beneficiile și riscurile folosirii uleiului de argan

Uleiul de argan are beneficii pentru piele, păr și sănătate, de aceea este unul din cele mai căutate și folosite uleiuri. Este folosit în creme, în produse cosmetice și este foarte bun pentru regenerarea părului și a unghiilor. Are însă și efecte adverse, scrie csid.ro

Uleiul de argan: beneficii

beneficiile și riscurile folosirii uleiului de argan

Protejează împotriva arsurilor solare. Femeile din Maroc folosesc uleiul de argan pentru a-şi proteja pielea de arsurile solare, iar asta datorită proprietăţilor antioxidante care ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi cauzaţi de razele soarelui. Astfel, se previn arsurile şi hiperpigmentarea, iar pe termen lung ajută la prevenirea apariţiei cancerului de piele, inclusiv melanomul.

Hidratează. Uleiul de argan este unul dintre cele mai folosite produse pentru hidratarea pielii şi părului. Se regăseşte în loţiuni pentru corp, săpunuri şi chiar balsamuri pentru păr. Fie este aplicat direct pe piele, fie administrat pe cale orală. Mulţumită prezenţei în abundenţă a vitaminei E, care este o grăsime solubilă antioxidantă, ajută la îmbunătăţirea retenţiei de apă în piele.

Tratează numeroase afecţiuni ale pielii. Uleiul de argan comţine numeroase proprietăţi de vindecare, inclusiv antiinflamatorii şi antioxidante, ambele ajutând la reducerea simptomelor condiţiilor de piele precum psoriazis şi rozacee. Pentru rezultate vizibile, aplică uleiul de argan pur direct pe porţiunile de piele afectate de psoriazis. Rozaceea, în schimb, poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor orale.

Tratează acneea. Acneea hormonală este de cele mai multe ori rezultat al excesului de sebum cauzat de hormoni. Uleiul de argan ajută la reglarea cantităţii de sebum din piele, dar şi la tratarea diferitelor tipuri de acnee, prin calmarea imperfecţiunilor şi netezirea pielii. Aplică ulei de argan sau creme de faţă care conţin ulei de argan direct pe piele, cel puţin de două ori pe zi. După patru săptămâni, rezultatele vor începe să se vadă.

Tratează infecţiile pielii. Uleiul de argan are atât proprietăţi antibacteriene, cât şi antifungice, ceea ce îi oferă capacitatea de a ajuta la tratarea şi prevenirea infecţiilor de piele. Se poate aplica pe zonele afectate de cel puţin două ori pe zi.

Are efect anti-aging. De-a lungul timpului, uleiul de argan a fost folosit şi în tratamentele anti-aging. În urma unor studii, s-a descoperit că ajută la creşterea semnificativă a elasticităţii pielii, chiar dacă este aplicat direct pe piele sau administrat pe cale orală.

Reduce aspectul uleios al pielii. Multe persoane se confruntă cu un ten mult mai uleios faţă de altele. Uleiul de argan are capacitatea de a reduce cantitatea de sebum.

Previne şi reduce vergeturile. Vergeturile apar de cele mai multe ori în timpul sarcinii, dar oricine se poate confrunta cu prezenţa lor. În urma unui studiu din 2016 s-a descoperit că uleiul de argan îmbunătăţeşte şi previne vergeturile, iar asta datorită formulei sale hidratante.

Uleiul de argan: riscuri
În general, uleiul de argan este considerat unul dintre cele mai sigure produse, riscurile fiind minore. Printre acestea se numără iritarea pielii, ca reacţie în urma unei alergii sau chiar agravarea alergiilor. Pentru a evita astfel de situaţii, aplică o cantitate mică de ulei de argan pepiele pentru a vedea cum reacţionează aceasta în contact cu produsul. Atunci când este administrat pe cale orală, uleiul de argan poate provoca disconfort digestiv precum gaze, stări de greaţă sau diaree. Foarte rare sunt cazurile în care printre simptome să se numere confuzia, tulburări de somn, depresie sau agitaţie. Dacă te confrunţi cu astfel de simptome, renunţă să mai utilizezi uleiul de argan.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică