Anul 2019 este unul deosebit de important pentru România și implicit pentru Sibiu, pentru că în luna mai aici va avea loc Summit-ul UE. Evenimentul va ține câteva zile, dar programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană se întinde pe toate cele 12 luni ale anului 2019.
Summit-ul nu este unul ușor de organizat. La Sibiu, pe 9 mai 2019, vor veni 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi peste 800 de jurnalişti.
Majoritatea întâlnirilor vor avea loc în clădirea Primăriei Sibiu. Acesta este motivul pentru care aici se fac o serie de renovări. Holul central a intrat în reamenajare. Tâmplăria din lemn a ferestrelor a fost și ea refăcută. De asemena, sălile vor fi amenajate pentru a arăta conform protocolului, acesta fiind și motivul pentru care a fost angajat un designer .
Summit-ul, care va avea loc pe data de 9 mai 2019, blochează pentru câteva zile orașul. Majoritatea locurilor de cazare sunt ocupate în acea perioadă, marile hoteluri nu mai au nicio cameră liberă.
Se spune că toți șefii de stat vor fi cazați la Hilton, motiv pentru care Calea Dumbrăvii va fi asfaltată în totalitate până în luna mai. Tot pe traseul Căii Dumbrăvii vor fi instalate cele mai multe camere de supraveghere.
Restul asfaltărilor care s-au făcut în oraș și amenajarea scuarurilor din marile intersecții sunt lucrări care au fost făcute tot pentru ca orașul să arate mai bine pentru Summit.
Aeroportul și spitalul însă nu sunt pregătite pentru summit-ul de anul viitor. Aeroportul este mult prea mic pentru a primi aeronavele care vor aduce la Sibiu delegațiile oficiale, motiv pentru care unele avioane vor fi redirecționate către Cluj pentru a fi garate.
Spitalul nu este nici el în totalitate pregătit pentru eventualele urgențe. În urmă cu câteva săptămâni însă s-a primit aparatură de 2 milioane de lei, asta în condițiile în care suma cerută pentru dotări a fost de peste 17 milioane de lei, dar directorul Cornel Benchea spune că vor continua achizițiile de aparatură.
Sibiul va fi împânzit cu camere video, 100 la număr. Acestea vor putea identifica imediat locul în care s-a produs un accident, vor putea monitoriza mașinile care intră în oraș și numărul participanților la trafic. Dispeceratul va fi amplasat în Primăria veche.
Pe lângă faptul că va avea încă o dată recunoașterea internațională, Sibiul va beneficia de pe urma acestui Summit. Investițiile în infrastructură nu pot decât să îi mulțumească pe sibieni, la fel ca și cele în spitalul județean, pentru că aparatura cumpărată acum va rămâne aici pentru a deservi nevoile spitalului.
Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană însă nu pare a fi la fel de bine organizat. Consorțiul care se ocupă de program pare că nu pică niciodată la învoială, iar tot ce s-a discutat până acum încă este pus sub semnul întrebării. Singurul lucru cert este faptul că Sibiul va avea o monedă ”alternativă”, Sibcoin, care oricum a fost contestat deja de Banca Națională a României.
Deocamdată nu se cunosc evenimentele care vor fi organizate în cadrul proiectului, pentru că încă nu s-a făcut niciun fel de promovare. Dar, totuși, se speră ca turiștii, oricum atrași de gastronomia românească, vor fi receptivi atunci când vor afla de program și vor veni către România.