exclusiv prietenul dianei, fata în moarte cerebrală, a venit din turcia să fie alături de ea

Diana, tânăra care este în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu de două săptămâni, îi are alături nu doar pe cei din Secţia de Terapie Intensivă, dar şi familia şi pe prietenul ei turc, cel cu care şi-a petrecut Revelionul departe de casă, la Istanbul. Acum prietenul fetei a venit să-i fie alături. Deşi meningita este contagioasă, băiatul este sănătos. Mama fetei ne ajută să înţelegem de ce Diana s-a dus la Spitalul Militar, unde nu există medic infecţionist şi nu la Judeţean, unde a ajuns apoi.

Prietenul Dianei este sănătos

Omul care îi este alături Dianei şi speră ca aceasta să se mai facă bine este mama ei. Mama Dianei ne-a spus duminică, că prietenul fetei este aici, la Sibiu, deşi este turc, stabilit în ţara lui natală. „Prietenul fetei este aici şi şi-a făcut analize complete în Turcia. Este perfect sănătos. El este din Turcia”, a declarat pentru oradesibiu.ro, Elena Lăcrămioara Ghişoiu, mama îndurerată a Dianei. Surse medicale din Sibiu ne-au spus că prietenul Dianei nu a făcut teste la Sibiu şi nici tratament aici, pentru a nu fi afectat de meningita tinerei. Mama Dianei confirmă faptul că băiatul, prietenul Dianei, nu a fost investigat la Sibiu, ci în Turcia, dar el este din fericire, sănătos.

S-au despărţit pe aeroport în Turcia neştiind ce va urma

Diana şi-a văzut ultima dată prietenul, în Turcia, pe aeroport, de unde s-au despărţit, fata urmând să se întoarcă acasă, în România. Diana a zburat cu avionul din Turcia în România, aterizând la Bucureşti, unde a aşteptat-o fratele ei. Atât prietenul, cât şi fratele Dianei nu s-au îmbolnăvit de meningită. Întrebată de noi, dacă îşi poate explica cum a făcut meningită Diana, după atâtea explicaţii oferite de medicii în ultimele două săptămâni, mama Dianei ne-a mărturisit: „Cine ştie? El (prietenul turc n.r.) a dus-o la aeroport în Turcia. De la aeroport din Bucureşti a adus-o fratele ei. De unde a putut lua boala, Dumnezeu ştie!”. Acum prietenul fetei  „este şi el derutat ” şi nu îşi explică cum de el şi familia Dianei sunt bine şi tânăra e în moarte cerebrală.

Nimeni nu ştie dacă călătoria în Turcia i-a făcut vreun rău

Aşa cum am dezvăluit azi, în articolul dedicat medicilor care nu pot să explice deocamdată, cu probe, dacă Diana a luat vreun microb în Turcia, nici familia ei, prietenul acesteia nu pot să spună cu siguranţă dacă fata s-a îmbolnăvit de ceva în călătoria de Revelion. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, dr. Gabriel Budescu a lansat prima ipoteză posibilă şi plauzibilă: Diana a plecat răcită în Turcia, drumul dus-întors ar fi însemnat o oboseală care i-a scăzut imunitatea organismului, ceea ce sigur nu ar fi ajutat-o în lupta cu meningita ulterior. „Ea a plecat în 28 decembrie în Turcia, s-a întors în 1 ianuarie. Deci, organismul ei a fost supra solicitat, obosit. Sistemul ei imunitar, este clar, a fost zero”, a declarat pentru oradesibiu.ro, directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu. Şi mama Dianei este de părere că este posibil ca fata să fi fost obosită şi slăbită de efortul făcut. Doamna Ghişoiu ne-a confirmat că Diana a plecat răcită în Turcia, că a luat paracetamol, tantum verde, strepsils şi că s-a întors cu tuse la Sibiu. Potrivit mamei fetei, Diana nu s-a dus la doctor şi a luat ce a crezut că o ajută, pentru că a avut temperatură 37,4 şi nu a fost din prima o febră mare.

Diana a evitat să meargă la Spitalul Judeţean, dar tot acolo a ajuns în final

Astăzi am primit prima explicaţie din partea familiei, în ceea ce priveşte alegerea făcută în 4 iunie, ziua în care destinul Dianei a luat o întorsătură la care nimeni din cei apropiaţi nu s-au aşteptat. Diana şi familia au decis să se ducă în 4 iunie, la Spitalul Militar, gândindu-se că o să ajungă să fie consultată mai repede de un medic şi ca să evite aglomeraţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Din dorinţa de a-şi ajuta copilul rapid, părinţii Dianei au dus-o la Spitalul Militar, după ce mama acesteia a fost nevoită să aştepte ore, la Urgenţa de la Judeţean. Tocmai ca Diana să nu fie nevoită să aştepte prea mult ca să o vadă un medic, familia a ales Spitalul Militar. „Spitalul Militar nu ne-a fost mai aproape. Dar acolo nu stai cu orele cum stai aici (la Judeţean n.r.) şi nu te bagă nimeni în seamă. Am mai fost cu alte cazuri şi stai aici de înnebuneşti pe holurile spitalului şi nu îţi face nimeni nimic. Am mai fost cu persoane aici şi am stat ore în şir”, ne-a explicat mama Dianei. Familia Dianei este mulţumită de ceea ce au făcut medicii militari din Sibiu. „Acolo a fost OK. Diagnosticul pus corect, suspectă de meningită. Dar nu ştiu… poate ar fi avut o şansă dacă ambulanţa ar fi venit mai repede”, spune mama Dianei. În replică, Ambulanţa a explicat că a ajuns în patru minute, după ce medicul militar a cerut ajutorul. Cei de la Spitalul Militar din Sibiu nu au ţinut-o pe Diana la ei, pentru că nu aveau tot ce le trebuie să o salveze. Spre exemplu, la MIlitar nu există specialist infecţionist, ceea ce Diana a avut în Judeţean, potrivit DSP-ului, Ambulanţei şi conducerii spitalului public.

