Pe lângă alte superstiții legate de Anul Nou și cele alimentare vin să ne promită un an nou plin de reușite. Așa că se spune că e bine să mâncăm ba struguri, ba dovleac, ba păstrăv. Superstitițiile alimentare diferă însă de la o zonă la alta.
În mai multe zone există, de exemplu, tradiția peștelui.
“Se spune că trebuie să mănânci pește de Anul Nou ca să fii iute ca el, ține de zonă și întâlnești această tradiție mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanța, Galați sau Tulcea. În zona montană, se spune că este bine să mănânci pește de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de pește și anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: <să fii curat ca argintul și iute ca păstrăvul din apa limpede de munte>. Și în Prahova există această tradiție, alt pește nu se pune pe masă, numai păstrăv”, a declarat Focșeneanu.
Ca ritual, în noaptea dintre ani se sparge dovleac. Acesta va arăta dacă familia va fi sănătoasă și cu noroc la bani.
“Pentru zona noastră, în Muntenia legumele și fructele au un rol esențial de Anul Nou. Pe Valea Superioară a Prahovei există ritualul celor doi dovleci. Primul se pocnește după ce prima ceată de colindători vine la gospodărie și anume pe 23 decembrie, dovleacul fiind spart în spatele gospodăriei. Al doilea dovleac este pocnit de pragul casei sau în fața casei în primul ceas al Anului Nou.
Este un ritual care ne duce cu gândul la ceremoniile romane. Dovleacul spart în fața casei arată, dacă se sparge în mai mult de trei bucăți, că va fi un an bun pentru familia respectivă. Dacă semințele se împrăștie va fi un an bun, cu bani. Dacă semințele nu se împrăștie va fi un an prost financiar. Dacă este înnegrit în interior sau cu mucegai, boala va bântui în familie”, a spus profesorul de istorie.
Dovleacul este considerat o legumă sacră care dă stabilitate. Strugurele asigură comuniunea cu cei din jur.
“Dovleacul, ca și tradiție de Anul Nou este considerat o legumă sacru, consumat de Revelion el dă stabilitate, e semnul statorniciei. Boabele de struguri, șapte la număr, consumate în perioada de trecere în noul an sau 12 la număr înseamnă comuniunea între semeni. Strugurele este și el un fruct specific zonei noastre”, a mai declarat profesorul de istorie din Breaza.