FOTO Aceştia sunt elevii excepţionali de la "Goga" şi "Lazăr", selectaţi de NASA

Cei 17 liceeni de la cele mai bune colegii naţionale din Sibiu, „Goga” şi „Lazăr”, au reuşit să predea cea mai importantă lecţie celor mai mari decât ei, oferind exemplul unor tineri care doar prin pasiune şi multă muncă în echipă au reuşit să se numere printre cei mai buni din lume, selectaţi de NASA, la concursul care va avea loc la finalul lunii, în SUA.

„E nevoie de o echipă, dacă vrei să realizezi ceva cu adevărat”

Primii calificaţi la concursul din SUA sunt cei nouă liceeni de la „Lazăr”, liceu care a mai trimis şi anul trecut o echipă la aceeaşi competiţie. Echipa Quaternion este formată din elevii din clasa a X a I (matematică informatică, intensiv informatică) Ştefănescu Radu, Bărac Ovidiu, Lupp Laurenţiu, Tănăsescu Darius, Ianc Octavian, Teodoru Andrei, Cioban Darius, Faraon Eduard şi Apolzan Eduard. Această echipă a promovat cu rezultate excelente fazele succesive de calificare ale competiţiei (septembrie-decembrie 2018). Timp de patru luni, cei nouă liceeni de la „Lazăr” au muncit pentru a reuşi. Cel mai mare câştig pentru fiecare dintre ei şi noi toţi, este că au reuşit să lucreze într-o echipă sibiană, care s-a impus în faţa altora din toată lumea. „Am fost interesaţi de acest concurs pentru că pe noi chiar ne pasionează robotica şi ne-am înscris în septembrie. Acest concurs a fost o foarte mare oportunitate pentru noi deoarece am învăţat foarte multe lucruri despre munca în echipă şi chiar am colaborat cu celelalte echipe din celelalte ţări. Am învăţat că ai nevoie de o echipă dacă vrei să realizezi ceva cu adevărat”, a declarat unul dintre cei nouă copii de la „Lazăr”, Radu Ştefănescu. Toţi cei nouă au reuşit, mulţumită muncii unui profesor de fizică foarte dedicat, cu rezultate bune de ani de zile la concursuri, Dorin Bunău. „Am aflat de acest concurs de la domnul nostru profesor de fizică, Dorin Bunău, care a coordonat şi echipa de anul trecut”, a povestit Radu. Echipa de la „Lazăr” înseamnă şi o prietenie puternică, legată de pasiunea pentru roboţi. Unul dintre prietenii lui Radu, membru şi el în echipa care merge la concursul din SUA, a explicat exact ce au făcut ei timp de patru luni de zile: „Am creat nişte algoritmi care în viitor pot fi folosiţi în realitate de către NASA de către roboţii lor sau pentru cercetare sau explorarea planetei.” Practic, cei nouă elevi sibieni au creat o aplicaţie software prin care pot fi virtual deplasaţi nişte roboţi, virtual, conform unor algoritmi.

Speră să se întoarcă învingători

Atât echipa de la „Lazăr”, cât şi cea de la „Goga” speră să se întoarcă acasă, cu rezultate foarte bune, chiar să câştige concursul. Majoritatea copiilor au recunoscut că au stat cu sufletul la gură, de teamă că nu vor face rost de bani ca să plece în America. „La început părea imposibil, mai ales că suntem mulţi şi era vorba de foarte mulţi bani”, a declarat unul dintre elevii din echipa de la „Lazăr”. Cei de la „Goga” au avut emoţii şi mai mari, pentru că ei s-au calificat mai târziu şi nu erau siguri că vor face rost de sponsorizări. „Am vrea să mulţumim Primăriei şi sponsorilor care ne-au ajutat, deoarece noi când ne-am calificat, ne-am calificat într-o perioadă mult mai dificilă şi erau şanse extrem de mari să nu mergem. Nu eram departe (să ne pierdem speranţa n.r.) „, a relatat unul din cei opt copii din echipa de la „Goga”. Practic, din cei 17 elevi care merg la concurs, 16 sunt de la „Lazăr”, cu excepţia unuia care învaţă la „Goga”. Organizatorii concursului le-au spus că nu pot să se califice două echipe de la acelaşi liceu, aşa că cei 17 liceeni au decis să se unească şi să formeze două echipe, în care pe primul loc a fost colegialitatea, nu rivalitatea cunoscută dintre cele două licee. Aceşti elevi deşi par că se joacă pe calculator, au reuşit printr-un limbaj de programare să mute sateliţii din competiţie, după calcule şi încercări care le-au luat multe ore de muncă. „Este un concurs de programare. Este singurul concurs destinat elevilor de liceu care are loc în spaţiu. Participanţii trebuie să programeze nişte sateliţi cu un limbaj de programare şi să rezolve diverse probleme cu care se confruntă NASA”, a explicat Victor Palagniuc, membru în echipa de la „Goga”. Singurul elev din „Goga” este Sabin Mareş, care a ţinut să mulţumească atât sponsorilor, dar mai ales profesorilor din cele două licee. Dar şi Sabin a învăţat la „Lazăr”, înainte de a veni la „Goga”. Pe lângă Sabin şi Victor, în echipa lor mai sunt: Rareş Paltineanu, Mihai Ghişe, Radu Cataramă, Gabriel Mihăilă, Radu Căpriţă şi Eric Avram. Dacă echipa de la „Lazăr” e formată din copii din clasa a X-a, cei de la „Goga” sunt mai mari cu doi ani, fiind în an terminal.FOTO Aceştia sunt elevii excepţionali de la "Goga" şi "Lazăr", selectaţi de NASA

