FOTO Icoana făcătoare de minuni primită de Mihai Viteazul, adusă la Sibiu

Sibienii se pot închina de joi până duminică, la biserica de pe strada Dealului, unde va fi adusă icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Mihai Vodă din Bucureşti. Biserica este deschisă zilnic între orele 8-21. Icoana este păstrată într-o mănăstire ridicată de Mihai Viteazul, care în prezent este monument UNESCO, potrivit celor de la crestinortodox.ro. Icoana a fost adusă în România, de la Muntele Athos.

Icoana primită de Mihai Viteazul de la călugării din Muntele Athos

Icoana Maicii Domnului „Hodighitria” a fost dăruită voievodului Mihai Viteazul ca semn de prețuire pentru ajutorul acordat monahilor de la Muntele Athos. Nu se știe cauza pentru care icoana nu a ajuns la voievod cât timp acesta era în viață și nici împrejurările prin care icoana a ajuns la ctitoria acestuia din București. „Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni din Biserica «Mihai Vodă» și-a creat singură istorie. Noi nu avem niște înscrisuri care să ateste prezența icoanei Maicii Domnului în Mănăstirea «Mihai Vodă», dar avem tradiția acestei icoane, cel puțin în ultimii 24 de ani de când sunt preot la această biserică, pe care am deschis-o după ce a fost mutată. Pe icoană se află o inscripție: «Ioan din Rusicon, am adus această icoană în anul 1666». Și atunci noi am considerat că această icoană este un dar pe care atoniții l-au făcut voievodului pentru daniile făcute la Mănăstirea SimonPetru și sigur la celelalte mănăstiri atonite, unde viețuiau români în acea vreme și unde era nevoie de ajutor”, potrivit preotului Adrian Beldianu de la Biserica „Mihai Vodă” din București, citat de site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.FOTO Icoana făcătoare de minuni primită de Mihai Viteazul, adusă la Sibiu

Minuni pentru închinători

De-a lungul timpului icoana a făcut numeroase minuni celor care au cinstit-o cu multă credință și s-au rugat Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră. Icoana Maicii Domnului de la București se remarcă și prin stilul aparte, care îi conferă o frumusețe unică și o valoare inestimabilă. „Icoana este adusă de Ioan din Rusicon, adică din Mănăstirea «Sfântul Pantelimon» și este pictată în maniera lui Rubliov. Școala rusească a lui Rubliov s-a dezvoltat foarte bine în secolele XV-XVI în Sfântul Munte. Ea este «hodighitrie», adică «îndrumătoare»”. Lucru acesta îl știm după poziția mâinii care arată spre Maica Domnului și către Prunc. Este o mare făcătoare de minuni, pentru că în preajma icoanei s-au făcut mari vindecări și foarte multe tinere care nu zămisleau, au primit apoi prunc în pântece și au devenit mame. Icoana este purtătoare de grijă pentru toți cei care se închină înaintea ei. În cei 24 de ani de când slujesc la această biserică s-au întâmplat atât de multe lucruri frumoase și de ținut minte, încât înscrisurile, chiar și dacă le-am avea, nu ar mai avea aceeași valoare”, a mai spus preotul Adrian Beldianu de la Biserica „Mihai Vodă” din București.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică