele necesare. Totuşi, specialiştii spun că, dacă în 10 ore maxim nu ajungi la medic specialist şi nu ţi se administrează tratamentul necesar pentru această formă de meningită, mori.EXCLUSIV Putea fi salvată Diana, sibianca cu meningită, aflată în moarte cerebrală?!

4 ianuarie 2019. Ora 17.54. Primul apel la 112

Primul apel la 112 a fost vineri seara, deşi fata s-a simţit rău de dimineaţă şi a făcut şi febră, a spus familia medicilor care ne-au dat aceste detalii. Diana a ajuns la Spitalul Militar unde a fost consultată şi s-a pus diagnosticul corect, confirmat de medicii din alte două spitale, Judeţean şi Cantacuzino. Medicii de la Spitalul Militar au suntan la 112 la ora 17.54 şi au spus că au un caz cu suspiciune de meningită. La acea oră maşinile de la Ambulanţa Sibiu erau în teren, cu alţi bolnavi grav care trebuiau duşi la spital. Cei de la Ambulanţă spun că medicii de la Militar nu au spus clar că e vorba de o tânără care dacă nu e dusă urgent la Judeţean, moare. „Solicitarea a venit pe 112 din partea Spitalului Militar Sibiu la ora 17.54, pentru o pacientă de 24 de ani cu cefalee, ameţeli şi suspiciune de meningită. Nu a fost prezentat cazul ca fiind unul critic, iar la momentul respectiv ambulanţele erau în teren pentru a asigura urgenţa în prespital”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ambulanţei Sibiu, Liliana Blaga.

4 ianuarie 2019. În jur de 19.30 Diana este dusă cu salvarea de la un spital la altul

Timp de oră şi jumătate Diana a fost supravegheată vineri, 4 ianuarie, de cei de la Spitalul Militar din Sibiu, până când medicul de acolo a sunat a doua oară la 112 şi a cerut urgent să vină o ambulanţă să o trimită pe fată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde există infecţionist. În o oră jumătate, starea Dianei s-a înrăutăţit foarte mult la Spitalul Militar, unde a fost supravegheată medical. Diana trăia când a fost preluată de cei de la Ambulanţa Sibiu, dar era într-o stare gravă. Echipajul de la Ambulanţă a ajuns la Militar la ora 19.22, la patru minute distanţă după ce medicul de acolo a cerut ajutorul. „La ora 19.18 s-a revenit cu apelul pe 112 şi s-a comunicat că starea tinerei s-a agravat şi că ar fi nevoie de ambulanţă cu medic, iar in 4 minute echipajul nostru a ajuns şi a fost transferată la Unitarea de Primiri Urgenţe Sibiu cu diagnosticul de suspiciune meningită. Când a fost preluată, aceasta era confuză, agitată, cu febră şi cefalee”, arată reprezentanta Ambulanţei Sibiu, Liliana Blaga.

EXCLUSIV Putea fi salvată Diana, sibianca cu meningită, aflată în moarte cerebrală?!
FOTO Facebook

4 ianuarie 2019. Ora 19.46. Diana este adusă cu ambulanţa la Urgenţa din Judeţean

După aproape două ore de când medicul de la Militar a sunat la 112 şi a spus că are un caz suspect de meningită, Diana a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă unde diagnosticul a fost confirmat şi s-a început tratamentul. În mod normal, orice pacient care are o infecţie şi ajunge în Urgenţă, pe urmă este transferat la Infecţioase, însă mediici de la Urgenţă şi infecţionistul şi-au dat seama că Diana e foarte grav şi nu s-a pierdut timpul, a fost dusă direct la Terapie Intensivă, secţia unde sunt supravegheate cele mai critice cazuri. „Pacienta a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 4 ianuarie 2019, ora 19:46, de la CPU al Spitalului Militar Sibiu, fiind diagnosticată cu meningită. Pacienta a fost internată direct în cadrul Secției Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secției Clinice Boli Infecțioase”, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Decebal Todăriţă.

