obiceiuri de revelion din mărginimea sibiului - junii vor îngropa anul
FOTO Petre Dadu (sibiu-turism)

Îngroparea anului în noaptea de Revelion reprezintă un obicei vechi de sute de ani păstrat cu sfințenie până în prezent în Mărginimea Sibiului. Aici, cetele de juni se formează încă de la Sfântul Nicolae și colindă până la Bobotează, iar în noaptea dintre ani participă la cea mai veselă înmormântare: îngroparea anului ce e pe cale să treacă.

După întâlnirea din a patra zi de Crăciun a tuturor cetelor de juni din satele ce compun zona Mărginimii Sibiului, tinerii vestesc din casă în casă faptul că vine un an nou.

Tradiția spune că pentru a intra într-un an mai bun trebuie aruncat tot ce a fost rău în anul care a trecut, astfel că, în ultima zi din an, la miezul nopții, cetele junilor participă la un obicei vechi de sute de ani: Îngropatul anului.

Astfel, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în orașul Săliște, junii poartă pe umeri un sicriu pe care este gravat anul care se încheie și pun în scenă o înmormântare. Anul vechi va fi îngropat simbolic, dându-i-se foc, apoi junii se întorc în casele pe care le-au colindat cântând și dansând, salutând, în acest fel, anul nou în care au intrat.

În satul Rășinari, tinerii care formează ceata junilor se strâng în centrul satului și dau foc simbolic anului care se încheie. Practic, ard lucruri de care nu mai au nevoie, acesta fiind felul lor de a se „lepăda” de toate relele din anul ce trece pentru a le fi bine în anul ce începe.

Îngropatul anului este tradiția care încheie anul calendaristic, dar ceata junilor își continuă activitatea în zona Mărginimii Sibiului până în Ziua de Bobotează, când are loc botezul tuturor apelor, iar în satul Tălmăcel toți Ionii, în frunte și preotul și primarul sunt botezați la râu. Indiferent cât de frig este afară, toți intră cu picioarele în râu, pentru a fi sănătoși pe tot parcursul noului an.

sursa: mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu