tăriceanu, despre suspendarea lui iohannis - motivele sunt foarte clar înscrise în constituție

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară că în cazul în care președintele Klaus Iohannis va încălca prevederile înscrise în Constituție, atunci poate fi vorba despre un demers de suspendare. Liderul ALDE a precizat că șeful statului nu poate bloca Guvernul sau Parlamentul.

„Președintele nu poate să blocheze nici Guvernul, nici Parlamentul, pentru că de fiecare dată când au apărut aceste semne de blocaj a fost sesizată Curtea. Părerea mea că într-o situație normală nu ar fi fost nevoie de o sesizare a CCR. Cred că președintele a epuizat toate posibilitățile de a se eschiva în continuare. S-a văzut că asta este atitudinea pe care o adoptă președintele, atunci când ești avertizat ce vrea să facă oponentul tău. Știm ce vrea să facă președintele. Nu este niciun fel de surpriză. Premierul este pregătit la a face față. Toate șicanele pe care le face președintele nu ne vor împiedica să adoptăm toate măsurile din programul de guvernare, fie că e vorba de salariați sau de pensionari”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție telefonică duminică seară la România Tv.
Acesta a precizat că este mai important pentru coaliție să guverneze decât să se lanseze „în lupte sterile” cu Klaus Iohannis.
„Motivele de suspendare sunt foarte clar înscrise în Constituție. Dacă președintele va ajunge să încalce prevederile din Constituție, atunci va fi cu totul altceva. Orice șicane nu ne sperie. Nu ne lăsăm impresionați, nici intimidați de aceste lucruri. Asta consideră președintele, asta poate, ne vedem mai departe de drum. E mai important să guvernăm decât să stăm în lupte sterile cu președintele. Eu, fără să fiu consilierul doamnei premier, dacă m-ar întreba i-aș spune – ”, a adăugat Tăriceanu.
Florin Iordache a afirmat, pentru MEDIAFAX, că Viorica Dăncilă va anunța luni decizia luată, după refuzul lui Klaus Iohannis de a îi numi pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, la Dezvoltare, respectiv Transporturi. În opinia deputatului PSD, premierul va fi nevoit să numească miniștri interimari.
Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu. Șeful statului a adăugat că va prezenta, săptămâna viitoare motivele refuzului propunerilor făcute de premier.
Totodată, președintele Iohannis a semnat, joi, decretul pentru constatarea vacantării funcției de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice. Șeful statului a semnat și decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.
Acțiunile președintelui vin în urma deciziei Curții Constituționale din 19 decembrie potrivit căreia șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.
Olguța Vasilescu a fost propusă inițial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă președintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

Ultima oră

Comentariul meu