Două dintre cele mai importante tradiții din judeșul Sibiu, păstrate până în zilele noastre, au loc vineri. Este vorba despre meteleaua din Avrig și întâlnirea cetelor de juni de la Săliște.
Potrivit agerpres.ro, meteleaua este o tradiţie care are loc în Piaţa Gheorghe Lazăr din oraşul Avrig.
„Aşteptată de mulţi, sărbătoarea ‘Meteleaua’ este unul din cele mai vechi obiceiuri care se practică la Avrig. Este o sărbătoare cu origine păgână, care simbolizează biruinţa binelui, a luminii, a renaşterii. Costumaţia şi mai ales măştile cetelor de juni devin veritabile tablouri alegorice cu subiecte din cele mai diverse. După parada costumelor, la miezul nopţii, feciorii ard lemnele rămase din cele strânse de la gospodari în Ajunul Crăciunului luându-şi rămas bun de la sărbătoare”, potrivit celor de la Asociaţia Judeţeană de Turism din Sibiu.
Mult mai mare este sărbătoarea din Piaţa Junilor din oraşul Sălişte. Aici se vor strânge, vineri, 14 cete de juni din judeţele Sibiu, Argeş şi Vâlcea, potrivit primarului Săliştei, Horaţiu Răcuciu. Acest obicei este vechi din 1895, cu o întrerupere de câţiva ani după al Doilea Război Mondial, când tradiţia a fost stopată de comunişti. Îmbrăcaţi în portul tradiţional, junii din cele trei judeţe îşi dau întâlnire în Sălişte, unde vor prezenta mai multe jocuri, pentru ca la final să se prindă în Hora Unirii.