Retrospectivă 2018 la Sibiu - Ce a fost bine și ce a fost rău

Anul 2018 a fost unul cu realizări pentru Sibiu. S-au dezvoltat afaceri, s-au inaugurat curse aeriene dar s-au anulat altele, au fost făcute investiții, dar au fost și promisiuni nerealizate. Cea mai mare dezamăgire a anului este stadionul Municipal care ar fi trebuit să devină funcțional încă din toamnă. Nici Crăciunul nu a adus bucurie prea mare, ci dimpotrivă, a ”încăierat” încă o dată Sibiul cu Vâlcea. 

Una din cele mai mari realizări ale administrației în acest an a fost aducerea la Sibiu a 12 autobuze noi care au intrat deja în circulație. Sibienii sunt mulțumiți de calitatea lor și le așteaptă și pe cele ecologice care vor deservi o parte din oraș și zona centrală. Dacă nu ați circulat încă cu unul din autobuzele noi, iată aici câteva informații despre ele. 

Aeroportul Internațional Sibiu s-a dezvoltat de la an la an. S-au introdus curse noi, 6 chiar anul acesta. Sibienii dar și turiștii au venit la Sibiu pentru a zbura către Tel Aviv, Paris, Bruxelles, Copenhaga, Basel și Frankfurt. Detalii despre cursele introduse în 2018, aici. 

Deși Aeroportul Sibiu este unul Internațional, în 2018 a dat dovadă de o majoră breșă de securitate. În aprilie un bărbat și nepotul lui de 12 ani au reușit să intre pe pistă în dorința de a se urca într-un avion care să îi ducă în Germania la mama băiatului. Incidentul a făcut atunci vâlvă în toată țara, iar despre el vă puteți reaminti de aici. 

Retrospectivă 2018 la Sibiu - Ce a fost bine și ce a fost rău

O altă dezamăgire care a venit tot dinspre zona aeroportului este anularea cursei Sibiu- Milano, la începutul anului. Aceasta fusese introdusă în 2016.

Una din cele mai mari investiții private la Sibiu în 2018 a aparținut celor de la IFM, grupul german specializat în producția de senzori. Au deschis o a doua fabrică la Sibiu, totalul investiției fiind de peste 3 milioane de euro. S-au creat astfel aproximativ 200 de noi locuri de muncă. Detalii despre afacere, aici. 

La categoria lucruri bune intră remodelarea Shopping City care a demarat la începutul anului. S-au închis pe rând magazinele pentru a permite lucrărilor să avanseze. În prag de Sărbători a început redeschiderea lor, pe măsură ce noua configurație a mall-ului a prins contur. În același timp, NEPI a început lucrările la noul mall de la Podul Gării, primul de pe teritoriul Sibiului. Vedeți aici cum va arăta acesta. 

Retrospectivă 2018 la Sibiu - Ce a fost bine și ce a fost rău

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu a fost numită după redeschidere Centrul Cultural ”Ion Besoiu”. După aproape doi ani și jumătate în care a fost închisă, imediat după incidentul din Colectiv, în 2018 s-a redeschis. S-au făcut investiții în ceea ce privește aspectul și siguranța, iar aici s-a deschis, pentru moment, singurul cinematograf din Sibiu.

Statuia lui Mihai Viteazu din Cisnădie nu se știe încă dacă poate fi încadrată la ”bune” sau la ”rele”. Asta depinde din ce punct de vedere e privit subiectul. Locuitorii Cartierului Arhitecților ar spune că e un lucru rău din moment ce a costat peste 1 milion de lei, iar bugetul pe 2018 pentru cartier a fost de 800.000 de lei. Statuia a fost însă realizată și amplasată în noiembrie, în centrul orașului.

Retrospectivă 2018 la Sibiu - Ce a fost bine și ce a fost rău

Cu siguranță însă la ”bune” se încadrează promovarea FC Hermannstadt în Liga I și finala Cupei României jucată cu Craiova. Din păcate a fost pierdută cu 0 la 2, dar meciul în sine rămâne o reușită pentru echipa sibiană.

Capitolul dezamăgiri este cu siguranță rezervat în mare majoritate de lucrările la stadionul Municipal. Primăria a contractat firma SC Construcții SA pentru lucrările de modernizare la Stadionul municipal. În septembrie FC Hermannstadt ar fi trebuit să joace acasă meciul cu CFR Cluj, dar din cauza lucrărilor care nu au ajuns la termen nu a fost posibil. Constructorul a cerut de două ori amânarea termenului de finalizare a lucrărilor, ajungându-se astfel la luna iulie 2019.

Bradul de Crăciun amplasat în acest an la Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost una din marile dezamăgiri ale sibienilor. Primăria a optat în acest an pentru un brad artificial, reinterpretat. Nu a fost însă pe placul sibienilor și mai mult, a fost luat peste picior de un angajat al Primăriei Vâlcea, postare de la care au plecat mai multe contre. Aici subiectul pe larg.

Retrospectivă 2018 la Sibiu - Ce a fost bine și ce a fost rău

Nici problema traficului de pe Calea Cisnădiei și căilor de acces pentru Cartierul Arhitecților nu au fost rezolvate în acest an. Abia acum, la final de an, s-au purtat discuții cu reprezentanții Consiliului Județean, dar până la ceva concret mai sunt mulți pași de făcut.

Ultima oră