Mama Dianei: „Nu am contestat ce a făcut Dr. Bîrluţiu”

Singurul medic din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, despre care familia Dianei afirmă că şi-a făcut bine treaba, lucru confirmat cu probe şi de conducerea spitalului şi de cei de la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti, este Şefa Clinicii de Infecţioase din Judeţean, dr. Victoria Bîrluţiu. Acest medic este cotat ca cel mai bun infecţionist din Sibiu, de specialişti şi este recomandat de pacienţi pe forumuri. Aşa cum am prezentat azi, Diana a beneficiat de tratamentul cu antibioticele cele mai potrivite şi de medicamente de ultimă generaţie, potrivit declaraţiilor din DSP, probate de fişa medicală.

Familia spune că Diana luptă să trăiască, medicii afirmă că Diana nu mai are şanse

Duminică, 6 ianuarie, ora 22.30. Diana a intrat în moarte cerebrală în spital. Publicăm acest articol, la fix două săptămâni din momentul în care Diana a intrat în moarte cerebrală. Două săptămâni de speranţă şi rugăciuni pentru familie, două săptămâni în care medicii ajutaţi de medicamente şi aparate o menţin pe Diana în moarte cerebrală. În timp ce medicii susţin că Diana nu mai are şanse să îşi revină, mama Dianei speră într-o minune. „Doamnă, copilul acesta luptă să trăiască! (…) Doamnă pentru mine nu e moartă, atâta timp cât îi bate inimioara”, mi-a spus azi, mama fetei. Potrivit acesteia, unii medici din Judeţean i-au vorbit nepotrivit, nu i-au explicat la timp ce se întâmplă. Disperarea acestei mame este fără margini. „Nu ştiu cine mai poate face ceva!”, spune aceasta.

Întrebări care îşi aşteaptă încă răspunsul

Aşa cum şi noi, ca jurnalişti, ne-am întrebat dacă Diana ar fi putut fi salvată de medici sau dacă ar fi ajuns mai repede la un specialist, ar fi fost azi mai bine, tot aşa familia fetei are întrebări la care încă nu au găsit răspunsuri. Cel puţin nu răspunsuri pe care să le poată înţelege. Aşadar, mama fetei întreabă prin intermediul nostru, pe cei de la Spitalul Judeţean dacă transfuzia de sânge, cerută de un medic şi făcută în data de 15 ianuarie, a mai ajutat la ceva? Şi de ce nu i se mai fac analize fetei în ultimele zile? Vom da răspunsurile de la cei de la Judeţean, pe care le vom publica, pentru corecta informare a opiniei publice. Familia susţine că cei din ATI nu le-a spus din prima clipă când Diana a intrat în moarte cerebrală, ci a doua azi, deşi mama fetei a fost pe holul spitalului.

Psihologul spitalului a fost de ajutor

Mama Dianei susţine că a primit ajutorul psihologului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, vineri, 18 ianuarie 2019 şi că acest lucru a contat. „Cred că joi sau vineri, m-a chemat domnul doctor şi îmi spune, doamnă, la recomandarea ministerului, ni s-a sugerat să vă vadă un pshilog, dacă acceptaţi şi dumneavoastră. Am zis, accept, cu condiţia ca medicul să vină în spital, că eu sunt toată ziua în spital. (…) A venit o doamnă psiholog super”, ne-a mărturisit mama Dianei. În cazurile acestea, în care se dau veşti atât de şocante, că cineva este în moarte cerebrală, se recomandă ca medicii să fie ajutaţi de psihologi ca să comunice familiilor bolnavilor, diagnosticul şi ce urmează să se întâmple. Familia Dianei susţine că a avut parte din partea ajutorului psihologului după 14 zile, de când fata a ajuns la spital, în stare foarte gravă.

Diana visa să îşi deschidă un salon de manichiură

Diana dorea să reuşeacă profesional. Mama ei ne-a povestit că fata a lucrat destul de mult înainte de Crăciun, a făcut şi un curs de manichiură la Bucureşti. „O fi fost răcită, slăbită, obosită”, sunt cuvintele mamei Dianei, care ca şi medicii, caută răspunsul la întrebarea cum de a ajuns Diana să aibă meningită şi să nu mai poată fi salvată.

Cum începe meningita

În cazul Dianei, meningita a început cu febră iniţial mică, durere de cap şi o stare de oboseală, potrivit mamei acesteia. Durerea de cap insuportabilă, febra, faptul că nu mai suportăm lumina, sunt semne care trebuie să ne trimită urgent la medic. Ar putea fi începutul unei meningite, atrag atenţia medicii. „Sunt nişte semne: dureri puternice de cap cu febră, cu retoare ce ceafă, nu poţi să mişti capul şi nu suporţi lumina, nu mai stai o secundă”, a explicat directorul DSP Sibiu, întrebat care sunt primele semne ale unei posibile meningite.

 

Ultima oră

Comentariul meu