klaus iohannis: „nu îl voi revoca pe procurorul general augustin lazăr”
FOTO arhivă

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, așa cum a cerut Tudorel Toader. Iohannis a menționat că ministrul Justiției nu a avut o treabă mai bună de făcut și a trimis din nou aceleași documente prin care cere revocarea.

„Domnul ministru, probabil neavând altă treabă mai bună de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. Pot să vă răspund foarte simplu – nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Procurorul general face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulțumit de activitatea domniei sale”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a fcut referire și la evaluarea lui Tudorel Toader: „evaluarea ministrului Justiției nu satisface rigorile legii”.

Tudorel Toader, ministru al Justiției, a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, în data de 24 octombrie. Momentul anunțului nu a fost lipsit de controverse, după ce ministrul a vorbit despre o rezoluție de clasare care se afla în dosarul de candidatură a lui Lazăr și care îl viza pe șeful statului Klaus Iohannis, cel care trebuia să semneze decretul de numire. A rămas neclar de ce era acea rezoluție în dosar, dar s-a lămurit faptul că procurorul Lazăr care a dat acea decizie nu era Augustin, ci Cristian Lazăr, un alt magistrat din Parchetul General.

La o lună de la acel moment, Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cererii, iar președintele a transmis că o va citi, dar „această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare”.

Pe 27 decembrie, Tudorel Toader a spus că a trimis președintelui documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general, dar că Augustin Lazăr trage de timp prin contestații în instanță pentru a ajunge la final de mandat- 19 aprilie 2019.

Ultima oră

Comentariul meu