premieră la sibiu – piaţă cu seminţe din care se fac legumele şi fructele copilăriei noastre

Pentru prima dată în  Sibiu se va organiza luna viitoare, o piaţă inedită, de unde vom putea procura gratis, seminţe autentice, de la soiurile româneşti de legume şi fructe, cu gustul din copilărie. Toţi pasionaţii de grădinărit şi gurmanzii care vânează legumele şi fructele româneşti adevărate, sunt aşteptaţi sâmbătă, 9 februarie, la parterul Bibliotecii Judeţene ASTRA, unde vor veni în premieră, 25 de producători din restul ţării, printre care renumiţii buzoieni care vor aduce seminţe şi de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură de la ei din judeţ.

Foaierul Bibliotecii ASTRA, locul secretelor celor mai pricepuţi grădinari

Pentru prima dată, 25 de grădinari cu suflet vor organiza primul târg de seminţe, care va avea loc în 9 februarie şi în Sibiu. Târgul de seminţe va fi găzduit de Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu. „Primul târg de seminţe se va numi „Seminţe de primăvară” şi va fi în 9 februarie, între orele 10.00 şi 18.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA, sediul nou. S-au anunţat până în acest moment, 25 de producători de legume, fructe şi flori din toată ţara, care vor oferi în regim gratuit, seminţe reproductibile din cele mai bune soiuri tradiţionale româneşti. Este ca o piaţă de seminţe şi informaţii despre grădinărit. Este pentru prima dată la Sibiu. Grupul acesta se numeşte „Seminţe cu suflet”. (…) Este important că acest grup generează un spaţiu colegial, este ca un fel de breaslă, care asigură existenţa şi distribuirea gratuită a seminţelor reproductibile şi a plantelor curate şi sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate şi apărarea biodiversităţii. Acest grup s-a cristalizat şi susţine dreptul oricărui cultivator amator sau cu experienţă, de a avea acces la seminţe reproductibile, fără monopol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu, Anca Vasilescu. Aceasta a anunţat că bibliotecarii de la ASTRA vor încerca să pună la dispoziţia celor pasionaţi de grădinărit şi cărţi din domeniu, pentru a-i ajuta să îşi dezvolte culturile.

Celebra roşie gigantă „Inimă de bou” vine la Sibiu

Iubitorii de tomate să se pregătească să îşi procure şi seminţele uneia dintre cele mai iubite roşii din România, soiul gigant numit „Inimă de bou”. Producătorii care o să vină la Sibiu nu sunt de la noi din judeţ şi sunt reuniţi de pasiune şi patriotism, într-un grup de voluntari numit „Seminţe cu suflet”, condus de buzoianca Rodica Meiroşu, botezată de presa de specialitate, „mama” seminţelor tradiţionale româneşti. Aceasta a confirmat pentru Ora de Sibiu, că la târgul din 9 februarie, vom găsi la Sibiu, cele mai căutate seminţe de roşii româneşti. Întrebată ce soiuri o să găsim, aceasta ne-a spus că, „Inimă de bou, ţigăneşti, soiuri de roşii de la staţiunea de la Buzău. Noi avem un ajutor din partea domnului cercetător de la staţiunea de la Buzău, Costel Vânătoru, care ne ajută cu seminţe de la staţiune. Noi vrem să facem în Buzău, o bancă de gene în care să păstrăm seminţele vechi, româneşti, care unele din păcate, au dispărut.”

Seminţe româneşti aşa cum a primit Papa la Vatican de la premierul Dăncilă

Unul din membrii grupului condus de Rodica Meiroşu este preotul cercetător, Costel Vânătoru. Acesta a realizat anul trecut, la Staţiunea de cercetare legumicolă Buzău, seminţe a 10 soiuri de top, care au fost oferite de premierul Viorica Dăncilă, Papei Francisc, când l-a vizitat la Vatican. Printre seminţele româneşti oferite Papei, s-au numărat „momordica sau castravetele amar, kivano, leuştean din soiul Topaz, ceapa de Buzău, soiurile de tomate Siriana, Ema şi Chihlimbar, busuiocul aromat de Buzău”, a declarat pentru AGERPRES, Costel Vânătoru.

Seminţele care se pun în fiecare an în grădină şi nu e nevoie să cumperi altele

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă seminţele reproductibile oferite de aceşti grădinari care vor sosi la Sibiu, Rodica Meiroşu a explicat cum ea a recuperat un soi de fasole pitică, pe care îl plantau părinţii ei. „Când eram copil, părinţii mei nu cumpărau seminţe, semănau din an în an. Şi nu am dat importanţă. Multe s-au pierdut. Aveau un soi de fasole pitică, mai timpurie şi am pierdut soiul, dar ulterior l-am găsit tocmai prin Târgu Mureş, pe la altă piaţă la care am fost”, a povestit Rodica Meiroşu. Potrivit acesteia, dacă dorim ca în fiecare an să păstrăm gustul inegalabil al legumelor din grădină, trebuie să păstrăm şi să înmulţim seminţele de la soiurile adevărate româneşti. De remarcat că cei din grupul condus de Rodica Meiroşu, 2.000 la număr în toată ţara, nu fac o afacere cu aceste seminţe. Acesta este motivul pentru care ei nu le vând, ci le dau acelora care cu adevărat vor să cultive plante, legume şi fructe româneşti.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Cu tot respectul, acest eveniment nu este o premieră în sibiu. Anul acesta este al5 lea an consecutiv în care evenimentul „Semințe libere” organizat de Romania în tranziție va avea loc la Sibiu, cu participanți atât din județ cat și din afara lui. Acest eveniment are loc în fiecare an în mai multe orașe din țară iar grupul de pe Facebook Semințe libere are de mult timp peste 10000 de membri care împărtășesc acest crez de a da mai departe și în mod gratuit semințele tradiționale. Mult succes tuturor dar vă rog respectați adevărul și vă invit și la evenimentul nostru.

  2. Buna seara!
    Va pot ajuta cu amanunte, daca doriti! Suntem multi, nu 25. S-ar putea sa nu fie sala incapatoare. Depinde de cum va fi vremea.
    Poze avem destule, originale.
    Nu prea imi place ca, in articol, este aceeasi poza ca la articolul cu molia care ucide rosiile. Ca sa nu mai spun ce soiuri de rosii cultivam noi, de multi ani, de cand ne-am gasit si grupat.