FOTO Sfaturile doctorului Ghişe după Sărbători: legume, fructe şi lactate slabe

Unul din cei mai cunoscuţi medici diabetologi din Sibiu, dr. Gheorghe Ghişe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu recomandă să renunţăm la excesele alimentare, după ce în ultimele săptămâni mulţi au exagerat cu mese copioase udate cu mult alcool.

Cereale, legume şi fructe în loc de cârnaţi, caltaboş şi slănină

Dacă de Sărbători majoritatea s-au bucurat de toate bunătăţile preparate din porc, cei care doresc să fie sănătoşi şi să evite vizita la medic, trebuie să renunţe la sarmalele cu carne de porc, cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă şi piftii. „În primul rând nu trebuie să mai facem abuzuri alimentare. Acum s-a făcut abuz alimentar. Am făcut exces de preperate din carne de porc în mod special, care este foarte grasă, preparate precum caltaboş, cârnaţi, slănină, tobă şi toate alimentele procesate care sunt cele mai dăunătoare prin faptul că ele conţin cel mai mult gramaj de lipide. Deci, acestea trebuie evitate în primul rând”, este primul sfat dat de dr. Gheorghe Ghişe. Potrivit medicului diabetolog, specializat în nutriţie, „trebuie să evităm mesele abundente însoţite de alcool. Deci, mesele trebuie să fie frecvente, mici şi fără alcool.” Cei care se întreabă ce e mai bine să mănânce acum, trebuie să ştie că medicii recomandă cereale, zarzavaturi şi legume. Toate proaspete. „Trebuie să predomine în mod special alimentele din categoria cerealelor. Asta înseamnă cartof, orez, pastele făinoase şi binînţeles legumele: varza, castraveţii, conopida, salata, brocoli. Deci, să predomine legumele, cerealele şi fructele”, ne sfătuieşte medicul Ghişe.

Atenţie la stomac şi fiere

Cei care nu sunt preocupaţi neapărat să slăbească după Sărbtători, ci să fie sănătoşi, ar fi bine să urmeze cele trei sfaturi date de dr. Gheorghe Ghişe. „Aceste trei indicaţii vi le dau ca să evitaţi apariţia unor afecţiuni digestive în mod special, afecţiuni de fiere, colecistite, colici biliare, gastroenterite. Deci, să ne bazăm pe alimente din cereale, din paste făinoase, tăiţei, orez, pâinea de secară spre exemplu, spanacul, toate salatele, preparate din lapte, cum e laptele degresat, iaurturile degresate, brânza de vaci proaspătă. Nu maioneză şi brânzeturi grase, nici caşcaval, ci iaurt, kefir, sana sau brânză de vaci slabă”, a declarat dr. Gheorghe Ghişe. Oricât ar părea de greu, dacă vrem să fim sănătoşi, ar fi recomandat să renunţăm să mai consumăm multă carne. Un prim pas ar putea fi să renunţăm la carnea din supe şi ciorbe. „Supele şi ciorbele să fie de brocoli, de spanac, salate, tăiţei, fără carne. Trebuie să mâncăm şi carne pentru că ne trebuie o alimentaţie diversificată. Ne trebuie şi proteine şi un pic de grăsime animală şi vegetală. Dar nu slănină, nu untură, salamurile şi toate mezeluri. Recomand uleiurile vegetale, de rapiţă, de soia, de măsline care trebuie puse la salate sau în ciorbe şi supe”, arată dr. Gheorghe Ghişe. Întrebat ce fel de carne ar fi bine să consumăm, medicul sibian ne-a răspuns: „Recomand în primul rând carne de pui, fiartă, rasol, carne de găină slabă, fără pieliţă, carne de curcan şi în mod special recomand orice categorie de peştele fiert, la grătar sau înăbuşit. Şi carnea înăbuşită, fiartă, rasol. Carne slabă. Mai puţin carne de porc, oaie şi miel.”

Prăjiturile şi torturile mai periculoase decât carnea grasă

„Prăjiturile sunt în vârful piramidei alimentaţiei. Cât putem să evităm dulcele, nu numai acum, ci şi pe viitor, pentru că ele sunt dăunătoare, pot produce diabet. Din dulciuri şi prăjituri se produc mai multe lipide decât din carnea grasă”, avertizează medicul Ghişe. Acesta recomandă multe legume proaspete, nu congelate, nu din conservă. „Recomand legumele proaspete, nu congelate sau din conservă, pentru că cele proaspete se găsesc pe piaţă. Am văzut salată, varză, brocoli. Conservele cu carne şi cele cu legume nu sunt bune. Deci, de evitat dulciurile concentrate, grăsimile, de evitat cât se poate carnea de porc. Merge câte un grătar ici colo, dar nu mese abundente şi să nu fie însoţit de alcool. Murăturile sunt recomandate ca şi până acum. O varză murată, un castravete murat, un gogoşar se poate mânca cu o carne de pui. Nu uitaţi: mese mici şi frecvente. Între mese, fructe”, concluzionează doctorul Ghişe. Pentru că e sezonul în care tot mai muţi sibieni fie schiază, fie merg la sală ca să ardă caloriile acumulate de Sărbători, pentru cei care fac efort fizic este bine să ştie că trebuie să fie ponderaţi la mâncare şi să se hidrateze foarte bine. „În primul rând trebuie să ţinem cont de cheltuiala energetică. Este greşit să mănânci mult chiar dacă mergi la schi. Trebuie să îţi calculezi caloriile. Trebuie să avem grijă câte calorii per kilogram corp consumăm. Un om care cântăreşte 70-80 de kilograme trebuie să mănânce cam 2.400 de calorii. Aceste calorii trebuie împărţite: glucidele cam 50 – 60 % din aceste calorii, lipidele cam 35 %, proteinele cam 15 %.  Chiar dacă faci efort şi consumi multă energie, să fie foarte atenţi pentru că o masă bogată, la efort expune organismul, mai ales sistemul circulator, cardiac, la efort. Poate să se întâmple orice. Să respecte principiile alimentare. Trebuie să fie cinci mese. Asta e important. Legat de consumul de apă, depinde de om, de obezitate, de pierderile urinare, de transpiraţie. Trei litri de apă trebuie pentru cineva care face efort”, spune medicul Gheorghe Ghişe.

Exemple de meniuri sănătoase pentru o săptămână

Ora de Sibiu vă propune cu ajutorul medicului Ghişe exemple de meniuri sănătoase planificate pentru o săptămână. Aceste exemple sunt pentru cei care nu au probleme de sănătate şi sunt recomandate ca dietă corectă. O zi cu hrană sănătoasă poate arăta aşa, potrivit recomandărilor doctorului Ghişe: dimineaţa, la mic dejun puteţi să mâncaţi fulgi de ovăz, lapte degresat, fructe, roşii proaspete sau migdale. La prânz puteţi încerca un piept de pui la grătar, cartofi şi morcovi copţi în cuptor. Cina ar putea fi una cu o ciorbă de legume sau o supă cremă de legume cu pâine integrală. Sunt recomandate două gustări: una formată din fructe proaspete şi alta cu un baton din fructe, cereale şi nuci.

 

 

 

Ultima oră