4 ianuarie seara şi noaptea. Dr. Victoria Bîrluţiu a dat tratamentul corect Dianei şi a salvat alte câteva vieţi

Cel mai bine cotat medic infecţionist din judeţul Sibiu, de către cei din domeniul medical, Şefa Clinicii de Infecţioase de la Judeţean, Dr. Victoria Bîrluţiu a dat Dianei tratamentul corect. O spune conducerea de la Judeţean, cea de la DSP, dar o spun şi cei de la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.  Întrebat dacă este adevărat că cei de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino din Bucureşti confirmă că a fost corect, tratamentul Dianei aplicat de medicii din Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu, directorul DSP, dr. Budescu a declarat pentru oradesibiu.ro: „Da. Noi în momentul când mi s-a spus că s-a pus diagnosticul de meningită, am hotărât aşa: proba pe care au recoltat-o, am transmis-o la Cantacuzino, să vedem care e tulpina. Şi în acelaşi timp i-am rugat să facă şi o antibiogramă, să vedem dacă e sensibilă şi la ce e sensibilă. S-a confirmat că tratamentul care i-au făcut a fost exact cu antibioticul care era cel mai sensibil pentru această tulpină şi care e şi unul de ultimă generaţie.” Documentul primit de DSP vineri va ajunge luni la Judeţean şi certifică că Diana a primit tratamentul cel mai bun posibil, cu un medicament considerat cel mai eficient, în 4 ianuarie şi după, la Judeţean.

Meningita se ia. De ce familia şi prietenii Dianei nu au făcut boala?

Diana nu a putut fi salvată, însă familia, prietenii şi toţi cu care ea s-a văzut, inclusiv medici, asistente, chiar şi cei de pe Ambulanţă au fost trataţi ca să nu se îmbolnăvească şi ei de meningită. „Noi am făcut investigaţia şi toţi contacţii şi familia şi de la spital, au fost puşi sub tratament, sub protecţie în data de 4 ianuarie, când am făcut ancheta epidemiologică, când s-a stat de vorbă cu părinţii şi s-au verificat persoanele cu care a venit în contact şi s-a aplicat tratament. Au fost sub observaţie 14 zile”, a explicat dr. Gabriel Budescu.

Duminică, 6 ianuarie, ora 22.30. Diana a intrat în moarte cerebrală în spital

Diana şi medicii din Judeţean au putut ţine piept meningitei două zile. După care Diana a intrat în moarte cerebrală. Astăzi se împlinesc două săptămâni de când Diana este ţinută doar de aparate. „Ulterior au fost respectate toate protocoalele medicale iar tratamentul administrat a fost unul corect. Din nefericire evoluția bolii a fost una galopantă, starea pacientei s-a agravat iar în data de 6 ianuarie, ora 22:30 a fost declarată moartea cerebrală. In această situație, un pacient este decedat din punct de vedere medico-legal. Pacienta se află într-o stare ireversibilă, este conectată la aparate, iar funcțiile cardio-respiratorii sunt susținute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Medicii spun că nu cunosc cazuri care să îşi fi revenit din moarte cerebrală. Doar o minune ar putea-o readuce la viaţă pe Diana.

Marţi, 15 ianuarie. Se confirmă la analize şi bacteria Clostridium difficile

Deşi era în moarte cerebrală, Dianei i s-a găsit în urma analizelor şi bacteria Clostridium difficile, în timpul spitalizării de la Judeţean. Medicii spun că Diana a fost diagnosticată cu Clostridium din cauza antibioticelor foarte puternice date pentru meningită. În spitalele din Sibiu există pacienţi cu Clostridium, care, cei mai mulţi scapă de această bacterie, existând tratament pentru ea. „Este exclus ca prezența bacteriei Clostridium difficile să aibă legătură cu starea de moarte cerebrală a pacientei. Prezența bacteriei Clostridium difficile a fost diagnosticată din punct de vedere microbiologic în data de 15 ianuarie în timp ce diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 6 ianuarie ora 22.30, urmare a evoluției agresive a meningitei. Infecția cu Clostridium a apărut pe fondul administrării masive de antibiotic din momentul internării pentru tratamentul meningitei meningococice, diagnostic stabilit la internare în data de 4 ianuarie iar dezechilibrul florei intestinale produs de aceste antibiotice a cauzat apariția semnelor de boală diareică acută”, susţin cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

