foto povestea unui miracol - cum au salvat medicii viaţa mirunei, un copil la care îi funcţiona jumătate de inimă

Miruna este o fetiţă născută în Maternitatea din Sibiu în urmă cu aproape opt luni de zile, cu jumătate de inimă funcţională. Acum, medicii i-au dat şansa la o viaţă mai bună. Miruna este dincolo de toate lupta unei mame curajoase, cu credinţă în Dumnezeu şi o poveste de succes cu medici de la stat şi privat, care au făcut totul ca Miruna să trăiască. Nimic nu ar fi fost posibil însă fără ajutorul asociaţiei condusă de Cătălina Costache, cea care strânge banii necesari salvării în aceste zile a 11 copii cu malformaţii la inimă, care sunt operaţi la Sibiu de medici români şi străini, care nu cer niciun ban pentru ceea ce fac.

Sarcină perfectă, copilul născut grav bolnav

Miruna va împlini duminică, opt luni. O vârstă la care nu avea şanse să ajungă, potrivit statisticilor. Mama ei a fost de acord să povestească prin ce a trecut în ultimele opt luni cu fetiţa bolnavă. Miruna mai are o soră mai mare, în vârstă de trei ani. Pe durata sarcinii, niciun doctor nu a descoperit că ar fi o problemă cu inima Mirunei. Mama, o tânără din Sibiu, a născut la Maternitatea din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, locul de unde s-a început cursa pentru salvarea Mirunei. “Pe 20 ianuarie face opt luni. Perfectă a fost toată sarcina. Toate analizele normale. Am născut la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. În sala de naşteri, când am făcut cezariana, pediatra când a venit să ia copilul, a văzut că nu e ceva OK”, ne-a declarat mama fetiţei. Aceasta îşi aminteşte că după ce a născut, timp de două ore medicii din Judeţean au făcut totul ca Miruna să supravieţuiască. Copilul a fost dus din sala de naşteri, urgent la Terapie Intensivă. Cele două ore de aşteptare au reprezentat pentru mamă, un calvar, pentru că era îngrijorată şi nu ştia cât de grav este copilul. “Două ore habar nu aveam ce are copilul. După două ore a venit doamna doctor să îmi spună că este o problemă gravă cu copilul… Şocul vieţii. Şi că trebuie neapărat operaţie”, îşi aminteşte mama Mirunei. După aflarea veştii, mama şi-a văzut copilul la Terapie Intensivă. Un alt şoc. “Copilul l-am văzut la Terapie Intensivă, alt şoc. Mi s-a spus în spital, că inima funcţionează la jumătatea capacităţii”, declară mama copilului.  Fetiţa şi mama au fost externate după cinci zile din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Copilul putea respira, însă foarte greu.

Dr. Violeta Cotârlă, pediatrul cardiolog, care a fost şansa Mirunei la început 

Pentru că starea Mirunei a fost foarte gravă încă de la început, medicii din Judeţean au apelat la ajutorul colegei lor, dr. Violeta Cotârlă, specializată în cardiologie pediatrică.  “Au încercat să facă tot ce pot. De la Maternitate au sunat-o pe doamna doctor Cotârlă care nu era atunci şi a venit acolo să o vadă, să-i facă ecograf, să vadă despre ce e vorba. Ulterior ne-au trimis la doamna doctor Cotârlă. Şi am tot fost pentru ecografie la ea “, spune mama Mirunei. Ulterior, Miruna a fost consultată constant de doctoriţa Cotârlă. “Doamna doctor Cotârlă este foarte de treabă. Ne-am dus periodic la control. Ea ne-a zis că vin la Polisano medici din străinătate şi avem şanse să operăm copilul”, relatează mama Mirunei.

