de ce oamenii nu mai sunt acoperiți cu blană

Biologii au fost fascinați de-a lungul timpului de faptul că oamenii nu sunt acoperiți cu blană la fel ca celelalte primate de pe Terra. Se pare că acum s-a descoperit motivul, iar cei de la digi-world.ro l-au aflat.

Intr-un nou studiu publicat in jurnalul Biologia Celulelor, cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca o anumita proteina e strans legata de cantitatea de blana ce creste pe labele mamiferelor.

Potrivit echipei, cantitatitea de proteina, numita Dickkopf 2 sau Dkk2, ce se regaseste in corp determina cresterea parului.

Daca aceasta proteina e abundenta in corp, animalelor (precum soarecii) le creste foarte putin par pe labute. In schimb, daca proteina e in cantitate redusa, precum in cazul iepurilor sau ursilor polari, atunci labele vor fi acoperite cu un strat semnificativ de blana, scrie IFLScience.

Pentru a-si testa teoria, cercetatorii au crescut soareci de laborator cu o cantitate redusa de Dkk2. Animalelor le-a crescut par pe labute, desi era mai fin si mai scurt decat in alte portiuni de pe corp.

Cercetatorii cred ca proteina Dkk2 blocheaza o cale specifica, numita WTN, ce determina cantitatea de par de pe corp.

“Dkk2 e de ajuns pentru a opri cresterea parului, dar nu pentru a inlatura mecanismele de control. E foarte mult de studiat,” a declarat autoarea principala a studiului, prof. Sarah Millar, pentru Smithsonian. “Noi avem par foarte lung pe scalp si par scurt in alte regiuni si suntem lipsiti de par pe palme, in interiorul incheieturilor si pe laba piciorului. Nimeni nu stie de unde au aparut aceste diferente.”

Acest studiu demonstreaza ca procesul de crestere a parului e mult mai complex decat ne-am imaginat si ca lipsa de blana a oamenilor e un sistem mult mai amplu din punct de vedere genetic.

Principala teorie a motivului pentru care oamenii nu mai sunt acoperiti cu blana, precum rudele noastre din natura, e legata de termoreglare. Cercetatorii cred ca stramosii nostri au fost obligati sa vaneze pe timpul zilei, in temperaturi ridicate, atunci cand au parasit padurile racoroase pentru Savana incinsa.

Alte teorii sustin ca blana oamenilor a inceput sa dispara incet pentru a ne proteja mai bine de bine de paraziti, ce infestau parul. Alti cercetatori sustin ca stramosii nostri inotau si petreceau mult timp in apa in cautarea hranei si blana ii impiedica sa fie eficienti.

Ultima oră

Comentariul meu