Turiştii şi cabanierii nu mai pot urca miercuri, la Bâlea Lac, după ce telecabina a fost oprită, din cauza rafalelor prea putrenice de vânt. Meteorologii anunţă că vântul suflă cu aproape 70 de kilometri pe oră, la Bâlea. Tot judeţul Sibiu se află sub atenţionare de Cod galben de vânt până la ora 14.00.
Telecabina – singurul mijloc de transport între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac
Cine doreşte să ajungă iarna la Bâlea Lac, la altitudinea de peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, poate doar cu transportul cu cablu. Telecabina transportă turiştii, cabanierii, meteorologii şi salvamontiştii din zonă, pe o distanţă de 3.700 de metri, doar când vremea este bună şi nu intervin probleme tehnice. Pentru protecţia călătorilor, telecabina a fost oprită miercuri, pe durata avertizărilor de Cod galben de vânt. Turiştii pot urca cu maşina pe şosea, doar până la Bâlea Cascadă, Transfăgărăşanul fiind deschis circulaţiei.
Bâlea Lac – locul cu cea mai mare zăpadă din România
Cel mai mare strat natural de zăpadă din România se află la Bâlea Lac, de 210 centimetri. Tot aici, turiştii trebuie aibă grijă, pentru că este risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. „La altitudini mai mari de 1800 m, ninsorile din ultimele 24 ore au depus pe alocuri mai mult de 20 cm de zăpadă proaspătă, astfel că stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte în general 50 cm. Acest strat este instabil, cu rezistenţă scăzută şi cu o slabă coeziune între cristale. În interior se regăsesc structurile de plăci de vânt formate în ultimele săptămâni în special pe versanţii cu expunere sudică şi estică, precum şi cruste de gheaţă. Chiar şi o supraîncărcare slabă, poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafaţă, declanşând avalanşe de medii dimensiuni, în unele cazuri putând fi angrenate şi straturile inferioare”, se arată în cel mai recent buletin informativ emis meteorologii sibieni.