Retrospectivă 2018: Cel mai longeviv protest antiguvernamental din România este la Sibiu
FOTO arhivă

Sibiul a fost, în 2018, locul celui mai longeviv protest din România. Zi de zi, timp de un an, a avut loc un flashmob mut, în fața sediului organizației județene a PSD.

Potrivit agerpres.ro, din punct de vedere social, Sibiul a intrat în istoria protestelor din România prin mişcarea #văvedemdinsibiu, iniţiată de un grup de tineri şi intelectuali locali, care s-au decis să stea zilnic, câte un sfert de oră, în faţa sediului PSD, doar cu mesaje afişate pe foi, în tăcere. Protestul mut al celor de la Sibiu a fost ulterior copiat şi în alte oraşe din ţară. În luna decembrie, cei de la #văvedemdinsibiu au lansat „Declaraţia de la Sibiu”, în patru puncte, concluzia acestora fiind că „Europa este unicul nostru viitor comun”.

Și din punct de vedere politic, 2018 a fost anul în care Klaus Iohannis și-a anunțat o nouă candidatură la președinție, la Sibiu. „Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunic acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României”, a spus Klaus Iohannis.

2018 va rămâne în memoria sibienilor ca anul în care Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Sibiu s-au asociat să construiască un spital judeţean de urgenţă pentru adulţi şi copii, potrivit unei hotărâri adoptate de către consilierii judeţeni. Deocamdată autorităţile locale nu s-au pus de acord cu Ministerul Sănătăţii, în privinţa locului unde să se construiască viitorul spital. Autorităţile sibiene vor să îl construiască lângă zona industrială, la marginea municipiului Sibiu, în apropierea aeroportului, autostrăzii, iar social-democraţii se opun cerând ca noul spital să se facă tot la periferia Sibiului, dar mai aproape de Pădurea Dumbrava, pe un teren care acum aparţine Armatei.

Administraţia locală a făcut şi un alt pas important în 2018, la sugestia USR, şi a dat posibilitatea sibienilor, pentru prima dată, să propună proiecte pentru bugetul participativ.

Anul 2018 a marcat intrarea pe scena politică mare a sibianului Bogdan Trif, care şi-a început mandatul de ministru al Turismului şi părăsirea politicului de către fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Trif este în continuare atât ministru al Turismului, cât şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu.

Anul 2018 a însemnat pentru sibieni nu doar veşti bune, ci şi cele mai mari inundaţii care au afectat judeţul şi municipiul reşedinţă, în ultimele decenii. Tot în acest an a avut loc cel mai mare incendiu din ultimii ani, care a fost stins, fără să existe persoane afectate. Peste 300 de pompieri au lichidat în 23 octombrie, timp de 9 ore, un incendiu la un depozit de deşeuri periculoase şi nepericuloase, aflat la marginea municipiului Sibiu.

2018 a fost un an al premierelor şi evenimentelor notabile pentru sănătatea şi cultura din Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu