Iohannis, despre Brexit: „Românii din Marea Britanie nu trebuie să își facă griji”
FOTO arhivă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Cotroceni, că românii nu trebuie să își facă probleme referitor la Brexit-ul din Marea Britanie, precizând că drepturile acestora sunt garantate, după ce guvernul britanic a respins Acordul negociat de Guvernul May cu liderii UE.

„UE formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziții diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate – UE 27, noi care rămânem în Uniune, sumte uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat și aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni așteptăm poziția Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să își prezinte poziția. Noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru al Președinției Consiliului UE. Pe de altă parte, foarte mulți români au rude care muncesc în UK și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiți și pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că, în opinia sa, acordul Brexit este unul bun și „garantează o retragere controlată a UK și permite rămânerea în relații bune”.

„În primul rând guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția. Trebuie să știm ce se va întâmpla în continuare în UK. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce la aprobarea unui acord”, a explicat Iohannis.

Camera Comunelor a respins, marţi seară, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicând criza politică.
În favoarea Acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) au votat 202 membri ai Camerei Comunelor, iar 432 s-au pronunţat împotrivă, informează postul Sky News şi cotidianul The Guardian.
Premierul Theresa May avertizase că acest document reprezintă singura variantă de acord Brexit.

În contextul actualei crize politice, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.

Ultima oră