Târgu Mureş – locul unde inima Mirunei nu a putut fi salvată

Majoritatea părinţilor care au copii bolnavi de inimă care trebuie operaţi, fug cu ei la medicii de la Târgu Mureş. În cazul Mirunei nu s-a putut face operaţia acolo. Pentru o simplă consultaţie la spitalul din Mureş, trebuie să aştepţi luni de zile, fiind vorba de foarte mulţi copii bolnavi. “Am sunat noi la Târgu Mureş. A durat două luni. Nu aveau locuri. Doreau să mă programeze în toamnă. Am născut în mai, voiau să ne programeze după 4-5 luni, pentru consult. I-am rugat să ne programeze mai repede, că e grav Miruna şi îi funcţionează inima la jumătate. Am mai sunat în iunie şi deja în iulie ne-au programat. La Târgu Mureş au consultat-o. Ne-au internat. A fost super de treabă doamna de acolo, a spus că neapărat trebuie să fie supravegheată. A văzut că nu e OK fata, dar nu a putut să facă operaţia. Mi-a spus că ar trebui să mergem în străinătate, pentru o corecţie totală. Copilul avea două luni şi le era frică să nu-l piardă. După 4-5 zile de internare la Târgu Mureş, am venit la doamna doctor Cotârlă, căreia i-am zis că nu am făcut nimic la Mureş, ce să facem, unde să mergem”, declară mama Mirunei. Practic, de la Mureş, părinţii Mirunei au înţeles că singura şansă a copilului lor este o operaţie în străinătate, în Germania. După ce au scris medicilor din Germania, părinţii au aşteptat un răspuns care însă nu le-a venit. Aşa că tot dr. Cotârlă i-a ajutat şi le-a recomandat să intre în programul Fundaţiei Polisano, care înseamnă sprijin pentru copii ca Miruna, care sunt operaţi gratis de medici români şi din străinătate, însă cu efortul sponsorilor, care suport cheltuielile legate de materialele medicale, transportul şi cazarea cadrelor medicale.

Operaţie de cinci ore

Miruna a fost primul copil operat luni, la Polisano. Părinţii nici măcar nu mai sperau ca copilul lor să fie operat. “Doamna doctor Cotârlă ne-a zis că vin la Polisano medici din străinătate şi avem şanse să operăm copilul. Eu sincer nu aveam speranţe prea mari. Ideea e că malformaţia ei, în statistici, inima ei rezista doar 6 luni. Nu am avut speranţe prea mari de operaţie, am zis ce o fi, o fi. Am zis dacă avem şanse, încercăm. Nu aveam alte variante. Exista posibilitatea să se întâmple ceva, oricând. Dacă e să fie bine… Îmi era foarte frică de operaţie. După ce am aflat că totul e OK, am respirat uşurată”, a spus mama Mirunei. Aceasta explică că operaţia a durat peste cinci ore, după ce iniţial se ştia că va dura patru ore. Din nou, alt şoc. “Copilul a fost operat luni. Iniţial mi-a zis că patru ore va dura operaţia. A durat cinci ore şi un pic. Groaznic. Ştiam că iasă la 12.00. După care am mai fost anunţată că mai durează. Dar a fost bine. E acum la Terapie Intesivă. Eu când am văzut-o la Terapie Intensivă, cu atâtea fire.. două minute am stat şi am ieşit pe hol şi am plâns”, îşi aminteşte şi acum cu ochi în lacrimi, mama fetiţei.foto povestea unui miracol - cum au salvat medicii viaţa mirunei, un copil la care îi funcţiona jumătate de inimă

“Nu mai cred în statistici. Acum am devenit cea mai credincioasă. Totul depinde de ce vrea Dumnezeu.”

Potrivit statisticilor, Miruna ar fi fost deja moartă, dacă nu ar fi fost operată. Acum, mama mulţumeşte medicilor, personalului medical, Fundaţiei Polisano şi mai ales lui Dumnezeu. Totul depinde de ce vrea Dumnezeu. Nu credeam că vom trece prin lucrurile acestea. Trebuie să mergem înainte. Dumnezeu ştie de ce ne dă, ce nă dă. Acum am devenit cred cea mai credincioasă. Sunt conştientă că Dumnezeu face lucrurile cum ştie şi cred că niciodată nu am crezut mai mult în Dumnezeu. Miruna a avut noroc. A fost operată la şapte luni jumate. Speranţa era de a trăi era de şase luni. Eu nu mai cred în statistici. Dumnezeu le ştie, el le aşează cum trebuie. Sunt optimistă. Dumnezeu ştie. El ştie de ce ne duce şi unde ne duce”, spune mama Mirunei. Miruna a avut un diagnostic dur: canal atrio ventricular comun complet. Ea a fost operată luni, de o echipă formată din dr. Victor Costache, dr. Şerban Stoica, venit de la Spitalul din Bristol (Marea Britanie) şi dr. Anca Mandache, mutată la Sibiu, după ce a lucrat la Bucureşti, la Spitalul Marie Curie. Medicii anestezişti au fost dr. Carmen Sircuţa de la Târgu Mureş şi Ovidiu Lazăr, venit de la Medlife Bucureşti. Cea care a luptat să facă rost de bani ca să fie posibilă operaţia, fără ca părinţii să plătească, cea care conduce fundaţia, Cătălina Costache.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu