leveşul de la rod şi piftia de porc, mâncărurile bobotezei

Leveşul este mâncarea tradiţională care se prepară azi, în satul Rod, din Mărginimea Sibiului, în Ajun de Bobotează, potrivit Centrului Creaţiei Junii Sibiu.

Leveşul este un fel de pâine înmuiată în zeamă de varză

„În satul Rod, din Mărginimea Sibiului, e îndătinat ca leveşul să fie pregătit întotdeauna în Ajun de Bobotează, căci tradiţia locului cere ca acesta să stea pe masa rodenilor atunci când preotul umblă cu Iordanul”, scrie pe pagina de facebook a celor de la „Junii Sibiului”. Potrivit acestora, pentru prepararea leveşului se foloseşte pâine mai veche, care se taie în bucăţi. „Într-o cratiţă se pune moare îndoită cu apă, şi într-o altă cratiţă e ceapă călită cu un pic de paprica pe ea. Moi pâinea în zama de varză şi o pui pe farfurie şi pui câte 2-3 linguri de ceapă pe ea.” Reţeta de secol XXI respectă cutumele din lumea satului tradiţional, doar că „acum leveşul se face cu pâne, da înainte se făcea cu colaci, copţi în cuptor de Crăciun, şi ăştia erau tari şi se băgau în zama asta de varză.” Leveşul se mănâncă cu fasole frecată, cu ceapă şi cu ridiche neagră, din toate se serveşte în acelaşi timp; ridichea se curăţa de seara şi se ţine în apă, dimineaţa se scoate din apă şi se rade. Întotdeauna rodenii pregătesc cantităţi mai mare de leveş pentru a servi şi eventualilor vizitatori.

Piftia de porc, mâncarea tradiţională de Bobotează

Majoritatea românilor consumă de Bobotează, piftia de porc, o mâncare tradiţională care amintete de gerul acestei zile, potrivit agerpres.ro. Piftia mai este cunoscută cu numele de răci sau răcituri. aEste una din cele mai vechi reţete, care se regăseşte şi astăzi pe masa de sărbători. Îţi recomandăm să o prepari după o reţetă publicată in ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de mâncări” din anul 1935. Ingredientele sunt: 4-6 picioare de porc, 2 urechi de porc, 2 codiţe de porc, 1 căpăţână de usturoi, 1 ceapă, boabe de piper. Spală-le şi curăţă-le bine. Apoi, pune-le la fiert intr-o oală mare. Când dau in clocot, aruncă apa şi spală-le cu apă rece. Apoi, pune-le din nou la fiert, de data asta cu o căpăţână de usturoi, o ceapă şi câteva boabe de piper. La 3 kg picioare se pun 6 litri apă. Lasă-le să fiarbă foarte încet, până ce carnea incepe să se desprindă de pe oase. Apoi, scoate oala de pe foc, las-o să se răceasca puţin. Ia usturoiul, pisează-l, apoi strecoară zeama şi pune usturoiul in ea. Strecoară din nou printr-o strecurătoare deasă ca sa iasă limpede. Aranjează carnea in farfurii, apoi toarnă zeama deasupra şi lasă să se răcească. Să nu acoperi farfuriile până ce piftia nu s-a închegat.

 

Ultima oră

Comentariul meu