A primit sânge în moarte cerebrală

Medicii au decis să-I facă transfuzie de sânge Dianei, deşi este în moarte cerebrală, la cererea familiei, însă susţin că acest sânge nu o mai poate ajuta. Tot medicii au decis că nu o vor deconecta pe Diana de la aparate până când inima acesteia nu va ceda sau familia nu va cere acest lucru. „Pe aceste considerente, pacientei i s-a administrat transfuzia, pentru a nu lăsa nici un fel de dubiu în legătura cu valorificarea oricărei șanse (chiar iluzorii) de a salva o viață. Pe baza acelorași considerente, pacienta nu a fost deconectata de la aparate, cu toate ca sunt îndeplinite condițiile legale menționate de Ordinul 1170/2014, art.1 ind.2”, potrivit comunicatului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Directorul spitalului, Cornel Benchea a promis că Diana va fi ţinută pe aparate cât va fi posibil.

Diana dă sau nu semne de viaţă în moarte cerebrală?!

Din nefericire orice mic semn pe care pare că îl dă Diana, care e în moarte cerebrală, nu reprezintă altceva decât nişte „reflexe spinale”, spun medicii de la Judeţean. „Reflexele prezentate de pacientă sunt reflexe spinale, care pot rămâne neafectate. Precizăm totodată că moartea cerebrală nu trebuie confundată cu starea comatoasă. Ne exprimam întreaga compasiune familiei şi suntem solidari cu aceasta in ceea ce privește speranța ca o minune se va întâmpla şi situația pacientei se va îmbunătăți, cu toate că datele medicale nu ne permit să anunțăm o astfel de speranță”, precizează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Se va face sau nu autopsie?!

O eventuală autopsie ar putea să răspundă şi ea la unele întrebări ale familiei Dianei. În cazul unui bolnav care moare în spital, legea prevede că este obligatorie autopsia. Familia Dianei va avea două opţiuni, dacă se va declara decesul fetei: să ceară ca să nu se facă fetei autopsies au să ceară procurorilor să investigheze cazul şi astfel se va face o autopsie de cei de la Medicină Legală. „În mod legal, automat se face autopsie, dacă decesul are loc în spital. Dacă familia, aparţinătorii doresc să nu se facă, fac o cerere la manager, se aprobă şi atunci nu se face. Dacă părinţii doresc ca autopsia să fie făcută de cei de la Medicină Legală fac o cerere şi atunci autopsia este făcută nu de Anatomia Patologică, de cei de la Medicină Legală”, explică directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu.

Familia Dianei a cerut anchetă chiar la Ministrul Sănătăţii

După ce ministra Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis familiei Dianei, prin intermediul presei, că are dreptul să facă sesizare şi să ceară anchetă. În consecinţă, familia fetei au cerut anchetă, direct de la minister, sesizarea ajungând la DSP care a verificat Spitalul Judeţean şi a concluzionat că Diana a primit tratamentul corect şi medicii de la Judeţean şi-au făcut bine treaba. Contactat de oradesibiu.ro, fratele Dianei nu a putut fi găsit pentru a ne spune dacă familia va decide să facă şi alte demersuri legale.

Doi copii au murit de meningită anul trecut la Sibiu

Anul trecut au murit doi copii de meningită în Sibiu. Unul dintre ei a fost Markus, un băieţel care s-a stins la doar 13 zile după naştere, familia sa acuzând atunci medicii că nu ar fi depistat la timp boala. În replică, cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au spus că băieţelul, care a fost născut la Maternitate, nu ar fi fost bolnav pe durata spitalizării. Ulterior, copilul a fost internat la Pediatrie însă nu a mai putut fi salvat. Medicii din Sibiu au reuşit să salveze în 2018, trei pacienţi diagnosticaţi cu meningită, potrivit purtătoarei de cuvânt a DSP Sibiu, Krisztina  Gaal.

Cum începe meningita

Durerea de cap insuportabilă, febra, faptul că nu mai suportăm lumina, sunt semne care trebuie să ne trimită urgent la medic. Ar putea fi începutul unei meningite, atrag atenţia medicii. „Sunt nişte semne: dureri puternice de cap cu febră, cu retoare ce ceafă, nu poţi să mişti capul şi nu suporţi lumina, nu mai stai o secundă”, a explicat directorul DSP Sibiu, întrebat care sunt primele semne ale unei posibile meningite.

Ultima oră

Comentariul meu