video foto ionii s-au adunat să fie udaţi la tălmăcel

Mai mulţi sibieni şi turişti au luat parte luni, la cel mai spectaculos obicei de la începutul anului, de la noi din judeţ, Udatul Ionilor care a avut loc în satul Tălmăcel.

Ionii şi Ioanele udaţi în râul ce trece pe lângă biserică

Toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt udaţi, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde câţiva “juni” îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti păstrează de la Marea Unire obiceiul “Udatul Ionilor”, potrivit portalului de turism al judeţului, www.sibiu-turism.ro. După slujba religioasă, spre râul din sat porneşte un alai format din feciori călări, ce poartă steaguri tricolore, îmbrăcaţi în port tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi, mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie. Ajunşi la râu, “junii” îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de Ion sau Ioana doar pe cizme, într-un ritual de purificare. “Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul şi locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alţii spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus şi clopotele de la Viena, iar garda cu călăraşi s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sfântul Ioan şi de atunci a rămas tradiţia”, spune prof.univ. dr. Ilie Rotariu de la Universitatea Lucian “Blaga Sibiu”. Unii localnici ştiu o altă legendă: locuitori ai satului care au fost plecaţi la Marea Unire de la Alba Iulia s-au întors acasă de Sfântul Ioan şi, din bucuria unirii, s-a născut acest obicei. După ce toţi cei care poartă numele Sfântului Ioan şi-au primit botezul, toată lumea se îndreaptă spre punctul central al satului, piaţeta din faţa bisericii. Aici, în Uliţa Mare, are loc tradiţionalul joc, după ordinea binecunoscută: sârba, învârtita, haţegana, jiana şi hora. Folcloric, Udatul Ionilor marchează încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, prin constituirea cetei de feciori şi continuat prin colindatul întregului sat de Crăciun, potrivit celor de la „Cindrelul – Junii” Sibiului.

Cine a fost Ioan Botezătorul?

Biserica Ortodoxa prăznuieşte azi Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul. Acesta s-a născut ca rod al rugăciunilor şi al postului, din părinţii Zaharia şi Elisabeta. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni inaintea naşterii lui Iisus. Sfântul Ioan Botezătorul poartă numele de Ioan pentru că aşa a dorit Dumnezeu. Faptul că numele nu a fost pus in mod liber de către părinţi, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil, denotă că in numele lui Ioan este prevăzută o misiune specială: să le descopere mulţimilor pe Fiul lui Dumnezeu. Din acest motiv el este numit Inaintemergător, pregătitor al căii Domnului. Chiar daca nu a scris nimic, el este numit proroc şi pentru că a vestit Jertfa Domnului atunci când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu. Amintim că atunci cand evreii serbau Paştele, consumau un miel in amintirea eliberării din robia egipteană. Cuvintele lui Ioan “Iată Mielul lui Dumnezeu” vestesc moartea lui Iisus pentru izbăvirea oamenilor din robia morţii. Evanghelistul Marcu precizează despre Ioan: “Şi Ioan era imbrăcat in haină de păr de cămilă, avea cingătoare din piele imprejurul mijlocului şi mânca lăcuste şi miere sălbatică” (Marcu 1,6). Predica sa începea ca şi predica Mântuitorului cu următoarele cuvinte: “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Impărăţia cerurilor”. Ioan Botezătorul a murit decapitat, după ce a fost ţinut în temniţă de Irod.  Ioan a intrat in conflict cu Irod din pricina imoralităţii suveranului. Irod işi repudiase propria soţie şi luase in căsătorie pe Irodiada, soţia fratelui său. Biserica Ortodoxă Română a închinat şase sărbători Sfântului Ioan Botezătorul : Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Prima şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie).

Ultima oră

Comentariul meu