VIDEO FOTO Veşti bune din Polisano - Toţi cei nouă copii operaţi pe inimă sunt bine
Foto Arhivă

Toţi cei nouă copii operaţi săptămâna aceasta de către medici români şi străini, în Polisano Medlife, sunt bine. Anunţul a fost făcut azi, într-o conferinţă de presă în care specialiştii care au operat gratis aceşti copii, s-au declarat optimişti privind evoluţia celor mici, după ce vor fi externaţi. Fundaţia Polisano cu ajutorul sponsorilor va acoperi costurile acestor intervenţii, care, deşi nu presupun bani daţi medicilor, înseamnă cheltuieli cu dispozitivele medicale, decontarea transportului, cazarea şi masa cadrelor medicale venite din Marea Britanie, Germania şi Suedia. În plus, părinţii acestor copii care au fost operaţi, sunt ajutaţi de spital ca să stea cu cei mici şi să facă faţă şocului emoţional, deoarece nu este uşor să afli că ai un copil bolnav de inimă, care, dacă nu este operat şi nu reuşeşte operaţia, moare. În plus, vorbim de operaţii foarte dificile, la copii de nici un an de zile, care au durat în medie, cinci ore.

Şi alţi copii foarte bolnavi, din familii sărace, vor mai fi operaţi gratis la Polisano Medlife

Clinica privată din Sibiu unde sunt posibile aceste operaţii cardiace a anunţat că până la finalul anului mai sunt posibile două campanii în care să fie operaţi gratis, copii cu malformaţii cardiace grave, care provin din medii defavorizate. „S-a încheiat primul maraton din acest an de intervenţii medicale pro bono in rândul copiilor diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave. Astfel, 9 copii, cu vârste între 5 luni şi 9 ani, au fost trataţi la Sibiu de către medici specialişti, iar starea lor actuală este una bună. (…) Urmează alte două astfel de acţiuni până la finalul anului, pentru a face bine inimile copiilor care provin din medii defavorizate”, se arată în comunicatul clinicii unde au avut loc intervenţiile. În medie, echipele de medici români şi străini au petrecut cinci ore, în sala de operaţie, la fiecare intervenţie. Nu doar pentru operaţii, dar şi pentru supravegherea copiilor operaţi, au fost aduşi medici şi asistente din centre din Marea Britanie şi Germania, pentru ca pacienţii să poată fi monitorizaţi la Terapie Intensivă non stop. Dacă nu ar fi fost operaţi acum, în această clinică privată, chirurgul Victor Costache spune că mulţi dintre aceşti copii ar fi murit. Victor Costache este principalul medic care face parte din echipele internaţionale care operează la Sibiu. „Cazurile au fost extrem de complexe: copii cu vârste foarte mici, mulţi dintre aceştia având risc vital în situaţia în care nu am fi intervenit în timp util. Media de timp petrecută în sala de operaţii pentru fiecare caz a fost de 5 ore, copii fiind ulterior monitorizaţi non stop în serviciul de terapie intensivă de o echipă ultraspecializată şi dedicată acestora. Au fost eforturi supraomeneşti din partea întregii echipe, iar fiecare zâmbet al unui copil operat înseamnă o reuşită enormă a întregii echipe”, a explicat dr. Victor Costache. VIDEO FOTO Veşti bune din Polisano - Toţi cei nouă copii operaţi pe inimă sunt bine

Părinţii şi medicii cer ca operaţiile pe inimă să fie decontate la Sibiu

Potrivit medicului Costache, clinica privată de la Sibiu şi desigur şi părinţii copiilor bolnavi, cer Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, decontarea de către stat a operaţiilor pentru copiii cu malformaţii congenitale grave. O astfel de operaţie la Sibiu costă în jur de 5.000 de euro, în timp ce în străinătate, costul acestora poate fi şi de zece ori mai mult, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Cătălina Costache, preşedintele Fundaţiei Polisano care s-a ocupat de strângerea de bani necesari cumpărării dispozitivelor medicale necesare acestor operaţii de la Sibiu. „Vreau să le mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte pentru implicare şi sprijin.  Este o confirmare în plus a faptului că aici la Sibiu am creat şi consolidat o echipă medicală extrem de performantă, capabilă să gestioneze întreaga gamă a patologiei cardiace congenitale. Speranţele noastre sunt îndreptate spre posibilitatea de a accesa Programul Naţional de Chirurgie Cardiacă Congenitală Pediatrică, cu dorinţa fermă de a opera şi a face bine şi mai multi copii, acasă, în România”, a declarat dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonatorul medical al programului „Inimi sănătoase pentru copii”.

112 copii operaţi pe inimă la Sibiu din 2015 până acum

Echipa medicală care a realizat operaţiile de la Sibiu a fost compusă din 21 de cadre medicale, din care au făcut parte cinci chirurgi cardiovasculari (dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Victor Costache, dr. Rob Martin, dr. Claus Florescu), trei medici ATI-işti (dr. Constantin Condac, dr. Carmen Sircuta, dr. Ovidiu Lazăr), trei perfuzionişti şi 10 asistente din blocul operator şi terapie intensivă. Medici din ţară şi străinătate au operat în ultimii trei ani la clinica privată din Sibiu, un număr de 112 copii cu malformaţii cardiace grave, din toată ţara, fără să existe niciun deces până acum, potrivit dr. Victor Costache. „Colaborarea dintre medicii din Bristol (Anglia),  Bucureşti, Timişoara şi Sibiu a dus la consolidarea unei echipe solide de chirurgi din România, dedicată cazurilor de copii bolnavi de inimă, care pot realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită. Acest maraton de intervenţii face parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de către Fundaţia Polisano, cu sprijinul MedLife şi Allianz Tiriac. Programul a fost demarat in 2015, iar sub genericul acestuia până în prezent au fost operaţi 112 copii din toată ţara. Pentru anul 2019 vor mai fi programate alte două serii de operaţii, obiectivul principal fiind de a da o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace grave care provin din medii defavorizate”, se mai arată în comunicat.

Jumătate din copiii cu malformaţii cardiace mor în fiecare an, în România

Dr. Victor Costache a mai precizat că în România, aceşti copii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în prezent în spitale de stat, doar la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. Cei care nu sunt operaţi în aceste două spitale, ajung la Sibiu, la clinica privată, unde, dacă părinţii nu au bani ca să plătească operaţiile, singura şanse rămase sunt fie sponsorii, fie să plece în străinătate ca să se facă intervenţiile chirurgicale cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Potrivit medicului Costache, anual în România, din estimările oficiale, mor o mie de copii cu malformaţii cardiace grave, pentru că nu sunt operaţi în clinicile de la noi sau din străinătate, unde doar jumătate dintre ei au şansa să beneficieze de o intervenţie. Medicul de la Sibiu spune că o problemă gravă este faptul că nu în toate zonele ţării există medici care să pună diagnosticul corect şi la timp, în cazul copiilor cu malformaţii cardiace grave.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică