risc maxim de avalanșă în munții făgăraș, la bâlea lac
FOTO arhivă

Este risc mare de avalanșă în masivul Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, acolo unde la suprafață se află un strat instabil de 30-40 cm alcătuit cu zăpadă relativ recentă.

Potrivit meteorologilor, atât la suprafață cât și în profunzime regăsim plăci de vânt, mai ales pe versanții cu expoziție sudică. Declanșarea avalanșelor e probabilă chiar și la o supraîncărcare slabă a stratului iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni prin angrenarea straturilor subiacente. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă s-a stabilizat ușor, dar se menține relativ instabil în partea sa superioară, îndeosebi pe pantele mai înclinate, iar declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe.

În ultimele 24 de ore vremea s-a răcit devenind geroasă. Cerul a fost variabil, temporar noros și local, a nins în general slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări temporare care la rafală au atins viteze de 70-80 km/h în zona înaltă din Meridionali, viscolind și spulberând temporar zăpada. Pe arii restrânse s-a semnalat ceață, asociată izolat și cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a înregistrat variații ușoare, în general de 1-2 cm. La ora 14, acesta măsura 173 cm la Bâlea-Lac, 112 cm la Vf. Omu, 101 cm la Vlădeasa 1400, 70 cm la Semenic, 65 cm la Vf. Călimani, 72 cm la Sinaia, 62 cm la Parâng, 70 cm la Vf. Vlădeasa, 58 cm Vf. Țarcu, 54 cm la Vf. Ceahlău, 42 cm la Predeal, 26 cm la Vf. Iezer-Rodnei, 22 cm la Fundata.

Vremea va fi geroasă până sâmbătă la ora 20. Cerul va fi variabil, temporar noros și pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare, ce vor depăși la rafală 50-60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada pe creste. Local se va semnala ceață însoțită și de depuneri de chiciură. Peste 1800 m: temperaturi minime: -22 la -17 gr.C; temperaturi maxime: -18 la -14 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -17 la -13 gr.C; temperaturi maxime: -14 la -8 gr.C

Ultima oră

Comentariul meu