Vor vizita cea mai mare universitate tehnică din lume

Cei 17 copii din Sibiu, însoţiţi de profesorii lor, vor primi ca şi recompensă, pentru calificarea la finala NASA din SUA, o vizită la New York, dar şi la MIT, cea mai mare universitate tehnică din lume. Concursul se numeşte Zero Robotics High School Tournament şi este organizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi NASA. Aceast competiţie îşi propune să programeze roboţii SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) din interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Concursul este deschis elevilor de liceu din SUA, Rusia şi statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene. Finaliştii la acest consurs sunt selectaţi pentru a concura într un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. „Competiţia deschide elevilor de liceu facilităţile de cercetare de nivel mondial de pe Staţia Spaţială Internaţională. Elevii scriu programe la liceele lor, programe prin intermediul cărora să poată fi controlat un satelit SPHERES. Scopul principal este de a dezvolta la elevi abilităţi de inginerie şi gândire critică, capacitatea de rezolvare a problemelor, procesul de gândire de proiectare, munca în echipă etc. „, se arată într-un comunicat de presă.  Participanţii concurează pentru a câştiga un „joc” provocator din punct de vedere tehnic, motivat de o problemă actuală de interes pentru NASA şi MIT. Programele realizate de elevi controlează viteza SPHERES, rotaţia acestora, direcţia lor de deplasare etc. În funcţie de premisa „jocului”, elevii trebuie să îşi programeze sateliţii pentru a finaliza obiectivele stabilite (navigarea unor obstacole, ridicarea unor obiecte etc.), conservând resursele şi rămânând în limitele de timp şi de cod specificate. Programele realizate sunt autonome („inteligente”), adică elevii nu pot controla sateliţii în timpul testului propriu-zis.

Sibienii s-au aliat cu americanii şi francezii

După rezultatele obţinute în fazele de calificare pe echipe, conform regulamentului turneului, echipa Quaternion de la „Lazăr” a participat în continuare la competiţie în alianţă cu echipa BeachBotics (Carolina de Sud,  SUA) şi echipa ASP Rebel Alliance (Paris, Franţa), formând alianţa BeachQuatRebels. În faza Alliance a turneului, alianţa BeachQuatRebels s-a clasat pe poziţia 2 din 28 de alianţe internaţionale de echipe participante. Cu aceste rezultate, echipa Quaternion de la Sibiu, în alianţa BeachQuatRebels menţionată anterior, s-a clasat pe poziţia 2 din cele 14 alianţe internaţionale de echipe care vor participa la faza finală a competiţiei  care va avea loc la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Massachusetts, SUA. Pentru Sibiu şi sibieni, poate cea mai bună alianţă făcută pentru a-i ajuta pe aceşti copii să îşi urmeze visul american, a fost solidaritatea celor care i-au sponsorizat, printre care enumerăm Primăria Municipiului Sibiu, clubul de baschet, universitatea, dar şi companiile implicate în susţinerea celor care au şansa să ajungă viitoarii profesionişti în informatică sau inginerie. FOTO Aceştia sunt elevii excepţionali de la "Goga" şi "Lazăr", selectaţi de NASA

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică